Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Alexandra Conunova despre muzică, caritate şi stările de acasă

Alexandra Conunova despre muzică, caritate şi stările de acasă imprimare

25.04.2019  

Vorbește despre muzică cu atâta pasiune ca și atunci când se află pe scenă cu vioara în mână. Alexandra Conunova este violonista care ne duce faima în lume, dar nu uită de unde a plecat, astfel se reîntoarce acasă pentru a susține concerte, cât și pentru a participa la evenimentele organizate prin intermediul Fundației sale de Caritate Artă Vie.

Dragostea pentru muzică i-a fost cultivată din fragedă copilărie, având un mediu prielnic dezvoltării muzicale, deși Alexandra crede că pasiunea adevărată pentru ceea ce faci se construiește în timp.  Pentru a produce primul sunet din vioară îți trebuie cam 2-3 săptămâni, în timp ce la alte instrumente doar o apăsare sau un suflu e de ajuns, astfel drumul spre adevărata plăcere este mai lung.

 „Momentele în care poți să ieși pe scenă, la începutul unei cariere, sunt destul de rare, însă datorită profesoarei mele, Galina Buinovschi, am avut norocul să ies pe scenă foarte repede, mai mult de atât la un concurs unde am luat primul meu Marele premiu”. Din start am avut un avantaj că străbunelul meu, Alexandru Fedco, a fost director la Filarmonica Naționala, Directorul Uniunii Teatrale , Directorul Teatrului de Operă și Balet. Astfel eu am crescut în culisele acestor săli împreună cu cei mai mari artiști ai poporului. Adevărata plăcere scenica și conștientizarea binecuvântării mele artistice am înțeles-o doar acum câțiva ani”, ne mărturisește Alexandra Conunova.  

Copilăria i-a fost marcată de mult studiu, oameni care au motivat-o, însă nici timpul pentru joacă nu i-a lipsit. „Am avut o copilărie foarte frumoasă. Am avut întotdeauna ce mânca, a fost cald și părinții mi-au fost alături. Întotdeauna am avut profesori de excepție, mentori și prieteni care m-au înconjurat. Niciodată nu am suferit de lipsă de joacă sau lipsă de timp liber.

Fiecare moment trăit pe scenă este o experiență memorabilă, energia pe care o simte în sălile de concert vine din altă dimensiune. Unul dintre ritualurile pe care le practică înainte de a ieși pe scenă este să cânte în sala pustie înainte de concert pentru a „simți” energia acesteia.

Fiecare concert, prestație este memorabilă. Dezvoltarea unei lature mai spirituale a venit acum 5 ani, atunci am început să realizez norocul și predestinarea mea de a fi pe scenă. Din momentul în care ieși în scenă și simți energia și vibrațiile publicului, a orchestrei și a sălii, asta și este cel mai mare trofeu pentru noi, artiștii. Sălile de concert sunt ca și bisericile - sfinte, pentru că în majoritatea cazurilor scenele acestora au fost pășite și cântate de mii și mii de artiști, mulți ani la rând”.

Dorul de casă o aduce de cel puțin 2-3 ori pe an, timp în care are concerte sau diverse evenimente cu Fundația Artă Vie. Alexandra este de părere că lucrurile bune se fac în liniște. Motivația de a crea o fundație de caritate i-a apărut din dorința de a ajuta Liceul Ciprian Porumbescu, la care a studiat și ea, cât și de a duce muzica acolo unde aceasta ajunge mai greu: instituții sociale, spitale și alte centre pentru oamenii defavorizați.

Fundația de caritate pe care am fondat-o a fost creată din dorința de a ajuta elevii talentați de la Liceul Republican de Muzică Ciprian Porumbescu și stratul social defavorizat în Moldova. Unii se întorc acasă pentru a cumpăra un apartament sau o vilă, eu am vrut să fac ceva care să slujească țării. Datorită acestei fundații activez foarte mult în Republica Moldova. Prin intermediul fundației ajutam copiii talentați de la liceu. Încercam sa vizam copiii care stau la cămin și copiii a căror părinți sunt plecați peste hotare. Noi am creat burse anuale pentru un anumit număr de prestații muzicale. Pe de altă parte, venim să aducem muzica la oamenii din instituții sociale, oamenii bolnavi care nu au acces la latura artistica a vieții decât rutina lor zilnică. De fiecare dată când revenim la aceste instituții suntem așteptați cu nerăbdare. Omul cheie al Fundației este mama mea, Elena Conunova, fără de care nimic nu ar exista.

În general, încerc să revin cu orice ocazie: Festivalul Mărțișor”, la Filarmonica Naţională Serghei Lunchevici“ și altele. Fundația este totalmente finanțată din fonduri proprii și donații private. Cred că banii nu ar trebui să fie un stop când dorești să faci ceva din inimă” , ne mărturisește Alexandra Conunova.

Sentimentul de acasă 

Foarte mult timp am suferit din cauza că sunt departe. Acum, Moldova, cât și Elveția sunt casele mele.

Susține în jur de 80 de concerte pe an, iar de fiecare dată are grijă să le povestească oamenilor de acolo despre Moldova.

„Cei mai mulți nu știu unde se află Republica Moldova, alții reacționează: Ah, sunteți atât de  săraci!

A treia categorie: noi îi cunoaștem pe Samoilă, pe Gârneț, pe Poclitari. Eu nu încerc să schimb viziunea oamenilor despre Moldova, dacă ei nu vor asta. însă le povestesc câte puțin despre Fundație, despre cum am copilărit, despre sistemul în care am crescut. Ei așa își dau seama că Moldova este o țară plină de resurse, doar că este nevoie de timp”.

Principalul om care a stat în spatele succesului ei este: Mama! Acum fiind și eu mamă și să-i spui copilului de 50 de ori pe zi du-te și studiază nu este un lucru ușor. Această profesie este grea, chiar și în vacanțe trebuia să iau instrumentul cu mine. Eram singura din familie care avea vacanțe parțiale. Bineînțeles, profesoara mea Galina Buinovschi este unul dintre acei oameni”.

Succesul, norocul  sunt combinația ghidată de către destin: Cred că succesul este ceva ce noi îl atragem,ei un factor al destinului. Cunosc oameni care fac totul pentru succes, dar el nu vine. Șansa îți este dată de sus”.

Dacă nu era muzica, ce făcea Alexandra Conunova?

Aș deschide un butic de flori. Îmi plac foarte mult florile, aranjamentele florale, îmi place să intru în buticurile de flori. Chiar și la noi pe Bodoni îmi place să mă plimb și să privesc cât de frumos sunt aranjate florile.

 

Sursa foto: arhiva personală
Autor: Paulina Gușan 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.