Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Aflăm de la Kapushon și Stela Botez - „Cine cântă iarăși pe la sate”

Aflăm de la Kapushon și Stela Botez - „Cine cântă iarăși pe la sate” imprimare

21.11.2016  

„Cine cântă iarăși pe la sate” este noua melodie recent lansată de rapperul Marin Kapushon Crețu și interpreta de muzică populară Stela Botez, ce are un impact pozitiv din parte publicului. Ideea realizării acestei melodii este inspirată din filmul de scurt metraj „Alte frunze de dor” în regia lui Victor Pietraru, după romanul „Frunze de dor” de Ion Druță.

Votează: 4.7/5 (3 Voturi )

Marin Kapushon Crețu și Stela Botez ne-au mărturisit mai multe dintre secretele realizării aceste melodii „Cine cântă iarăși pe la sate”, ce are un feedback pozitiv din parte publicului:

asdertyuiko

- De când există ideea realizării melodiei „Cine cântă iarăși pe la sate?” 

Stela: Kapushon poate să spună mai multe detalii despre melodie și apariția ei. Eu am primit propunerea de a cânta refrenul atunci când melodia deja exista și era făcut și textul. Eu cred că ideea cântecul a venit chiar odată cu realizarea filmului „Alte frunze de dor”, de Victor Pietraru. 

Kapushon: Cu un an și ceva în urmă a venit Victor Pietraru cu propunerea de a avea și eu un rol în filmul lui: „Alte Frunze de Dor”, care din start, trebuia sa fie de lung metraj, dar până la urmă, Victor a hotărât sa-l facă de scurt metraj. Tot în acea perioadă mi-a propus să fac și soundtrack-ul pentru film. Prietenul lui, Dumitru Seretinean a făcut o variantă de instrumental, care apoi a mai suportat niște schimbări, însă mie mi-a plăcut din start. După ideea scenariului de filmul, eu am scris versurile, axate pe aceeași temă - drama moldovenilor care pleacă peste hotare, lăsând în urmă familiile, doar pentru a câștiga bani.

Pentru a realiza această melodie, m-a inspirat realitatea din țară. Plus că, după ce făcusem filmările, am început a scrie versurile. Participând, am înțeles și am simțit ce vrea sa redea Victor prin acest film și mi-a fost mai ușor să scriu. O parte dintre versuri le-am scris anul trecut. Am reluat compunerea piesei anul acesta, când se apropia lansarea filmului. Refrenul l-am scris rapid, fiind la țară, la mama, într-o dimineață. Practic, nici nu l-am compus, pur si simplu exita deja în capul meu. În general, aproape de fiecare data când merg la țara, vin înapoi cu vreun refren bun, sau vreo câteva versuri interesante. Mă inspiră mult satul de baștina, Tigheci din raionul Leova, unde locuiește mama.

sderftgyhu

- Cum a fost colaborarea cu Marin Kapushon Crețu?

Stela: Să colaborezi cu Kapushon este ușor și plăcut, pentru că el este un suflet de om tare bun și cald. Este clar în ceea ce vrea să spună, este direct și obiectiv. Pentru mine a fost o colaborare deschisă și productivă, or mie îmi place să lucrez cu oamenii care știu ce vor și au un plan concret. Ne-am înțeles din prima și ideile noastre, s-au contopit astfel încât a ieșit ceea ce a ieșit.  

- Kapushon, ce te-a motivat să colaborezi anume cu Stela Botez?

Kapushon: Eu chiar voiam să colaborarez cu Steluța. Din motiv că e omul cu talent și har de la Dumnezeu, cât și pentru ca suntem prieteni, de asemenea pentru că am un maxim respect pentru ea. Știam că se va întâmpla vreodată, așteptam doar momentul potrivit și piesa potrivită. O auzisem eu odată pe Stela cântând romanțe compuse de ea, foarte emoționate și plăcute. Sper ca le va lansa, fiindcă astfel de muzică nu prea mai exista în zilele noastre și Steluța ar veni ca o gura de aer proaspăt pentru lumea da astăzi extraurbanizată.   

