Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Crâmpei din biografia pictorului contemporan, Gheorghe Lisiţa

Crâmpei din biografia pictorului contemporan, Gheorghe Lisiţa imprimare

28.12.2018  

Gheorghe Lișiță este pictorul al cărui talent este indiscutabil. Să-l descoperim deci împreună pe artistul din spatele culorilor: Gheorghe Lisița.

Începutul nu era deloc ușor, dar Gheorghe Lisiţa îşi dorea să picteze la fel de bine ca şi colegii săi mai dotaţi.

Sub îndrumarea maestrului Andrei Mudrea, tânărul pictor părea să prindă şi el aripi. Lucra în fiecare seară, iar numărul de schiţe prezentat drept lucrul săptămânal deseori depăşea numărul limită, ajungând la o sută de lucrări. Colegii au început să devină curioşi ca mai apoi să se alăture şi să picteze toţi împreună.

Mai apoi obosit de viaţa de cămin şi numeroase gazde, Gherghe Lisiţa se stabileşte cu traiul în Academie.

Academia nu oferea mai mult de doi, trei oameni drept modele, aceştia având poze standarde. Însă Gheroghe Lisiţa nu a reuşit niciodată să se încadreze în limite şi standarde, iar oamenii străzii devin materie primă indispensabilă în procesul de creaţie.

Stabilit oficial cu traiul, la al treilea etaj al Academiei, Gheorghe Lisiţa urmează să-l cunoască pe profesorul, Anatol Ghimpu, care-l va călăuzi până şi la lucrarea de licenţă.

Gheorghe Lisiţa este omul dedicat totalmente picturii, iar ascensiunea sa plină de greutăţi niciodată n-a fost privită de pictor drept un temei pentru a ceda, ci dimpotrivă pentru a lucra mai mult. Împreună cu soţia sa, Veronica, cultivă dragostea faţă de artă şi copiilor.

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.