Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Oreste Tărîță: „Am visat întotdeauna la o lume virtuoasă, capabilă să armonizeze relațiile între semeni și să ne conducă spre ceea ce numim noi sublim și înălțător”

Oreste Tărîță: „Am visat întotdeauna la o lume virtuoasă, capabilă să armonizeze relațiile între semeni și să ne conducă spre ceea ce numim noi sublim și înălțător” imprimare

25.04.2018  

Născut în satul Hâjdieni, raionul Glodeni, iubitor de tot ce este frumos, elegant și preocupat de educația tinerei generații, expertul în protocol Oreste Tărîță a decis să scrie o carte a bunelor maniere. Timp de doi ani autorul a adunat informație pentru a închega cele mai de preț reguli ale bunelor maniere, lansând mai apoi cartea "Bunele Maniere" sau "Cartea Virtuţiilor". Motivația principală a constituit-o lipsa unui îndrumar de bune maniere complex în societatea noastră. Oreste Tărâță a răspuns la întrebările echipei Stiripozitive.eu.

- Pentru început am vrea să ne spuneți cine este Oreste Tărîță și care este istoria dumneavoastră?

 - M-am născut  în satul Hâjdieni, raionul Glodeni. Sunt licențiat în Limbi Străine, expert în Protocol, Ceremonial și Etichetă, master în relații internaționale, doctor în politologie.

Pe parcursul vieții am activat în calitate de profesor de școală,  șef Serviciu presă la Societatea republicană"Știința", interpret-traducător în Republica Cuba, prim secretar la Ministerul Afacerilor Externe,  șef-adjunct al Secției Relații Externe și șef al Serviciului Protocol de Stat al Parlamentului Republicii Moldova, cercetător științific la Academia de Științe, șef al Catedrei de Științe Politice și Relații Internaționale și șef  al Direcției Relații Internaționale a Academiei de Administrare Publică.

Sunt autorul cărților: „Protocol, ceremonial, etichetă" (2006), „Tratat de protocol și comportament   civilizat"(2007). "Hâjdienii din stepa Bălților:file de istorie"(2010) și "Bunele maniere sau Cartea Virtuților" în care  se acreditează cu autoritate profesională ideea, că arta de a stăpâni bunele maniere constă, în a te bucura de viață, a profita cu seninătate și respect reciproc de bucuriile pe care le pot oferi relațiile cu ceilalți, a te simți bine acasă, la școală, în societate, făcându-i și pe alții să se simtă bine la locul lor. 

- Sunteți iubitor de tot ce este frumos, onorabil și elegant, ce vă inspiră și de unde provine muza dumneavoastră?

- Simt o mare slăbiciune pentru lucrurile  frumoase, unice și irepetabile. Sunt captivul  creațiilor de un inegalabil rafinament de comportament civilizat al marilor ctitori din Antichitate, Evul Mediu și Epoca Modernă, care, după lecturare,  au rămas întotdeauna imprimate în memoria mea, răvășindu-mi sufletul de fiecare dată când revin  în lumea lor fascinantă.

 Am visat întotdeauna la o lume virtuoasă, capabilă să  armonizeze relațiile între semeni și să ne conducă spre ceea ce numim noi sublim și înălțător.

- Recent ați lansat  Bunele Maniere sau Cartea Virtuților ce v-a motivat să scrieți o carte dedicată bunelor maniere, în cât timp ați acumulat informații pentru a închega cele mai de bază reguli de bune maniere și cui este adresată aceasta?

Motivația principală a constituit-o lipsa unui complex îndrumar de bune maniere în societatea noastră-îndrumar așteptat de mai mult timp, capabil să cultive copiilor, adolescenților, părinților și profesorilor deprinderile necesare de asimilare a bunelor maniere pentru a se transforma treptat în adevărați promotori a virtuților și grațiilor sociale. M-am familiarizat cu  bunele maniere încă de la o vârstă fragedă și ulterior după o muncă asiduă pe parcursul vieții, am acumulat materiale. fiind copleșit de frumusețea lor și traiectoria lor.  

Cartea este adresată copiilor, adolescenților, părinților și profesorilor în speranța că bunele maniere și grațiile sociale îi vor face să i-a calea virtuții și a faptelor nemuritoare.

- Dacă ar fi să vorbim despre conținut, ce include aceasta și care este totuși mesajul care ați dorit sa-l transmiteți?

