Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Basistul Alex Calancea și sculptorul Alexei Vidrașco devin cetățeni de onoare ai satului lor de baștină, Cuhnești

Basistul Alex Calancea și sculptorul Alexei Vidrașco devin cetățeni de onoare ai satului lor de baștină, Cuhnești imprimare

31.07.2017  

La mijlocul lunii august 2017, Consiliul Local al comunei Cuhnești ar putea să le acorde titlul de „Cetățean de onoare” cunoscutului basist Alex Calancea și sculptorului Alexei Vidrașco, ambii originari din această localitate din raionul Glodeni.

Acordarea titlului de „Cetățean de onoare" al comunei Cuhnești pentru Alex Calancea și Alexei Vidrașco va recompensa eforturile lor de promovare a culturii, dar și de  lansare, în premieră, și desfășurare cu succes a Festivalului „Cuhnești Art Fest" și a Simpozionului de Artă în Lunca Prutului.

Despre intenție autorităților locale în acest sens a anunțat, aseară, la finalul „Cuhnești Art Fest", primarul localității - Ion Bețișor.

Primarul a precizat pentru Stiripozitive.eu că decizia va fi luată de Consiliul Local la 16 august, când se va întruni în ședință ordinară. „Nu încape nici o îndoială că decizia va fi una favorabilă", a spus primarul Ion Bețișor.

„Cuhnești Art Fest" s-a desfășurat timp de trei zile (28, 29 și 30 iulie) la Cuhnești, într-un loc pitoresc din preajma casei tânărului sculptor Alexei Vidrașco. Tot aici, între 20 iulie și 30 iulie, mai mulți artiști plastici din Moldova și România s-au întrunit în cadrul Simpozionului de Artă în Lunca Prutului unde au creat mai multe sculpturi în piatră și lemn, precum și picturi. Ambele evenimente culturale au avut o rezonanță mare în spațiul cultural moldovenesc.

În cadrul celor trei zile de „Cuhnești Art Fest", acompaniați de formația „Alex Calancea Band", au evoluat tinere talente locale, formații din Sângerei și Șoldănești, artiști interpreți consacrați de la Chișinău, printre care Guz, Andrei Glavan Tania Cerga, Viola și Alina Ureche (ultima, la fel, originară din Cuhnești). Actorul Andrei Sochircă a prezentat recitaluri de poezie.

Acum șase ani, după ce a fost desemnată învingătoare a concursului BBC Cardiff Singer of the World, autoritățile locale din Cuhnești i-au acordat titlul de „Cetățean de onoarea al comunei Cuhnești", Valentinei Naforniță, solistă a Operei de Stat din Viena, originară din satul Cuhnești. 

Text: Eugen Urușciuc

Galerie foto: Ion Urușciuc

 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.