Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Tatiana Slivca promovează universul valorilor naționale

Tatiana Slivca promovează universul valorilor naționale imprimare

26.12.2016  

Tradițiile autentice, cântecele populare, colindele formează „Zestrea Neamului” definindu-ne ca popor. Jurnalista Tatiana Slivca e cea care educă, cultivă și promovează valorile neamului. Emisiunea televizată de folclor pe care o realizează are consistență și datorită invitaților consacrați care contribuie prin realizările lor la perpetuarea frumosului și a ineditului.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Simțim feeria sărbătorilor, reliefăm valorile neamului, aflăm detalii din „Culisele neamului” și descoperim „Zestrea Neamului” împreună cu Tatiana Slivca.

dfrgtyui

„Prietenia mea cu folclorul începe de pe vremea când avem vreo șapte ani, astfel pot spune că folclorul este parte din mine”

„Nu-mi imaginez astăzi să fac altceva pentru că din 2009, atunci când am demarat la Noroc TV proiectul „În culisele neamului” mă ocup în special de segmentul folclor. Este un proiect a cărui concept îmi aparține și de care mă voi ține în continuare. În 2015 am schimbat doar titlul emisiunii, păstrând același concept. Astfel, mă bucur să prezint astăzi telespectatorilor emisiunea „Zestrea neamului” pe care recunosc, n-aș putea s-o realizez de una singură pentru că este știut lucru, televiziunea înseamnă rezultatul muncii în echipă. Or, echipa mea este compusă din oameni profesioniști, pasionați și implicați în tot ceea ce fac. Vreau să cred că reușesc să-i contaminez cu acest „virus” numit dragostea față de folclor. Mă bucur de susținerea colegilor și vreau să cred că le voi îndreptăți așteptările, atât lor cât și telespectatorilor. Vă aștept în fața micilor ecrane în fiecare sâmbătă cu începere de la ora 12.00, la Noroc TV sau online pe www.noroc.tv.

dfrgthyuio

„Într-o epocă în care asistăm la o invazie de prost gust şi kitsch, emisiunea „Zestrea neamului” reprezintă un reper în ceea ce priveşte promovarea tradiţiei autentice, a cântecului popular”

Aceasta vizează deopotrivă atât latura educativă, cât şi pe cea recreativă, prin aducerea în prim plan a creaţiei populare şi a personalităţilor marcante ale neamului nostru. De aceea, realizarea acestei emisiuni este cu atât mai meritorie, iar noi, cei care ţinem la identitatea noastră culturală, trebuie să contribuim şi să susţinem eforturile celor care cred că prin promovarea şi receptarea folclorului se statuează valoarea de patrimoniu imaterial, marcă a culturii regionale proiectată în universul valorilor naţionale.

Se vrea un produs în care să fie scos în evidenţă frumosul şi ineditul. Pun accentul pe emoții pozitive, momente speciale, personaje interesante, profesioniști a căror poveste de viață merită adusă în prim plan.

Insist să cred că folclorul ne reprezintă cel mai bine ca neam, ca identitate națională, din păcate însă tocmai acest segment al culturii noastre este cel mai puțin mediatizat, valorificat și transmis generațiilor viitoare. Iată de ce considerăm că prin emisiunea „Zestrea neamului” publicul telespectator va descoperi istoriile de viață ale interpreților îndrăgiți, agendele festivalurilor de folclor, viața din culisele spectacolelor mari de folclor la care ei nu au acces.

Emisiunea „Zestrea neamului” oglindește artişti de pe ambele maluri ale Prutului, fapt de care sunt extrem de mândră. Îmi place să promovez interpreți de valoare care au reușit să se impună pe piața muzicală din Basarabia și din România prin muncă și perseverență. Îmi spunea Mioara Velicu într-o ediție recentă a emisiunii: „Îi mulțumesc lu Dumnezeu pentru că am prins vremurile în care doar talentul te făcea cunoscut".

sdfrgtyuiopă

„Am mai spus-o, o emisiune de folclor înseamnă mare responsabilitate pentru cuvântul pe care-l spui și pentru ceea ce promovezi”

Am ținut cu tot dinadinsul să-mi realizez această idee, chiar dacă au fost și piedici pe care le-am întâlnit în tot acest răstimp. N-a fost simplu, dar Dumnezeu mi-a scos în cale oameni care mi-au dat la început votul lot de încredere și asta m-a făcut să-mi urme drumul.

