Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Cartea emană credință în oameni buni

Cartea emană credință în oameni buni imprimare

25.09.2017  

Cei pasionați de viața şi activitatea Ninelei Caranfil, Artistă a Poporului, de precizia şi justeţea cuvântului publicistic al lui Vlad Pohilă, precum şi de claritatea versurilor lui Valeriu Raţă, sunt lansate trei volume pentru orice cititor.

Actriţa şi artista emerită a poporului din Republica Moldova, Ninela Caranfil a lansat cea de-a treia carte, sub numele „Bărbaţii din Viaţa Mea". Volumul conţine eseuri, portrete de creaţie, tablete, aduceri-aminte şi omagieri. Echipa care a contribuit la realizarea cărţii au fost Anişoara Druţă, pictorul şi graficianul Valeriu Herţa, iar redactorii volumului sunt Vlad Pohilă şi Valeriu Raţă.

„Am scris cartea cu multă suferinţă, cu lacrimi uneori, dar am scris-o, asta e bucuria mea cea mare. Am trecut prin nişte poveşti care mi se întâmplă doar mie, cred eu. Abia acum am înţeles prin ce trec scriitorii până lansează o carte", a spus autoarea cărţii, Ninela Caranfil.

Ninela Caranfil este o personalitate complexă și în afară de rolurile în teatru şi film, în ultimii doi ani a editat cele două cărţi precedente - „Tăcerea de până la cuvânt" şi „Neobişnuita forţă a scenei", a mai lansat două CD-uri: „Dorul infinitului din noi", recital de poezie, şi „Rugă" cu Psalmii lui David.

„Cartea nu este un roman, din punctul meu de vedere este o deschidere, sunt texte mai apropiate de literatură. Se creează o impresie, că poate fiecare dintre noi să scrie o astfel de carte, dar iată că nu poate fiecare, totuşi, trebuie un pic de har pentru a crea. Ninela spunea cândva, că atunci când în teatru nu am cu cine comunica, mă apuc de scris şi probabil că scrisul este cea mai frumoasă formă de comunicare", a spus profesoara, Alexandra Tănase.

În cadrul lansării, s-au mai făcut prezente încă două cărţi în incinta bibliotecii municipale „B.P Haşdeu".  Poetul Valeriu Rață, și-a prezentat poeziile pe tema ocrotirii și salvării mediului, adunate în cartea „Vibrații ecologice".  

„Momentul cu universalitatea în această carte este imprimată prin citatele a mai multor autori. S-ar părea că este o temă legată de lecţiile de dirigenție la şcoală, dar trecând prin spaţiul nostru, prin oraşul Chişinău, observăm că este o problemă cu adevărat stringentă. Datorită dragostei pentru natură, domul Valeriu Raţă  face o lecţie de ordine pentru noi", a spus Victoria Fonari.

 Iar publicistul Vlad Pohilă a prezentat noul volum „Elogiu lecturii", editoriale din revista BiblioPolis, în perioada anilor 2003-2015. 

Alina Frunza

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.