Deci, acest refren știam că e doar pentru ea. Știam că ea cânta nu doar muzica populară, de aceea am simțit că e defapt refrenul ei, natural. Colaborarea cu ea a fost foarte plăcută, ușoară, prietenoasă, defapt cum este și acest trandafir de om.

aqswedrtyui

- Ce emoții/stări ați avut în timpul filmărilor?

 Stela: Filmul propriu-zis este unul rupt din realitate dură a societății noastre, care luptă de ani buni cu fenomenul migrației. În acest context, secvențele filmate doar pentru videoclip păstrează această stare de nostalgie, tristețe și durere chiar. Am filmat pe un câmp gol, așa cum sunt ogoarele la sfârșit de toamnă, a fost vânt rece, a fost frig, am înghețat cu toții, dar timpul de afară nu a făcut altceva decât să ne ajute să transmitem mesajul piesei și a filmului. Pe lângă personajele din film, în videoclip mai apar niște muzicieni care cântă dureros melodia piesei, Kapushon și eu. Filmările au durat câteva ore bune, într-o singură zi, însă filmul s-a realizat într-o perioadă mai lungă.

Kapushon: Filmările au durat o singură zi. Mă refer la videoclip, fiindcă munca la filmul lui Victor a durat mai mult de un an. Din motiv că Victor a făcut această lucrare cu puterile și finanțele proprii și a filmat mult mai mult decât se cere pentru scurt metraj. S-a filmat ca pentru un film lung metraj, doar ca finalul a ieșit mai scurt, deci a fost multă muncă. Eu am avut mai puțin de lucrat, fiindcă am avut un rol secundar, deși au mai fost niște momente unde am apărut și eu, care nu au fost incluse în variantă finală. Ceilalți actori: Ion Banaru, Mariana Bratu, băiețelul Vlad Scurtu, mama, tata din film - Vladimir Calmâc și Ludmila Seretinean și alții cu roluri mai secundare, știu ca au muncit mult. Mai știu că Victor este un băiat talentat și cu suflet mare și a trecut peste toate greutățile sârguincios și acum, la final, merită toate aplauzele posibile. E tânăr student care deja și-a demonstrat măiestria.

awsedrtyui

- Chiar dacă mesajul melodiei este trist, răscolitor, totuși, ce momente mai hazlii au fost pe platoul de filmare? 

Stela: Da, am avut faze haioase. Ne era atât de frig, încât am decis să ne încălzim cu coniac și țuică de casă. Eu sunt consumatoare de vin, dar în ziua aia am băut tărie pentru că eram înghețată și râdeau băieții de mine atunci când Ion Banaru a adus sticluța fermecată, iar eu săream în sus de bucurie că a venit coniacul! Ura! Coniac!

Kapushon: La filmările clipului a fost foarte interesant, necătând la faptul ca era frig, toți aveam o dispoziție excelentă. Cel puțin asta simțeam eu și asta vedeam dintr-o parte si la ceilalți participanți. S-a filmat undeva între Orhei și Sângerei, pe un deal. Prin satele apropiate găsisem motocicleta aceea de tip vechi și era mai complicat să o aducem la Chișinău. De aceea, am mers noi toți încolo. Ne pornisem cu două mașini de dimineață încolo. Până a ajunge acolo am avut parte de multe peripeții: când ne-am pornit spre filmări, ne-am dat seama ca nu încape contrabasul în portbagaj și am mai căutat o mașină ca sa-l ducem încolo. Acolo, vremea era mohorâtă, ne era frică ca ploaia să nu ne deterioreze instrumentele, Ion Banaru a găsit însă o încăpere veche care, în caz de ploaie puternică servea drept adăpost. Deși piesa e trista, pe platou de filmare a fost multa dispoziție pozitivă.