Când am demarat emisiunea, eu am fost prima care a filmat rubrici exclusiv despre costumele interpreților, viața lor de dincolo de scenă, repetiții, imprimări. Până în 2009, asemenea reportaje nu vedeai în cele două emisiuni de folclor pe care le aveam pe piață.

drftgyuiop

În general, mie îmi plac oamenii care au substanță, de la care am ce învăța și întâlnirile de acest gen nu au fost puține. Eu de mică eram un telespectator fidel al emisiunilor de folclor de la Televiziunea Română și le urmăream cu pixul pe foaie. Îmi notam numele fiecărui interpret, cărei zone îi aparține, ce fel de costum poartă, încercam să deslușesc și să învăț să fac deosebire între zonele folclorice, care sunt specificele care sunt interpreții de referință. Sunt detalii pe care le-am acumulat în timp, așa încît astăzi să fiu mândră de faptul că pot aborda orice interpret, din orice zonă folclorică pentru că sunt documentată. Au fost niște începuturi pe care atunci sigur nu le conștientizam. O făceam din dragul de a cunoaște un domeniu pe care-l simțeam aproape. Dar cu siguranță Dumnezeu are un plan cu fiecare și-i mulțumesc pentru că m-a ales pe mine să practic această meserie frumoasă. Mulți dintre interpreții care altădată îi admiram la televizor, m-au lăsat să le descopăr povestea de viață, printre care: Maria Iliuț, Nicolae Glib, Nicolae Botgros, Mihai Amihalachioaie, Sofia Vicoveanca, Mioara Velicu, Mihai Ciobanu și mulți alții. Găsiți arhiva emisiunilor pe canalul meu de youtube. Îmi place foarte mult să descopăr poveștile de viață ale marilor instrumentiști ai neamului nostru și chiar pot spune că aceste ediții sunt la mare căutare și se bucură de mare succes.

sdfrtgyui

Folclorul educă și este mare lucru să știi cine-ți sunt strămoșii, ce obiceiuri au avut, cum s-au purtat, care le-a fost crezul. De altfel, se știe: fără trecut nu poate exista un viitor, iar pentru a ști încotro ne îndreptăm, trebuie să cunoaștem de unde venim. El educă valori care rămân neclintite peste ani și pe care ar fi frumos dacă am reuși, să le imprimăm propriului nostru caracter: autenticitatea și sinceritatea în exprimare.

dfgtyhui

„Întâi de toate aș menționa faptul că aceste emisiuni au consistență”

Mesajul pe care-l conțin este atemporal, plin de esență pe care i-o dau invitații mei. Sunt emisiuni la care vom putea reveni și peste zece și peste 20 de ani și de fiecare dată vom avea de învățat câte ceva. Cu regret, televiziunile noastre nu se prea grăbesc să includă în grilele lor o emisiune de folclor. Dar, pe de altă parte încerc să-i înțeleg, pentru că asemenea producții nu pot fi făcute decât cu abnegație și cu dragoste. Trebuie să iubești această muzică, să o asculți, să o înțelegi și pe deasupra să vrei s-o faci văzută  auzită de publicul larg.

 cvbghnjk                                                  

„Ne-am gândit împreună cu echipa Noroc Media să filmăm un program de colinde, ce vor intra în casele telespectatorilor noștri în această perioadă magică a Sfântului Crăciun”

Noi trăim de câteva săptămâni feeria sărbătorilor sfinte și sperăm să reușim să transmitem starea noastră de bine și telespectatorilor noștri. M-am bucurat să primesc în studioul Noroc TV copilași care cântă colindul cu atâta seninătate, puritate, de ți-e mai mare dragul să-i admiri. Este un semn bun pentru că originea colindelor se pierde în vechimile istoriei poporului român, iar interpreții le culeg din vatra satului și le aduc într-o haină nouă în fața publicului, tocmai pentru a evita ca ele să dispară vreodată.

cdfgthyujikolp

Le doresc tuturor cititorilor Stiripozitive, un Crăciun fericit, un an cât mai rodnic, sărbători luminate, iar Nașterea Domnului să le înmulțească bucuriile și să le aducă sănătate din belșug”, mărturisește Tatiana Slivca pentru Stiripozitive.eu.  

Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului Tatiana Slivca zestrea nemaului
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.