Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Citesc, deci sunt tânăr. Sunt tânăr, deci citesc?

Citesc, deci sunt tânăr. Sunt tânăr, deci citesc? imprimare

22.09.2017  

„Adolescentul meu nu vrea să citească”. Îţi sună cunoscut? Dacă da, află că nu eşti singurul părinte care se confruntă cu această problemă.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Îți amintești probabil că mai demult adolescenții erau foarte pasionați de lectură, în timp ce acum abia dacă mai deschid o carte.

Adulții știu cât de importante sunt cărțile și cititul în autodezvoltarea copiilor. Un copil neîndrumat, foarte rar va face o astfel de activitate din propria inițiativă, de aceea este bine să le insuflăm de mici copiilor iubirea pentru lectură. Ba mai mult, cititul nu este important doar când copiii sunt în școală, abilitățile de a citi fiindu-le de folos pentru a avea succes și în carieră. Totuși, să-l încurajezi pe copil să citească poate fi o adevărată provocare.

Echipa Știri Pozitive a aflat de la câțiva părinți, cum este să fii părinte și cum să-i crești interesul adolescentului pentru lectură.

Vedeţi încontinuare ce au răspuns aceştia: 

„Să fii părinte este ca un fel de job, depui foarte multă muncă, timp liber și nervi, dar toate astea nicidecum nu se compară cu fericirea mare pe care o simțim zi de zi, în cele mai mici detalii, în orice cuvânt sau lucru făcut de ei. Îmi iubesc copii și nu i-aș schimba pe nici o carieră de succes din lume. Să motivezi un adolescent e cam dificil acum, dacă sincer, ei sunt ocupați cu alte lucruri dar cred că cea mai mare motivație este să-i facem să renunțe la gadgeturi și poate așa vor avea mai mult timp liber. În adolescența mea nu aveam fiecare acasă internet și de aceea și citeam mult, acuma internetul le ocupă tot timpul liber, din păcate.", a spus Veronica Grecica. 

 „Îl poți motiva prin faptul că dacă va citi cărți v-a fi un om deștept, dar pentru aceasta cam tot timpul îi promit că la vară mergem în vacanță undeva. În realitate de fapt e mult mai greu, mai ales că tehnologiile noi le oferă atâtea posibilități.", a spus Natalia Mereuţă Oslobanu.

 „Vreau să spun că pentru a motiva adolescentul să citească, mai întâi copilul trebuie să audă încă în burta mamei poveștile citite de către părinți. Apoi să-i citească până la vârsta când el, copilul, va putea singur să le citească. Dar să nu uităm, că exemplu părinților este un imbold mare ca copiii și adolescenții să citească. Cu părere de rău în familiile noastre nu se citește iar calculatorul înlocuiește acum cartea și de multe ori e în detrimentul adolescenților. Totodată, ar fi binevenite și analiza lucrărilor citite de către toți membrii familiei, împărtășirea de impresii și comunicarea, căci doar în așa mod adolescenții vor fi doriți de carte și lectură.", a spus Valentina Midrigan.

 „A fi părinte este o artă. Un părinte pentru copilul său este și cel mai bun prieten. Copilul trebuie să aibă încredere deplină în părinți, să fie sigur că va găsi susținere și înțelegere în momentele dificile. Copilul nu se educă din frică, ci dragoste. Deprinderea de a lectura se altoiește de la vârste fragedă, când copilul începe a înțelege, părinții trebuie să le citească, să meargă cu ei la bibliotecă, să le spună povești. Lectura să fie urmărită și încurajată nu numai de bibliotecar, dar și de părinți, care trebuie să citească sau să recitească  împreună cu copilul cărțile de la bibliotecă, să le cumpere cărți  în loc de jucării. Părinții să-și facă mai mult timp pentru copii lor.", a spus Nadejda Ciugureanu.

 

 „Cartea este unul din cele mai valoroase cadouri ale copilăriei. Organizarea și crearea unui colțișor de recreere a copilului îl găsesc foarte necesar, indiferent de vârstă. Crearea unei mici biblioteci cu cărți și enciclopedii pentru copii ne-a ajutat enorm în motivarea lor de a citi. Copii citesc doar atunci când văd părinții impresionați citindu-le sau văd această activitate ca o rutină plăcută și de folos atât lor cât și părinților. Educăm copii prin cizelarea propriilor noastre obiceiuri.", a spus Alina Gusaric.

 „Mereu am fost preocupată de acest subiect, astfel am ajuns la ideea că mai întâi trebuie motivate mamele să citească, pentru că ele sunt exemplu pentru copiii lor. Iată de unde trebuie de început. Adolescenții, nu știu ce motivație trebuie să aibă de a citi daca în jur nimeni nu face asta și e considerat plictisitor această ocupație. Am vorbit cu mulți adolescenți și la un moment li-am sugerat să citească, am primit și răspuns, - răspunsul 100% a fost în felul următor: „eeeeiiii, ce nu am ce face ????" În zădar încercăm să investim și să motivăm copiii în ceva, căci până nu ne schimbăm noi, maturii, nu au sens vorbele noastre! În familiile unde copiii citesc, acolo părinții la fel citesc, au limbaj cult, comportament adecvat, finanțe, etc. Ce ține de familiile fără finanțe - dacă copiii citesc, e doar o excepție.", a spus Rada Şpac.

Reporter: Tatiana Munteanu

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.