Prima pagină / Oameni / Cultură  /  (Video) 30 de ani de activitate. Ansamblul Folcloric „Ștefan Vodă” și-a lansat cel de-al doilea CD

(Video) 30 de ani de activitate. Ansamblul Folcloric „Ștefan Vodă” și-a lansat cel de-al doilea CD imprimare

19.05.2016  

Sunt un ansamblu de haiduci adevărați, iar atunci când pășesc pe scenă muzica lor răsună până în Carpați. Vorbim de Ansamblu Etnofolcloric „Ștefan Vodă” din Căpriana care după 30 de ani de activitate artistică și-a lansat CD-ul „Lin-pelin”.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Starostele și cobzarul grupului folcloric este Tudor Ungureanu. Se consideră un nepot viteaz a lui Ștefan cel Mare având în spatele său opt artiști: Ion Croitoru – contrabasist, Vasile Lupașcu – conducător, Sergiu Diaconu – cobzar, Sergiu Tătaru – toboșar, Maria Stoianov – vioristă și textieră, Valeriu Prisăcaru – buciumar, Georgică Danilescu – naist și Grigore Sorici – un unicat în spațiu românesc.

fhf

Sunt un ansamblu care de fiecare dată adună la concertele lor sute de oameni, iar sunetul fermecător al buciumului este un semn de „bun venit”.

lkmj

Deși au trecut trei decenii de când grupul folcloric „Ștefan Vodă” ne bucură cu cântece patriotice, Tudor Ungureanu își mai amintește și astăzi cu drag cum au pornit pe acest drum. „Terminând Institutul de Arte, Marea Academie a Tălăncuței, am fost repartizați la direcția de Cultură din Strășeni. Acolo am adunat în jurul meu haiducii și fiindcă la Tăluncuța predominau femeile, eu am vrut să formăm un ansamblu de bărbați, ceea ce mi-a reușit. Activând 30 de ani pe entuziasm, eu îi întrețin, mențin și îi adun pe toți din ansamblu Ștefan Vodă.”

jmkn

„Frații mei la luptă”, cu acest îndemn Tudor Ungureanu își cheamă colegii de fiecare dată când pornesc la un nou concert. Cântă la majoritatea manifestațiilor unioniste și este cunoscut în spațiul românesc un „dac viu”. Așa s-a prezentat și la lansarea CD-ului „Lin pelin” la care au participat viceministrul Culturii Gheorghe Postică, mai mulți folcloriști, dar și admiratori ai cântecului popular. Cu acest prilej au fost acordate mai multe titluri onorifice de „Artist Emerit” citite din decretul președintelui Nicolae Timofti.

kmj

 „Artist amărât al poporului”, așa își spune de fiecare dată Tudor Ungureanu chiar dacă a primit din 2010 titlul onorific de „Artist Emerit al poporului”. Cântă la armonică, baian, cobză, fluier, tilincă – instrumente pe care le-a îndrăgit de mic copil și cu care reușește să strângă multe aplauze pe parcursul programului artistic.

gj

Ansamblu este considerat unic în tot spațiul românesc, iar numele „Ștefan Vodă” pe care îl poartă are rădăcini mai vechi.
„Am pornit de la un colind „La poartă la Ștefan Vodă”. Fiind nepoții lui Ștefan de la Mânăstirea Căpriana, născut acolo, mi-a apărut ideea aceasta să purtăm numele Marelui Voievod. Să știți că-mi este foarte greu cu acest nume fiindcă pe la București nu puteam răzbate și nici aici la noi nu toți îl recunosc pe Ștefan ca Marele Voievod”, spune Tudor Ungureanu, artist al poporului.

ujl

Cântecele haiducești, melodiile de dor și jale, dar și tradițiile au devenit armele de luptă a lui Tudor Ungureanu. Lansarea celui de-al doilea CD speră să-i aducă ansamblului mult succes, iar muzica lor să răsune pe toate scenele lumii.

gy

Autor: Cristina DUDUCIUC 

gj fg fgtj fgthj fgtj fgtjh fgtj fgtj jf fgj
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.