Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Alexandru Sîrbu, omul care poartă istoria cu el oriunde s-ar afla

Alexandru Sîrbu, omul care poartă istoria cu el oriunde s-ar afla imprimare

03.09.2014  

„Să ne întoarcem la satele noastre, la casele noastre. Să ne uităm bine în jurul nostru, pentru că în fiecare casă, în fiecare ogradă, la fiecare pas dăm de istorie”, este mesajul profesorului Alexandru Sîrbu adresat tinerilor.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Fie că se află la lecții, la adunări sau la petreceri, Alexandru Sîrbu întodeuna vorbește despre istorie. Fiecărui localnic are să-i spună ceva despre istoria satului Baimaclia, el cunoaște originea toponimică și chiar știe care sunt cele mai vechi familii, despre care spune că sunt „stâlpii satului”. Alexandru Sîrbu, profesorul de istorie din satul Baimaclia, raionul Cantemir, este omul care oriunde nu s-ar afla poartă istoria cu el.

„Vreau să-i dau dreptate lui Louis Farrakhan care spune: „Istoria este ghidul nostru, iar fără cunoştinţe de istorie, suntem pierduţi”. Pentru mine istoria reprezintă sensul vieții, ea îmi oferă posibilitatea de a da viaţă informaţiei, de a o face să nu pălească în faţa vremii şi a vremurilor, de a o sădi – aşa cum în oralitatea ei, face tradiţia – în inimile elevilor, sătenilor și, în general, în inimile tuturor celor pasionaţi de istorie”, menționează Alexandru Sîrbu.

Dragostea pentru istorie, dar și dorința ca acesta să nu fie uitată în umbra timpului, le-a determinat pe profesor să scrie istoria localității natale, „Baimaclia din codrii Tigheciului”,  în care își pune speranțe că generațiile actuale, dar și cele viitoare o vor citi pentru a-și cunoaște istoria. Iar anul acesta, Alexandru Sîrbu a terminat de scris istoria a 36 de sate din raionul Cantemir, pe care a împărțit-o profesorilor de istorie din fiecare sat, pentru a o preda elevilor la școală și a o face cunoscută localnicilor. Altfel, „Horia din Baimaclia”, așa cum este numit profesorul de istorie, de sătenii în „Clopotnița” de Ion Druță, speră ca istoriile lui să fie edidate într-o carte pe care să-i fie scris numele. Până atunci, Alexandru Sîrbu, nădăjduește ca efortul pe care l-a depus în ultimii ani să fie apreciat de elevii din raion, care vor cunoaște mai bine istoria locală datorită acestor monografii.

Acum satul Baimaclia are și un Muzeu al Istoriei locale, la care a contribuit și Alexandru Sîrbu. El a adus primele exponate, despre care spune că nu au fost greu de adunat, deoarece sătenii au reacționat pozitiv la inițiativa lansată. În prezent, muzeul are obiectele de tradiție și folclor dăruite de localnici. 

„Valoarea muzeului o constitue obiectele de tradiție și folclor: mașini de țesut, tocitoare pentru gospodării, ladă de zestre, dar și obiectele de numizmatică, documente importante din istoria satului și icoanele foarte vechi. Noi sperăm ca pe viitor, prin atragerea unor fonduri finaciare să putem a amenaja corespunzător muzeul, ca mai apoi să putem aduna cât mai multe obiecte de preț”, adaugă Alexandru Sîrbu.

Dar mîndria cea mai marea a profesorului este că și satele vecine fondează muzee cu istore locală.

„Roadele muncii noastre, se văd astăzi, la cinci ani de la fondarea muzeului, pentru că și satele vecine au preluat inițiativa noastră, fapt care ne bucură foarte mult”, spune Alexandru Sîrbu.

În final, Alexandru Sîrbu a adresat și un mesaj tinerilor: „Îndemn toți tinerii să-și cunoască istoria nu numai din internet, dar să viziteze localitățile natale, să vină pe la muzeele locale, acolo unde se găsește istoria adevărată, astfel for reuși să-și sădească dragostea de neam și de patrie”.

Text & foto: Vasile Maxim | stagiar Stiripozitive.eu

Muzeul de istorie din Baimaclia Muzeul de istorie din Baimaclia Muzeul de istorie din Baimaclia Muzeul de istorie din Baimaclia Muzeul de istorie din Baimaclia Muzeul de istorie din Baimaclia Muzeul de istorie din Baimaclia Muzeul de istorie din Baimaclia Muzeul de istorie din Baimaclia Muzeul de istorie din Baimaclia Muzeul de istorie din Baimaclia
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.