Mesajul  care se transmite prin intermediul  acestei cărți este unul benefic, purtându-l pe pasionatul cititor prin lumea frumoaselor tradiții și obiceiuri antice, medievale, moderne și celor contemporane, impresionându-l cu evoluția lor în timp, precum  și cu impactul care le-a avut acestea asupra societăților umane care s-au perindat de-a lungul istoriei. Cum se poate ajunge la armonie, politețe și buna înțelegere în familie. Și ceia ce-i extrem de important pentru viața cotidiană, formele de salut la noi și în străinătate, reverența, modul de strângere a mâinii, prezentările, arta conversației, folosirea telefonului și scrierea mesajelor, organizarea unui dineu acasă, stilul continental și cel european de servire a bucatelor, diferențele culturale, eticheta ușilor și scărilor, balurile, seratele și zilele de naștere, comportamentul în locurile publice, bunele maniere în lăcașul sfânt, aniversarea majoratului, mesajul hainelor, garderoba damelor și gentlemenilor, grațiile sociale și cavalerismul curtenitor,  virtutea tinerelor, cadourile, limbajul florilor și a culorilor.  Impresionantele povețe ale lui Ptah Hotep scrise în Egiptul antic între anii 2500- 2400 înainte de Hristos și cele care au văzut lumina zilei în perioada creștină, toate își găsesc locul potrivit pe paginile acestei cărți etc. În ea se acreditează cu autoritate profesională ideea, că arta de a stăpâni bunele maniere constă, în a te bucura de viață, a profita cu seninătate și respect reciproc de bucuriile pe care le pot oferi relațiile cu ceilalți, a te simți bine acasă, la școală, în societate, făcându-i și pe alții să se simtă bine la locul lor. 

 -Într-o întâlnire cu publicul de la Chișinău, prezentatorul român Virgil Ianțu a spus așa : „ Nu trebuie să tindem întotdeauna să schimbăm modul de comportament a copiilor noștri, uneori trebuie să ne oprim și să ne punem întrebarea „Ce am putea schimba  la noi ca părinți, pentru ca copii noștri sa fie mai buni". Reieșind din cele spuse, considerați că ca Bunele Maniere" sau "Cartea Virtuților ar putea fi o lecție și un îndrumar părinților?

-Cartea ar putea fi servi de bun augur pentru toți cei interesați de această materie, întrucât ea repune în discuție valorile fără de preț ale marilor civilizații, aducând totodată un suflu nou în reîmprospătarea și aplicarea lor în practică de către copii, adolescenți, părinți și profesori și toți cei dornici de civilizație, rafinament și comportament sublim.

Pentru ca copiii să fie mai buni, ar trebui să ne schimbăm noi înșine, iar în acest cadru  aportul conjugat al școlii și întregii societăți în cultivarea grațiilor sociale e unul imens în scopul trezirii a interesului față de multidimensionala și sublima materie, față de tot ce este înălțător, orientând tânăra generație spre respectarea normelor de conduită general acceptate și  perfecționarea lor continuă.

-Ați putea veni cu câteva îndrumări și recomandări cititorilor noștri despre cum ar trebui să ne comportăm în societate și cât de importante sunt până la urmă bunele maniere?  

-Bunele maniere nu se vor demoda niciodată, ele ne fac să ne simțim comod în viață, acestea ocupându-și  locul binemeritat alături de alte  valori ca credința, gratitudinea, înțelegerea, toleranța, necesare pentru a deveni   persoane integre, echilibrate și armonioase în viață.

A ști cum să te comporți este important pentru toate persoanele, indiferent de sex sau vârstă, iar pentru ca copiii să atingă aisbergul integrității e necesar de a investi în ei acasă și a depune toate eforturile pentru a-i transforma  în  promotorii unui comportament civilizat de excepție.

Extrem de importante, bunele maniere, sunt considerate uleiul ce scaldă marea mașinărie socială, care ne permite să conviețuim în pace și armonie. iar nepracticarea lor ar putea  constitui o amenințare reală pentru însăși existența civilizată a umanității.

 Amintim că recent cărții i s-a acordat diploma Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova  la Salonul internațional de carte pentru copii și tineret, ediția a 22-a din 19-22 aprilie 2018 de la Moldexpo.


 

 


 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.