Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Doina Strulea: „Îmi place să mă autodepășesc, să mă arunc acolo unde e mai greu și să sfidez dificultățile, doar așa pot crește”

Doina Strulea: „Îmi place să mă autodepășesc, să mă arunc acolo unde e mai greu și să sfidez dificultățile, doar așa pot crește” imprimare

14.06.2018  

Doina Strulea este o tânără scriitoare originară din Republica Moldova dar stabilită de câţiva ani în Italia. Prin intermediul muncii, dorinţei, ambiţiei şi a curajului, aceasta de la o vârstă fragedă a reuşit să obţină rezultate bune la diferite concursuri naţionale cât şi internaţionale. Iată că şi în acest an, Doina a cules roadele muncii sale, despre ce este vorba, aflaţi în continuare.

Concursul „Giovani e Poesia” e un festival internațional de poezie, anul acesta aflându-se la cea dea 27 ediție cu participarea a 1033 de persoane din circa 40 de țări, printre care: Marocco, România, Benin, Serbia, Egipt, Cuba, Brazilia, Rusia, India, Bulgaria, etc. 

„Concursul „Giovani e Poesia” din Italia înseamnă mai mult decât competiție/concurs pentru mine, a devenit deja o tradiție să particip în cadrul acestuia și de fiecare dată trăiesc emoții unice.” 

Concursul a avut loc la Triuggio în Italia, fiind organizat de Centrul „Giovani e Poesia” în frunte cu preşedintele acestuia Alessandro Villa.

„Triuggio este primul meu oraș vizitat atunci când am venit pentru prima dată în Italia în 2013 ca să ridic premiul „Cel mai bun tânăr autor”...îți poți imagina cât de emoționant e să vin pentru al patrulea an consecutiv în acest oraș, urmărind evoluția-mi proprie...nivelul limbii italiene, felul de a scrie și toate amintirile legate de acest concurs.”

Tânăra scriitoare spune că au fost 7 categorii, fiind clasificate pe vârstă. Până la 12 ani, de la 13-17, de la 18, iar alte trei categorii apartenente volumelor de poezie, foto poezii și o categorie specială.

„E atât de frumos să te afli într-un anturaj multicultural, și unde mai pui că toată lumea de acolo scrie. Toată lumea de acolo vrea să contribuie la edificarea culturii mondiale promovând pacea, iubirea și valorile umane. Prin poezie. E pur și simplu emoționant.”

„Acest premiu îmi confirmă tenacitatea și munca, dar cu atât mai mult Ambiția...să câștigi 3 ani consecutivi și să ai curajul să o faci pentru a patra oară, înseamnă dorință arzătoare, dar mai înseamnă și risc. Sunt conștientă că odată ce am primit un premiu la un concurs, data viitoare trebuie să revin cu o lucrare mai bună, mai „să atingă la inimă”, pentru că trebuie să demonstrezi „de ce meriți tu să câștigi pentru a doua oară și nu altcineva?!” Și nu e simplu...”

 În acest an, a adus acasă Medalia „Poesia dei Popoli”, în traducere „Poezia popoarelor”.

Poezia care i-a adus premiul este „Obsesie”.

„O coincidență frumoasă, aș spune...făcându-mi auzită vocea interioară în ambele graiuri: din suflet Moldova pe plaiul din Italia”.

Doina Strulea mărturiseşte că acest premiu înseamnă motivație pentru ea mai întâi. Nu se mulțumeşte cu puținul și mereu vrea să atingă noi culmi.

„Un premiu ar însemna apreciere și dovadă că ești cel puțin bravo în ceea ce faci. Pentru mine nu este suficient, mereu tind spre mai mult și mai bun. Îmi place să mă autodepășesc, să mă arunc acolo unde e mai greu și să sfidez dificultățile, doar așa pot crește, pot găsi inspirație în ceea ce fac și putere să merg mai departe. Vorba latină: Ad astra per aspera.”

„Cum ziceam anterior, ca să iai același premiu de două ori trebuie să revii cu ceva mai bun, trebuie să impresionezi, de altfel de ce tu și nu altcineva...văzând că ai obținut deja odată acest premiu? Sunt emoții diverse, fiecare an își lasă amprenta în lăuntric...cunosc oameni noi, culturi diverse...vorbim limbi diferite și, totodată, vorbim aceeași limbă: limba emoțiilor redate prin cuvinte.”

În acest an, în luna iulie face trei ani de când studiază la facultatea de jurnalism la Universitatea din Milano (Università degli Studi di Milano).

„Trei ani de când am lăsat acasă tot și am adunat tot curajul ca să vin aici și să încep totul de la zero. Nu în zadar am făcut exces de „tot” în fraza precedentă, pentru că această experiență sau îți dă totul, sau îți ia totul...sau ambele câte puțin. În acești ani am învățat ceea ce nu aș fi putut învață în 10 ani acasă...străinătatea îți oferă nu doar școala vieții, dar îți dă și licența cu tot cu masterat și multe alte cursuri ale vieții. Te maturizează atât de mult și te fortifică...că nu știu care altă situație ar putea-o face atât de bine.”

În curând, Doina spune că după ce-şi termină studiile, vrea să treacă la o altă etapă din viaţa ei, iar mai exact aceasta vrea să treacă la alte studii, cele care o vor specializa ca jurnalist.

„Între timp am publicat două antologii de poezie, una la Roma și alta la Torino, împreună cu alți autori câștigători în  cadrul unor concursuri de poezie. Tot în acești ani m-am regăsit în ecoul microfoanelor de la radio, sunt speaker radiofonic de doi ani și îmi place la nebunie. Particip activ la diverse evenimente culturale, iar recent am fost numită redactor al rubricii de literatură a Revistei „Limbo”, proiect susținut de către Academia de Arte de la Milano (iar acesta este un pas mai mult decât important).”

Scrie mult...scrie cu dor și trăieşte dorul printre rânduri, iar în toamnă îşi planifică să publice cel de-al doilea volum de poezii, și acesta doldora cu dor.

Momentan este foarte concentrată pe studiile sale, urmează să treacă cu brio de câteva examene și curând teza de licență.

„Mi-am propus să mă testez cât sunt de bună și pe alte continente...de aceea voi participa și la concursurile din afara Italiei, odată ce am obținut Premiul I aici, cred că e timpul să trec la altă țară. În rest...absorb toate posibilitățile care mi se oferă și muncesc mult, roadele le voi culege cu siguranță, iar cel mai frumos e să reprezint Moldova prin poezie, cea care promovează cultura în forma sa pură.”

Doina Strulea este convinsă că toate aceste merite și toată ambiția care o îndreaptă zilnic spre ținta ei, nu ar fi posibile fără susținerea familiei sale, căreia îi mulțumeşte infinit. 

 

Reporter: Tatiana Muteanu

Sursă foto: Arhivă personală

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.