Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Liuba Sârbu: „Revista PICI VOINICI pentru mine este o gură de aer într-o încăpere plină de fum. Îmi doresc să devină așteptată de mii de copii, nu doar de zeci”

Liuba Sârbu: „Revista PICI VOINICI pentru mine este o gură de aer într-o încăpere plină de fum. Îmi doresc să devină așteptată de mii de copii, nu doar de zeci” imprimare

15.03.2018  

Liuba Sârbu are 36 de ani și este originară din satul Secăreni, raionul Hâncești. De 8 ani locuieşte în Canada, provincia Quebec, orașul Montreal numit și Capitala Culturală a Basarabenilor.

A fost studentă la Colegiul Englez « Dawson », Facultatea Medicină, specialitatea Infirmerie. Până a deveni studentă la « Dawson » a lucrat în calitate de educatoare la grădiniță și profesoară Montessori în jur de 5 ani.

În Republica Moldova a fost, pentru o perioadă scurtă, profesoară de istorie. Absolventă a Facultății de Istorie și Etnopedagogie a Universității Pedagogice « Ion Creangă » din Chișinău.

Liuba Sârbu este fondatoarea primei reviste cultural-distractive, pentru copii, care a fost concepută ca să contribuie la menținerea și promovarea limbii și literaturii române în rândurile tinerei generații de vorbitori de limbă română din Canada, proiect care l-a lansat acum 2 ani în urmă.

 „Pici Voinici  a fost inspirată din amintirile pe care le am, din copilărie, despre revista Alunelul. Așteptam Alunelul cu sufletul la gură. Adunam numerele și, la un moment dat, aveam o colecție de vreo 40 de reviste. Cum îmi aduc eu aminte de Alunelul, așa sper să-și aducă aminte, copiii de aici, de Pici Voinici.”

 Fondatoarea revistei spune că aceşti doi au fost primii pași pentru Pici Voinici. Un început este întotdeauna greu, dar în pofida acestui fapt colaboratorii revistei țin pasul înainte. Echipa redacţională din spatele revistei nu este alcătuită dintr-un număr mare de persoane, dar suficient pentru a face faţă oricăror provocări sau idei bune.

„Suntem trei la număr: eu, scriitorul Doru Ciocanu care benevol ne ajută la redactarea textelor și Maestrul Lică Sainciuc. Visul meu a fost ca anume Lică Sainciuc să ilustreze această revistă. Lică și-a pus ștampila pictoricească în sufletele fiecărui copil din Basarabia anilor 80 și până în prezent. Aici, departe de casă, vă dați seama că e imposibil să speli în permanență un copil cu caracterele lui Lică Sainciuc și, această colaborare face posibil acest lucru." 

Pici Voinici este o revistă pe paginile căreia puteți găsi: ghicitori, povești, informații utile cum ar fi « Știai că? », probleme de logică, istorii de succes ale copiilor și multe altele. Toate acestea sunt prezentate pe 12 pagini și sunt color adresate copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani.

Fondatoarea spune că au beneficiat de generozitatea oamenilor chiar din momentul nașterii acestui proiect. „Câteva exemple sunt Liliana Gaina (curtier imobiliar), Igor Barca (dentist ce are propria clinică aici), Oleg Păcăleu (curtier imobiliar), Mariana Ursachi (curtier Ipotecar) și Zinaida Cibotaru, agent de asigurări. Aceștia au fost primii sponsori care ne-au întins o mână de ajutor pe 14 Februarie 2016, când am lansat această revistă.”

Sponsorii susțin realizarea evenimentele organizate de revista Pici Voinici, fapt pentru care echipa redacţională drept mulțumire, le oferă spațiu publicitar pe paginile revistei. Altfel, este foarte dificil să prospere revista, luând în considerație că momentan au doar 60 de abonați.

„Anul acesta suntem mai norocoși. Pici Voinici a organizat un concert cu participarea trupei Zdob și Zdub care a avut loc cu casele închise. Biletele s-au epuizat cu trei săptămâni înainte de data concertului. Acest eveniment ne permite să mergem mai departe iar sponsorii care au susținut evenimentul beneficiază de spațiu publicitar pe paginile revistei. Fără notarul Ana Pac, curtierul ipotecar Arina Televca, curtierul imobiliar Elena Șapa, Agenția de migrație « Succes Canada », compania de asigurări « 360 Financiere », agenția de voiaj « Teo Travel » nu am fi reușit și acest vis Pici Voinici nu ar fi mers mai departe.”

„Depinde foarte mult de activitatea culturală pe care o organizăm, pentru că, am menționat mai sus, din ele ne obținem finanțarea. În cazul concertelor cu participarea artiștilor de la noi e mai ușor de găsit sponsori, dar dacă încercăm să găsim doar pentru revistă e o misiune imposibilă cu părere de rău.”

În foarte scurt timp, proiectul Pici Voinici a devenit pentru Liuba Sârbu o gură de aer. „Ceea ce înseamnă pentru un sportiv de performanță să-și reprezinte țara cu succes la olimpiade. O gură de aer într-o încăpere plină de fum. Este posibilitatea de a menține și promova limba și literatura română în rândurile copiilor vorbitori de limba română din Canada. Această revistă este prima de acest gen din Diasporă și îmi doresc să devină așteptată de mii de copii, nu doar de zeci.”

Despre activitatea pe care o desfăşoară, Liuba Sârbu spune că rezultate bune au nevoie de multă perseverență.„Munca, întrucât este sora dreaptă a perseverenței stă și ea pe primele locuri atunci când țin să am niște rezultate. Apoi, foarte important este să fii întotdeauna gata să înveți. A învăța, la orice vârstă, este o un mare noroc. Eu am parte de oameni în echipă de la care am foarte multe de învățat. Învățând, creștem.”

„Îmi doresc, după cum am menționat deja, să creștem. În abonați. Să creștem și să ajungem la cât mai multe aniversări. Să avem colaborări multe, frumoase, cum e cea cu Marele Sainciuc, care să se înrădăcineze în inimile copiilor pentru toată viața iar la maturitate să povestească propriilor copii despre Pici Voinici și, să-i și aboneze.”  

Cât despre împlinirile sufleteşti, fondatoarea revistei Pici Voinici, mulţumeşte fiecare abonat şi speră ca numărul acestora să crească zi de zi. Le mulțumesc că ne sunt alături. Da. Pentru noi, acești abonați sunt o ploaie în pustiu. Ne sunt tare dragi și ținem la ei, și sperăm că și ei la noi.”

Pici Voinici apare o dată la două luni, adică de 6 ori pe an. Doritorii de a-și abona copiii pot contacta echipa redacţională pe pagina de Facebook  Enfants Braves/ Pici Voinici  sau la adresa electronică: picivoinici16@gmail.com.

 

Reporter: Tatiana Munteanu

Foto: Arhivă personală

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.