Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Eleonora Voloșciuc: de la un hobby la o carieră impresionantă

Eleonora Voloșciuc: de la un hobby la o carieră impresionantă imprimare

23.06.2014  

Eleonora Voloşciuc este o meşteră populară excepţională pe care am descoperit-o ieri la festivalul „Ia Mania”. Pasiunea pentru împletirea din vegetale i s-a pronunţat cu foarte mult timp în urmă, iar odată cu trecerea anilor, acest hobby a evoluat într-o carieră impresionantă.

Votează: 4.5/5 (4 Voturi )

„Totul a început cu aproximativ 30 de ani în urmă, anume atunci în cadrul unei expoziţii am văzut pentru prima oară obiecte foarte originale executate din pănuş. Am rămas uimită, nu-mi puteam imagina că astfel de lucruri se pot face dintr-o simplă plantă”, ne-a spus Eleonora.

Talentul şi dibăcia acumulată de Eleonora sunt rodul unei munci îndelungate. Fiecare tehnică de împletire a învăţat-o singură.

„Ţin şi acum minte cum m-am întors acasă cu numai câteva fire de pănuş şi o singură cunoştinţă în împletirea ei – cea clasică. Tot ce ştiu acum e rezultatul fanteziei proprii. Uneori, chiar şi în toiul nopţii pot începe să confecţionez ceva, iar apoi nici nu-mi vine să cred că acestea sunt făcute de mine”, ne-a explicat Eleonora Voloșciuc.

Eleonora Voloşciuc a creat peste 300 de lucrări unice din pănuş și este pedagog. Predă educaţia tehnologică elevilor din Şcoala Profesională „Vasile Lupu” din Orhei.

„Sunt foarte mândră că unii copii pe care i-am învăţat, au ajuns acum să fie meşteri deosebit de harnici. Mereu sunt prezentă la fiecare expoziţie organizată de ei. Acest fapt îmi dă noi forţe şi speranţă pentru viitor”, ne-a mai povestit meștera.

Arta_din_panusi

Operele sale sunt apreciate şi peste hotare. Participă activ la diverse expoziţii internaţionale precum cele de la Sibiu și Novosibirsk. A fost desemnată „Laureat al Micului Business 2006”, iar lista meritelor continuă.

„Am avut şi o expoziţie personală la Muzeul de Etnografie din Chişinău. Am fost implicată în cadrul a 3 proiecte naţionale de artă populară din Republica Moldova, unul dintre ele s-a desfăşurat în Orhei. Foarte curând va fi reeditată cartea mea „Artă din pănuşi” în care sunt incluse zeci de exemple ale operelor mele, dar şi o mulţime de tehnici neobişnuite de prelucrare a pănuşului. Aceste mici realizări mă fac să fiu cu adevărat fericită, arta este acel domeniu care îmi oferă libertate deplină”, a adăugat Eleonora.

De unde totuşi izvorăşte aceasta dragoste nesecată pentru meşteşugărit? „Mama mea şi bunica au fost gospodine de invidiat. Fiecare obiect sau ornament din casă era confecţionat de ele. Copil fiind, nu înţelegeam cât de greu este să faci aşa ceva. Pe atunci eram un pic indiferentă faţă de tot ce atât de mult le place să facă fetelor, adică să coase sau brodeze. La vreo 30 de ani insă, viziunea mi s-a schimbat total. Abia atunci am prins acest fir al creaţiei”, ne-a mărturisit Eleonora.

Datorită unor pesoane atât de entuziasmate precum Eleonora Voloşciuc, cultura naţională şi tradiţiile meleagurilor moldoveneşti vor în dăinui etern.

Iar în final meștera ne-a spus următorul mesaj: „Celor care sunt la începutul acestui drum lung al artei vreau să le ofer un sfat: nu vă grăbiţi să părăsiţi Moldova, căci şi aici este mare nevoie de oameni talentaţi! E mai bine să-ţi realizezi visul acasă, decât să înduri greutăţile ce te asteaptă în altă parte. Fiţi mereu încrezuţi în sine, deoarece anume această abilitate ne ajută să mergem mai departe atunci când totul pare a fi pierdut”.    

Felicia Plămădeală | stagiară Stiripozitive.eu

Eleonora_Volosciuc
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.