Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Pictoriţa Valentina Rusu-Ciobanu: 97 de ani și mulți ani înainte!

Pictoriţa Valentina Rusu-Ciobanu: 97 de ani și mulți ani înainte! imprimare

28.10.2017  

La 28 octombrie, cunoscuta pictoriţă Valentina Rusu-Ciobanu, laureată a Premiului de Stat, Maestru Emerit în Artă, Artistă a Poporului, deţinătoare a „Ordinului Republicii” și-a sărbătorit cea de-a 97-a aniversare. Valentina Rusu-Ciobanu este un model demn de urmat pentru tânăra generaţie prin tenacitatea, verticalitatea şi talentul de care a dat dovadă, potrivit preşedintelui Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu.

 Cunoscuta pictoriţă Valentina Rusu-Ciobanu, laureată a Premiului de Stat, Maestru Emerit în Artă, Artistă a Poporului, deţinătoare a „Ordinului Republicii" a împlinit 97 de ani.

S-a născut la 28 octombrie 1920 în oraşul Chişinău. În anii 1938-1940 studiază la Şcoala de Arte din Chişinău, ulterior - la Academia de Arte Frumoase din Iaşi (1941-1944). În 1947 a absolvit Şcoala de Arte Plastice „I. Repin" (azi Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală") din Chişinău, unde i-a avut profesori pe Auguste Baillayre şi Alexandru Plămădeală.

Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii '50, prezentând linia tradiţională: „Fată cu urcior", „Fată la fereastră", „La bal mascat", „Tinereţe" etc. Se afirmă cu compoziţia „La joc". A pictat portrete ale multor personalităţi din arta şi cultura autohtonă: Aureliu Busuioc, Emil Loteanu, C. Stamati, Ion Druţă, Glebus Sainciuc, Dumitru Fusu, Serafim Saka ş.a.

S-a implicat în domeniul scenografiei, realizând decorurile la spectacolele: „Radu Ştefan, întâiul şi ultimul" de A. Busuioc (Teatrul „Luceafărul" din Chişinău) şi „Păsările tinereţii noastre" de Ion Druţă, montat la Teatrul Mic din Moscova etc.

A expus lucrări personale la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Centrul „C. Brâncuşi", la Biblioteca Naţională. Participă la expoziţii de grup în străinătate: Franţa, România, Bulgaria, Polonia, Rusia, Germania şi în alte ţări.

Acum doi ani, când pictoriţa şi-a expus lucrările la Muzeul Naţională de Artă al Moldovei, la cea de-a 95-a aniversare a sa, scriitorul Vladimir Beşleagă a menţionat că opera Valentinei Rusu-Ciobanu este unică în spaţiul basarabean.

„Toată viaţa ea a fost o fiinţă retrasă şi a muncit aşa cum i-a dictat vocaţia. Suntem în faţa unei opere fără pereche în arta noastră. Regretatul ei soţ, Glebus Sainciuc i-a servit ca un scut în viaţă. Ea nu a deviat nici o clipă, nici un milimetru de la ceea ce este arta autentică", a constatat Vladimir Beşleagă.

Potrivit preşedintelui Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, Valentina Rusu-Ciobanu este un model demn de urmat pentru tânăra generaţie prin tenacitatea, verticalitatea şi talentul de care a dat dovadă.

„Majoritatea lucrărilor sale Valentina Rusu-Ciobanu le-a creat în perioada sovietică, însă n-a fost influenţată de realismul socialist. Ea a găsit o formulă proprie în compoziţiile sale şi a respectat principiile estetice ale artei. Tocmai de aceea lucrările pictoriţei au fost apreciate în cadrul mai multor expoziţii, „a subliniat preşedintele UAP.

Valentina Rusu-Ciobanu este laureată a Premiului de Stat al RSSM (1974), Maestru Emerit în Artă din RSSM (1980), Artistă a Poporului (1985). În 1996 este distinsă cu „Ordinul Republicii", iar în 1998 obţine Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru întreaga activitate. În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir" a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. În anul 2010 i se conferă titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Chişinău.

Nicolae Roibu | MOLDPRES

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.