Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Andrea Hasan: Curajul și libertatea este poezia

Andrea Hasan: Curajul și libertatea este poezia imprimare

01.09.2017  

Andrea Hasan este tânăra care te cucerește prin recitaluri și versuri pătrunzătoare. Este o fată de 15 ani, originară din satul Toceni, raionul Cantemir. În poezie, Andrea își găsește liniștea și refugiul, trăiește fiecare vers pe care îl recită.

Votează: 4.5/5 (2 Voturi )

-Fiecare om are o poveste, care este povestea ta, cum ți-ai descoperit pasiunea pentru recitare?

Povestea mea începe din anul 2001, când într-un sat de lângă Prut m-am născut eu. O copilă simplă, veselă, foarte timidă și cum mii de gânduri încâlcite. În 15 ani de existență pot spune că fără partea negativă a vieții nu poți să te dezvolți spiritual. Pasiunea pentru recitare am descoperit-o împreună cu mama, în fața calculatorului, ascultându-l pe îndrăgitul Florin Piersic, "Îngerul meu", ele erau ca un pansament pentru sufletele noastre.

-Ce înseamnă pentru tine poezia?

Ea este aerul pe care pădurea din fața mea o emană constant. Focul ce arde în suflet, atunci când pământul îmi fuge de sub picioare. Apa fără de care nu putem trăi. Speranța ce există mereu în ochii unei inimi curate. Poezia este noblețea omului care știe să facă diferența dintre bine și rău. De asemenea este iubirea ce oblojește sufletul când cioburile vieții îl taie. Curajul care îmi dă aripi să zbor spre noi orizonturi. Apusul ce îmi bucură văzul, la fel cum cântecul mirific al viorii îmi bucură auzul.

-Ce trăiri simți atunci când reciți?

Nu pot explica, pot spune doar că e o furtună de emoții. Atunci când recit îmi imaginez dorința de-a arata lumii întregi ce simt, sunt gata să izbucnesc. O senzație de plăcere, dar care dispare prin mulțimea ochilor curioși, e ciudat. Cea care mă stăpânește și mă face să am verticalitate e omul din mintea mea, Mama. Mi-o imaginez în față și totul dispare. Văd cum în ochii ei se citește iubirea ce o poartă pentru mine și asta încălzește orice foc, și potolește orice senzație de neliniște.

-Cine este epicentrul tău de inspirație și emoții? 

Cred că tot ce este legat de mine, anume prietenii, familia, poate până și simplii oameni cărora le cunosc numele. Sunt oameni care se evidențiază și îmi transmit emoții mai puternice, însă totul depinde de situație. Sunt lucruri care nu le pot scrie pe foaie, ci doar îmi ajută inima să plutească deasupra răului. De obicei, joc între extreme și dacă negativul mă inspiră, și e pe primul loc, liniștea îi este alături. Când sunt singură și îmi ascult gândurile este perfect, de aceea de multe ori tac și doar privesc, pentru că totuși mintea mea vorbește, se hrănește cu graiul altora, pentru a crea ceva inedit.

-Care sunt versurile și autorii tăi preferați?

Nu i-aș numi preferați, dar i-aș pune la loc de cinste. În primul rând este Lucian Blaga, un poet care mi-a fermecat mintea cu poezia "Gorunul", spunând: „Liniștea îi curge prin vene și că ascultă cum ii crește sicriul în trupul gorunului", m-a făcut să-i iubesc versurile. Tot din aceeași categorie face parte și George Bacovia, poezia "Plumb", demonstrează asta: „Și flori de plumb și funerar veșmânt". Luceafărul ce domnește de atâta timp are și el un loc aparte în ochii mei, sunt multe poezii care îi aparțin și îmi plac, însă cea mai specială este "Ce suflet trist...". Îmi place cum vede tristețea drept o moștenire ce i-a fost dăruită. Poezia care m-a cucerit îi aparține lui Adrian Păunescu, intitulată "Repetabila povară". Am ascultat-o cu mama fiind recitată de maestrul Florin Piersic și lacrimile mi-au dat buzna pe obrajii mei.

-Tu îți alegi versurile pentru a le recita sau versurile te aleg pe tine?

Pot spune că noi ne contopim, ne alegem reciproc, dansăm în aceeași pași, visăm aceeași poveste, avem leac reciproc. Ele îmi vindecă rănile și mă ajută să-mi împart bucuria, iar eu făcându-le auzite, le caut mai multă lume. Noi nu ne găsim atunci când vrem, ci atunci când e timpul, cazul și necesitatea. E o chimie, e ceva diferit.

-Care sunt planurile tale pentru viitor?

Acum că am absolvit clasa a IX-a, îmi voi continua studiile în România. Voi face și o facultate, poate două, de ce nu. Nu știu ce profesie voi îmbrățișa, însă sper să fac alegerea corectă și potrivită mie. Vreau să muncesc, dar știu că nu e ușor. Visez să călătoresc în colțurile îndepărtate ale lumii ce par de vis în ochii mei. Vreau să cunosc oameni noi și gândurile lor. Încerc să nu îmi fac planuri ce țin de viitorul îndepărtat, deoarece știu că se vor schimba, nimic nu rămâne la fel.

 

Alina Frunza

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.