Prima pagină / Oameni / Cultură  /  (Video) „Simboluri și elemente tradiționale în designul și arhitectura modernă”: arhitectul italian Arnaldo Tranti

(Video) „Simboluri și elemente tradiționale în designul și arhitectura modernă”: arhitectul italian Arnaldo Tranti imprimare

27.09.2018  

Arhitectul italian Arnaldo Tranti a susținut în Moldova o prezentare axată pe simboluri și elemente tradiționale în designul și arhitectura modernă. Prezența arhitectului italian la Bulboaca, la vinăria „Castel Mimi”, s-a produs în contextul acțiunilor de celebrare a Zilelor Europene ale Patrimoniului 2018.

Arhitectul italian Arnaldo Tranti a împărtășit pentru echipa Stiripozitive.eu mesajele-cheie ale prezentării sale „Simboluri şi elemente tradiţionale în designul şi arhitectura modernă" și a dezvăluit cum poate fi povestit un vin.

„Cred că fiecare generație trebuie să-și construiască propria istorie. Aici fundamentală pentru edificarea propriei istorii este cunoașterea propriilor rădăcini. Ceea ce înseamnă asimilarea tuturor rădăcinilor, fără a nega vreuna. Deci, trebuie să ne cunoaștem rădăcinile la perfecțiune”.

„În același timp, nu trebuie să congelezi trecutul, ci să-l transformi în ceea ce este povestea ta. Asta înseamnă că în anul 2020 eu am trăit, iar peste 200-300 de ani acest mesaj al meu va deveni tradiție. De nu, voi avea mereu lucruri din anul 1000. Dar vreau să exist. Tânărul trebuie să trăiască. Pentru că tradiția există numai dacă există o persoană tânără. Nu una bătrână. Astfel, trebuie să fie un tânăr și să se afle în interiorul unei lumi”.

„Elementul X se găsește peste tot, pentru că este un element arhaic. Pentru că este semnul crucii și simbolul  X. De asemenea, îl regăsim în diverse ornamente aici pe covor. Chiar și în pom, un simbol în continuă evoluție, pentru că are o mare încărcătură simbolică”.

„În opinia mea, orice obiect creat de om din natură trebuie considerat în mod firesc patrimoniu. Pentru că este o formă de artă foarte complexă, care este fructul unei experiențe milenare. Este valabil pentru oricare produs, de exemplu, uleiul . Pentru noi, în Italia, uleiul este ceva magic. Este evident că totul reprezintă un patrimoniu, inclusiv produsele pe care le consumăm. Și pâinea, bineînțeles, reprezintă patrimoniul”.

„Întrebarea despre cum să povestim un vin deschide o sută de ferestre. De asta răspunsul meu va fi mai lung, deoarece nu este simplu... Pentru a construi un vin trebuie să începi de la conceptul acestui vin, trebuie să începi a gândi conceptul acestui vin, ce vin vreau să fac, de unde vine, ce tip de sticlă voi alege și ce tip de etichetă se potrivește, unde îl distribui, pentru cine îl produc... Din acel moment, trebuie să construiești un mediu în jurul acestui vin. În acest caz, de exemplu, este vinăria, Castel Mimi, care te face să zici că acest vin este bun. Și atunci asta devine emoție, este atmosfera în care beau acest vin”.

„Noi suntem foarte determinați de mediul în care locuim, totul influențează emoția. Emoția este o serie continuă de afirmaţii „Da". Și asta te face să ajungi să exclami la sfârșit: „A, fantastic!", când savurezi vinul. Dar înainte de a ajunge la asta, trebuie să construiești foarte multe „Da"-uri, care reprezintă mediul și se referă la faptul cum fac acest vin, cum cultiv pământul, de exemplu. Împreună acestea sunt detalii care, dacă vrei, nu spun despre cum beau, ci dau o imagine despre cum acest produs a fost creat. Ceea ce îți oferă deja o emoție înainte de a bea vinul. Tu ai construit o lume, un univers în care practic ești deja disponibil să-l accepți, îi simți gustul în acest moment și tu zici: „A, toate lucrurile pe care le-am auzi se revarsă în acest pahar". Și atunci se declanșează emoția, o emoție puternică care... dar sunt foarte multe simțuri concomitent, unul după altul, care apar și dispar. Toate împreună funcționează”. 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.