Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Luceafărul pe nume Eminescu

Luceafărul pe nume Eminescu imprimare

15.01.2019  

În ciuda naturii amorțite de afară, data de 15 ianuarie prinde viață și culoare datorită Luceafărului universului artistic și mândriei poporului românesc – Mihai Eminescu.

Pentru a omagia cea mai importantă voce poetică din literatura română, după cum a fost considerat de cititorii români şi de critica literară postumă Mihai Eminescu, Biblioteca Naţională a Moldovei, a organizat o expoziţie cu operele sale.

În posesia bibliotecii se află un număr de peste 1500 de opere ale marelui Eminescu. La fel biblioteca dispune de numeroase materiale ce cuprind critică literară sau opere dedicate autorului. Însă ceva cu adevărat încântător se află în blocul II al bibliotecii, în departamentul „Carte rară şi veche”:

o   Manuscrisele facsimile ale poetului în trei volume, cu suportul Academiei Române, donate de Eugen Simion. Manuscrisele fiind găsite de Titu Maiorescu în cerdacul unei case.

o   Ediţia bibliofilă de poezii, tipărite în timpul vieţii poetului, la Bucureşti, 1919. Coperta cărţii fiind din piele roşie din safian, aceasta fiind îngrijită de Perpessicius.

o   Cartea „Luceafărul”, în care sunt prezentate traducerile operei eminesciene în 14 limbi (inclusiv găgăuză, arabă, germană, engleză, italiană). Cartea fiind tipărită în 1985, ca un an mai târziu să fie donată de Nistor Vornicescu, mitropolitul Olteniei, cu autograful acestuia.

o   „Poezii” tipărită în 1964, fiecare poezie fiind ilustrată Ligia Macovei, graficiană, pictoriţă şi colecţionară de artă.

o   Cartea cu poveşti şi nuvele eminescieni ai anilor `40

o   O colecţie de cărţi în miniatură cu operele eminesciene, cărţile de aproximativ 5 cm. aflându-se în cadrul expoziţiei de la Muzeului Naţional de Carte. Muzeul aflându-se în blocul II al bibliotecii

o   Cele mai vechi ediţii ale operei lui Mihai Eminescu din cadrul Bibliotecii Naţionale a Moldovei, datează din 1884, la Soci, cărţile fiind îngrijită de Titu Maiorescu.

Fericita ocazie de a ne apropia de cărţile  unice, enumerate anterior, a făcut posibil să atingem la propriu diferite perioade istorice ale operei eminesciene. De aceea ar trebui să profităm din plin de această ocazie nu doar în zilele cu date marcante. Astfel reuşim să vedem cărţile din spatele unor cărţi şi sufletele din spatele unor rânduri.

Cea de a 169 așa zisă „renaștere” a emeritului poet Mihai Eminescu unește ca de fiecare dată iubitorii de frumos cu recitaluri de poezii, interpretări de piese și expoziții de cărți eminesciene. Echipa Știri Pozitive de asemenea îi urează poetului un sincer la Mulți Ani și mulțumiri pentru „istoria” pe care a scris-o acesta.

„Poezii” tipărită în 1964, fiecare poezie fiind ilustrată Ligia Macovei, graficiană, pictoriţă şi colecţionară de artă. „Poezii” tipărită în 1964, fiecare poezie fiind ilustrată Ligia Macovei, graficiană, pictoriţă şi colecţionară de artă. Ediţia bibliofilă de poezii, tipărite în timpul vieţii poetului, la Bucureşti, 1919 cu coperta din piele din safin. Cele mai vechi ediţii ale operei lui Mihai Eminescu din cadrul Bibliotecii Naţionale a Moldovei, datează din 1884, la Soci, cărţile fiind îngrijită de Titu Maiorescu. Manuscrisele facsimile ale poetului în trei volume, cu suportul Academiei Române, donate de Eugen Simion. O colecţie de cărţi în miniatură cu operele eminesciene. Colecția operelor eminesciene cu dimensiunile de aproximativ 5 cm., din cadrul Muzeului Național de Carte Expoziția dedicată operelor lui Mihai Eminescu de la Biblioteca Națională a Moldovei Expoziția dedicată operelor lui Mihai Eminescu de la Biblioteca Națională a Moldovei
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.