Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Iulia Gârlea: bucuriile adulților sunt copiii

Iulia Gârlea: bucuriile adulților sunt copiii imprimare

15.08.2014  

„Orice copil este o mică comoară, un mic patrimoniu, pentru că știu că urmează să investesc în acel copil, să investesc un repertoriu, să investesc dragoste, suflet și să știu să îi apropii de mine”, spune Iulia Gârlea, care conduce de câteva decenii Centrul de Creație a Copiilor „Floarea Soarelui”.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

„În 1991, din întâmplare, am cumpărat un ziar, „Chișinăul de Seara”, unde am găsit anunțul că Centrul de Creație a Copiilor „Floarea Soarelui” are nevoie de director adjunct, am venit la concurs, am trecut cu brio și din 1991-1992 am lucrat director adjunct. După care am fost investită în funcția de director al Centrului”, povestește Iulia Gârlea.

Iulia_Garlea

În Centrul de Creație a Copiilor „Floarea Soarelui” activează doua secții: cea artistică și cea de arte plastice decorative. În activitatea centrului sunt cuprinși 1.608 copii. Sunt 111 de cercuri și sunt angajate 59 de cadre didactice. Centrul are un spectru larg de cercuri de dansuri populare, dansuri sportive, dansuri moderne, ansamblu de vocal-instrumental, ansamblu de violoniști, ansamblu folcloric, ansamblu de fluierași, orchestra de muzică populară, orchestra de fanfare, cercuri literare, cercuri de pictură, cercuri de broderie, cercuri de origami, cercul de ceramică, cercul de sculptură miniaturală, de decupaj, de floristică, de macrameu. Iar această varietate și diversitate de cercuri, îi atrage pe copii să frecventeze activitatea Centrului.

Iulia_Garlea

„Sunt conducătoarea ansamblului folcloric „Balada”, care să fim sănătoși, în anul 2015 va împlini 20 de ani de activitate de la formare”, spune Iulia Gârlea.

Iulia_Garlea

„Ansamblu are un palmares și o activitate foarte frumoasă. Am participat la un șir de concursuri la nivel național, municipal, de sector dar și festivaluri și concursuri internaționale. La nivel municipal am participat la concursurile obiceiurilor de iarnă: „Florile dalbe”, „Să trăiți, să înfloriți”, „La fântâna dorului”. La aceste concursuri, ansamblul a fost deținător al premiilor mari, niciodată nu a avut mențiune. La nivel republican, am participat la concursurile:„Aprinde-ți luminile”, Festivalul de Folclor „Sună tălăncuțele”. Și la concursurile internaționale am fost cam prin toată România, dacă e să ne uităm pe harta ei. În Suceava, Nezil, Brașov, Făgăraș, Jibou, Simbleu, Piatra-Neamț, Slatina, Drăgănești –Olt, am fost și în Polonia, Cehia-Praga, Franța-Paris, Lituania, Bulgaria. Cam aceasta este harta festivalurilor pe unde a trecut și a făcut istorie ansamblul folcloric „Balada” ”, zice cu mândrie conducătoarea ansamblului.

Iulia_Garlea

Cea mai interesantă experiență pentru Iulia Gârlea a fost relaționarea cu copiii. Crede că asta îi place cel mai mult. „Să îi văd pe copii, să le văd licărul din ochii lor, să le vad bucuria, emoțiile! Orice copil care vine în ansamblu folcloric este o mică comoară, un mic patrimoniu, pentru că știu că urmează să investesc în acel copil, să investesc un repertoriu, să investesc dragoste, suflet și să știu să îi apropii de mine”, mărturisește ea.

Iulia_Garlea

La întrebarea dacă mai păstrează legătura cu foștii elevi, Iulia Gârlea a răspuns: „Păstrez legătura” Au fost elevi care au absolvit Academia de Arte, Muzica și Teatru, care acum sunt conducători de ansambluri folclorice. Am o fosta elevă, Alina Boaghe, care activează în Hârtopul-Mare, Criuleni, este director la Casa de Cultură și are un ansamblu folcloric. Mă vizitează, mă sună, cere ajutor la selectările repertoriului. O altă elevă este la Liceul Tehnologic pentru copii cu dezabilitați și ea a format un ansamblu folcloric. M-am bucurat enorm când ansamblul pe care îl conduce a luat locul 2 la concursul „Să trăiți, să înfloriți”, este o realizare, dacă au ajuns din start, din primul an pe acest loc, este o pornire bună. Am o fostă elevă, Olga Buju, a absolvit Facultatea de Culturologie la Academia de Arte și a susținut licența în baza ansamblului folcloric, atunci când făcea serbarea de 15 ani de la fondare. În baza concertului aniversar, studenta și-a susținut licența și examenul cu nota 10. Mulți dintre foștii elevi s-au împrăștiat prin lume. Am elevi care sunt prin America, Italia, Rusia, Londra, Anglia, Franța. Îmi pare rău câteodată, dar mă bucur când am prilejul sa vorbesc cu ei prin intermediul rețelelor de socializare, să-mi spună că le este dor de folclor, de „Balada”, înseamnă că indeferent de distanță, ceea ce a a fost cu ani în urmă le-a rămas ca o amprentă frumoasă pe suflet, de dor, față de tot ce au făcut în „Balada”. Sunt amintiri frumoase…”.

Balada

Iar cele 5 lucruri care o fac fericită pe Iulia Gârlea sunt: „Faptul că am pătruns în lumea folclorului. Că am avut și am atâția copii frumoși în „Balada”. Că am reușit să îi iubesc și să mă iubească. Sunt mândră când îi văd îmbrăcați în costumel naționale. Și mai sunt mândră de proprii mei copii”.

Cristina Robu, stagiară Stiripozitive.eu

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.