Prima pagină / Oameni / Cultură  /  O moldoveancă din Italia, Veronica Mogâldea: Cartea „La solitudine della neve” înseamnă mii de istorii şi destine lovite de migraţie

O moldoveancă din Italia, Veronica Mogâldea: Cartea „La solitudine della neve” înseamnă mii de istorii şi destine lovite de migraţie imprimare

12.03.2018  

Un interviu realizat de Ecaterina Deleu cu Veronica Mogâldea, originară din satul Zubreşti, Străşeni, stabilită de 19 ani în Italia, și autoare a cărţii „La solitudine della neve”, publicată de Editura EuropaEdizioni, în Italia.

- Care este istoria acestei cărţi? Cât timp ai lucrat la scrierea ei?

- Cartea „La solitudine della neve" (rom. „Singurătatea zăpezii") nu a fost o iluminare de moment, o idee genială, născută pe neaşteptate într-o noapte de insomnie. "La solitudine della neve" s-a născut treptat, gând după gând, frază după frază, cu meditaţii lungi şi rătăciri în profunzimile inimii, atunci când mi-am dat seama că efectele şi consecinţele primului val de emigraţie a femeilor noastre erau altele, nu cele ce apăreau la prima vedere.

Acea bunăstare aparentă şi superficială, ce începuse să deriveze de la migraţie, era iluzorie, dar era plătită cu suferinţă enormă şi singurătate. Iar preţul îl plăteau femeile şi copiii. Femeile, care plecau. Copiii care rămâneau să aştepte. Se deschideau răni, condamnate să nu se mai închidă, pentru că e subminat, şi deseori distrus, cel mai natural şi mai sublim raport uman: raportul dintre mamă şi copil.

E un fenomen straniu migraţia femeilor din Europa de Est. Un fenomen inedit, ce nu se întâlneşte la nici un alt popor, în nici o altă epocă. Un fenomen neglijat. Subevaluat. Dar consecinţele căruia vor marca pentru totdeauna destinul neamului nostru.

După unele studii făcute de către universităţile italiene rezultă că cel puţin jumătate dintre femeile emigrate din Europa de Est (moldovence, ucrainence şi românce) suferă de tristeţe cronică şi depresie, sunt victime ale atacurilor de panică şi nelinişte, ale stărilor de apatie şi nervozitate.

Apoi sunt copiii.

Cei 170 mii de copii condamnaţi să crească departe de mamele lor.

Vreau să fie cunoscut acest fenomen, să fie cunoscuţi eroii acestei drame. Cunoscuţi şi respectaţi. Ajutaţi.

Prevăzute măsuri educative, sociale şi economice eficiente, care să susţină. Dar să nu condamne. Să nu judece.

- În ce măsură cartea reflectă istoria ta de migraţie şi parcursul tău în Italia?

- Cartea mea nu e autobiografică, nu a avut ca obiectiv să nareze o istorie. O singură istorie. E un strigăt de durere, ce tinde să atragă atenţia tuturor asupra unei tragedii umane cu caracter general.

"La solitudine della neve" înseamnă mii de istorii şi destine lovite de migraţie. E realitatea crudă şi dureroasă. Julia, eroina principală şi fiul ei Victor reprezintă două generaţii sacrificate, dar care cu mult curaj şi perseverenţă luptă ca să menţină intact şi sănătos sentimentul de dragoste care îi uneşte.

Descriu mult sentimentele şi emoţiile, dar am evitat cu grijă să vorbesc de disperare şi ură. Două sentimente distructive. Eu doream, în schimb, să las să triumfe speranţa.

Am lucrat la această carte îndelung, au fost patru ani de frământari.

- Este prima ediţie a cărţii?

- Cartea a fost publicată în limba italiană de Editura Europa Edizioni în februarie 2017, iar a doua ediţie a apărut în iunie 2017. Are ca public atât cetăţeni moldoveni, cât şi un număr important de cititori italieni. Aceasta mă bucură, căci contribuie la distrugerea zidurilor imaginare ce sunt ridicate între ei, autohtonii, şi noi, cei sosiţi în ţara lor.

Ecaterina Deleu

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.