- De ce ați ales anume în această perioadă ca melodia și videoclipul să fie lansat?

Stela: Toamna este anotimpul nostalgiei și al tristeții. Se potrivește perfect cu mesajul piesei și al filmului, precum și cu titlul acestuia.

Kapushon: Dorul, un sentiment tomnatic, de fapt. Și anume toamna am considerat că este momentul potrivit pentru lansarea filmului cât și a videoclipului. Plus că,  tot în această perioadă a fost terminat și montajul pentru filmul „Alte frunze de dor”. Cred că ca a coincis perfect mesajul piesei cu specificul lunii noiembrie.

aswedrftyu

- Ce planuri/colaborări aveți pentru viitorul apropiat ?

Stela: Ne dorim să mai colaborăm și cu siguranță o vom face. Deocamdată preferăm să povestim despre realizările noastre decât despre planuri.

Kapushon: Foarte degrabă mai lansez o piesa cu videoclip. Va fi în colaborare cu cineva, dar rămâne surpriză. Curând, lansez cel de-al III-lea album, „Doina".

- Ce impresii aveți despre feedcak-ul melodiei „Cine cântă iarași pe la sate?”

Stela: Impactul melodiei este unul foarte bun și neașteptat pentru noi. Vizualizările sunt record pentru canalul de pe youtube a lui Kapushon, iar pe mine mă impresionează faptul că oamenilor le place tare mult vocea mea pe acest stil de interpretare. Or, la muzica populară nu am atâtea laude?! Lumea este sensibilizată de noul produs muzical și fetele plâng.

Kapushon: Feedbackul e într-adevăr puternic. Și, sincer, nu m-am așteptat sa fie atât de puternic. Sunt multe mesaje de felicitare. Lumea s-a regăsit atât în videoclip, melodie și film. Videoclipul a înregistrat în primele 24 de ore, cca 40 mii vizualizări. Și asta, e,record pentru canalul meu de youtube. Ultimul record îl avuse ultima piesa a Liei Taburcean „Ca-n filme indiene” cu 20 mii vizualizări în primele 24 de ore și peste puțin timp, numărul vizualizărilor s-a dublat. Pentru melodia „Cine cântă iarași pe la sate”, timp de două zile am stabilit 60 de mii de vizualizări.

Deci, lumea îl privește și le place, ceea ce mă bucură. Vreau să le mulțumesc pe aceasta cale lui Victor Pietraru, pentru că m-a invitat să am un rol în filmul lui. Steluței Botez desigur, pentru o colaborare frumoasa și sper că nu e ultima. Lui Ion Banaru, prietenul nostru care ne ajută întotdeauna la filmări și care este un actor foarte bun. Lui Dumitru Seretinean pentru un instrumental și aranjament de excepție. Știu deja că e foarte talentat și sunt sigur că vom mai lucra împreună. Tinerilor instrumentiști din videoclip care au înghețat împreuna cu noi la filmări: Sergiu Borș, Nicolae Chedric și Valeria Chilivnic. Mulțumiri și Marianei Bratu, băiețelului Vlăduț si tuturor celor cu care am avut onoarea să colaborez. Nu în ultimul rând lui Greg de la „Gazda Records” care ne-a ajutat și care a venit cu idei originale. Prietenului nostru și designerului Stas Zaldea pentru cover, care ne ajută întotdeauna și ne înțelege din prima. Vă multumesc tuturor. Sunteti cei mai buni”, povestesc Marin Kapushon Crețu și Stela Botez pentru Stiripozitive.eu.

aswedrftgyu

Mai jos, puteți vedea și filmul de scurt metraj „Alte frunze de dor”, de Victor Pietraru.

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: Arhivă personală

Kapushon si Stela Botez Kapushon si Stela Botez Kapushon si Stela Botez Kapushon si Stela Botez Kapushon si Stela Botez Kapushon si Stela Botez Kapushon si Stela Botez Kapushon si Stela Botez
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.