Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Leonid Serbin despre arta dansului popular

Leonid Serbin despre arta dansului popular imprimare

24.05.2019  

Leonid Serbin este coregraf de dansuri populare la Facultatea de Arte Frumoase a Universității de Stat din Moldova. În anul 1994 a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, catedra de coregrafie și a decis să-și lege viitorul cu dansul și coregrafie, inspirând tinerii să-i urmeze exemplul.

„Din copilărie îmi plăcea dansul. Pe timpuri erau așa sărbători, în luna mai se organizau prin sate, prin raioane, festivaluri, unde se prezentau toate colectivele cu un program artistic. Frecventând repetițiile în aceste colective, a apărut pasiunea față de dans”, povestește Leonid Serbin.

„În primul rând, dansul popular este lăsat de la moși-strămoși, cei care s-au străduit să ne transmită toată informația unui popor, cu tradițiile sale, cu obiceiurile sale. Prin dans noi transmitem aceste tradiții și obiceiuri mai departe”.

Cei care doresc să practice dansul popular  nu au nevoie neapărat de abilități mari, ci de dorință, iar lipsa auzului muzical nu este o piedică.

„La noi la universitate vin studenți care au mai dansat în colective, au făcut studii, dar sunt și studenți care vin de la zero. Deja merg toți împreună și timp de 3 ani la examenul de stat ajung la succese destul de bune”, mai adaugă coregraful.

„În Chișinău, recent, a fost un concurs de dansuri moderne, unde au dansat grupe de copii surdo-muți. Chiar dacă nu aveau muzica, ei dansau. Stătea conducătorul înaintea lor, îi mai ajuta prin gesturi, prin mimică sau pantomimă și ei dansau”.

La final de studii universitare, tinerii se aleg cu încă o diplomă: „Ei o fac pentru dezvoltarea lor, dar în al doilea rând, finalizând studiile la secția coregrafie, au posibilitatea să-și organizeze un colectiv de copii, de tineri, unde el fiind conducător poate lucra cu o grupă și poate promova mai departe dansul popular”.

Leonid susține că încearcă să facă tot posibilul ca tinerii să poate evolua atât în țară, cât și peste hotare. Fiecare prestație este o bucurie și își aduce aminte de evenimentele frumoase din turnee, dar și concursuri internaționale.

 „Am avut un turneu foarte important, având posibilitatea să evoluăm nu doar la festival, în orașul Barcelona, dar întorcându-ne spre casă, ne-am întâlnit cu moldovenii noștri în orășelul Saint Terrier, unde am prezentat un concert de doua ore. Am fost aplaudați, iar publicul a rămas frapat. După ce am evoluat, persoana care a organizat concertul a spus că dacă știa că acești copii se vor prezenta cu un program așa valoros și interesant, ne organiza un concert într-o sală undeva, ca să putem realiza și bilete”.

Sunt multe lucruri de care este mândru legat de viața dedicată acestei pasiuni: „Atunci când îl iei pe copil de mic și-l treci prin mâinile tale, prin sală, prin dans și când vezi că se întoarce peste 10-15 ani și-ți mulțumește pentru cunoștințele care le-a luat de la tine și le poate folosi în continuare, asta e cea mai mare plăcere”, încheie Leonid Serbin.

 

Ilinca Fiodorov

Fotografii: Arhiva personală

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.