Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Andrei Solomon: „Nu-i destul să faci un instrument frumos ca o jucărie, trebuie să pui suflet în el”

Andrei Solomon: „Nu-i destul să faci un instrument frumos ca o jucărie, trebuie să pui suflet în el” imprimare

10.11.2014  

Andrei Solomon este meșter popular și trăiește în satul Sărata Galbenă din raionul Hâncești. A confecționat sute de naiuri și fluiere care au ajuns la muzicienii din întreaga țară, dar și din alte colțuri ale lumii. La cei 76 de ani, Andrei Solomon face parte din orchestra „Arcuș” din Sărata Galbenă, insuflă dragostea pentru muzică tinerilor din localitate și se ferește de concurență cum poate.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

A început să cânte fiind în armată. A fost dirijor de orchestră timp de un an, apoi a dirijat orchestra din Dubăsari. A revenit acasă, în Sărata Galbenă și după spusele maestrului: „O viață întreagă am dirijat orchestra de nunți din localitate”.

Dragostea pentru instrumente l-a făcut să le confecționeze, la început pentru el, apoi și pentru străini, prin comandă. Așa se face că munca lui e cunoscută peste tot. „Fluiere am confecționat peste 1000. Naiuri am peste 50. Știu că am naiuri în America, unul în Germania și în Lituania. Fluiere am în România, două sunt în sat și altul în Ukraina. În Africa au fost duse spre vânzare”, ne spune din ce își amintește meșterul.

Prin părțile Hânceștiului e singurul meșter care confecționează instrumente muzicale. Așa se face că nu duce lipsă de popularitate. „ Când plec la expoziții sunt întâmpinat cu „Bună ziua, maestre!”. Nu știu dacă merit titlul, dar mă bucură. Am fost inclus și într-o carte despre meșterii populari ai Moldovei și României”, spune Andrei Solomon.

Andrei Solomon nu vrea să-și dezamăgeasca clienții așa că le îndeplinește dorințele: „La Ocnița mi s-a cerut un nai pe stânga. Ele se fac doar pe dreapta. Până la final, l-am confecționat cum a dorit”, zice el.

Munca lui Andrei Solomon este una de suflet, pentru că artistul spune: „Nu oricine poate face fluiere, naiuri, cavaluri. Nu-i destul să o faci frumoasă ca o jucărie, dar trebuie să pui suflet în el. În grabă, un nai îl confecționez într-o săptămână. Dar cel mai bine se face într-o lună, cu răbdare”.

Premiile obținute de Andrei Solomon confirmă talentul artistului: „Înainte de anii '90 am luat două medalii de aur. Acum două săptămâni am luat locul întâi la Sadaclia, am fost premiat cu 800 de lei.”

Maestru Andrei Solomon luptă împotriva concurenței, dar admiră tinerii cu atitudine serioasă față de muzică. „Mă păzesc de concurență, dar asta nu înseamnă că n-o să las meseria cuiva. Doar să mai treacă ceva timp. Mă bucur când văd tineri serioși, pentru că muzica nu iubește să fie lăsată. Dar vine un timp când muzica plictisește și dacă iei această plictiseală în serios, pierzi tot”, spune artistul.

Alina Găină

Andrei Solomon
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.