Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Oamenii și arta Teatrului Radical

Oamenii și arta Teatrului Radical imprimare

08.05.2019  

Arta este o adevărată hrană pentru suflet, numai că în zilele noastre supraviețuiește doar cel mai puternic. „Oamenii și teatrul” – o relație aparent puternică și frumoasă dar greu de menținut cel puțin în Republica Moldova, în care arta se prețuiește, dar nu se cultivă frumos mai departe, nu se răsplătește, nu se valorifică la justa valoare.

În pofida la toate acestea, un cuplu tânăr de artiști, Evgheni și Lidia Novicov din Republica Moldova au fondat un nou teatru pe arena artistică, pe care l-au denumit „Teatrul Radical”. Denumirea semnifică o esență mai profundă, o apropiere mai mare cu omul. Fondatorii își propun să le ofere publicului spectacole originale, bine lucrate și cu multă dăruire de sine, fără influențe din partea nimănui, căci ceia ce vine din suflet și se face din propria plăcere nu are preț. Deși tinerii sunt la început de drum, dau dovadă de mult curaj și încredere unul în celălalt. Aceștia și-au propus ca teatrul lor să fie unul dramatic și liber, astfel ca nimeni să nu le dicteze ce au de făcut sau cum ar fi mai bine, ei își doresc să dea frâu liber imaginației și talentului. Asta ne-a și mărturisit fondatorul și regizorul teatrului Evgheni Novicov „Din totdeauna mi-am dorit să simt acea libertate, acea putere  de a face totul după propria plăcere și după voința celor care joacă pe scenă. Am creat acest teatru pentru ca să nu mai depindem de nimeni și nimic, să ne simțim în largul nostru, să jucăm și să dăruim așa cum vedem, cum percepem și simțim noi.”

Deși teatrul nu are deocamdată un sediu propriu , ci închiriază un spațiu în Centrul de pregătire a Specialiștilor Armatei Naționale, nu are o echipă mare, există doar 2 actori, soția regizorului Lidia Novicov și Dorin Gribincea, nu au nici un sponsor după cum ne-a mărturisit fondatorul din motivul că ei refuză să plaseze pe afișe niște logo-uri străine de promovare aceștia deja au reușit să proiecteze primul lor spectacol, cu denumirea „ Eu și Tu”, fiind o adevărată premieră care a avut loc  în perioada 19- 21 aprilie. Piesa cu care au debutat tinerii fiind de fapt o lucrare a dramaturgului german Ingeborg von Zadow, care v-a fi pentru prima dată jucată în limbă română. „Este o piesă la care am lucrat încă pe când eram student, am tradus-o în limba română ca să o montez ca lucrare de diplomă și apoi lucrurile s-au întâmplat astfel încât am ales altă piesă drept lucrare finală și acum am revenit la ea. Am lucrat la piesă foarte mult și țin foarte mult la aceasta”, susține Evgheni Novicov.  De la început piesa era montată pentru copii, însă actorii au decis să-i confere o altă direcție, să abordeze teme mult mai subtile și serioase. Deși în scenă au evoluat doar doi actori, aceștia s-au descurcat de minune cu rolurile sale, s-au simțit în lumea sa, mai ales știind că nu o fac pentru nimeni, ci din propria voință pentru cineva, pentru oamenii care iubesc, înțeleg și apreciază teatrul.

„De la început recunosc că îmi era frică, totuși numai doi actori în fața la o mulțime de oameni, după care mi-am încurajat partenera și ne-am jucat rolurile, sau mai bine zis le-am trăit. A fost ceva frumos, ceva care se simte pentru prima data, ceva care vine din lumea interioară și se revarsă pentru iubitorii de artă. Am avut emoții, dar cu siguranță numai pozitive”, a mărturisit actorul Dorin Gribincea.

La început de drum dar cu mult curaj, talent, dăruire de sine și încredere în propriile puteri echipa de la Teatrul Radical vă așteaptă cu ușile mereu deschise și promite să vă bucure cu spectacole de calitate, din urma cărora să ai ce medita.

Spectacolele vor avea loc în zilele de 9, 11, 19, 24 și 30 mai, ora 19:00.

 

Iulia Gonța

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.