Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Adriana Babin, fata cu naiul: Muzica chiar poate salva lumea

Adriana Babin, fata cu naiul: Muzica chiar poate salva lumea imprimare

04.07.2019  

La vârsta de 9 ani i s-a pus naiul în mână și a înțeles că muzica este domeniu în care vrea să se revadă peste ani. Acum, la 18 ani, Adriana Babin a absolvit Liceul Ciprian Porumbescu și urmează alegerea facultății la care să-și continue studiile. Câștigătoare a mai multor concursuri naționale și internaționale, tânără a devenit tot mai cunoscută publicului de acasă, cel mai recent a fost admirată pe scena Teatrului de Vară, la „O seară în parc".

- Adriana, povestește-ne cum a început dragostea ta față de muzică, mai ales pentru nai?

- Dragostea pentru muzica și nai a început în clasa 3, atunci când am mers pentru prima dată la școala muzicală ghidată de părinții mei. Aici, la sfatul mamei am ales naiul.

- Îți mai amintești de emoția primelor premii obținute? Care au fost acestea?

- Primele emoții și cele mai memorabile au fost de la câteva concursuri din România, unde ocupam mereu locul 1, totuși, primele emoții din cariera mea solistică au fost pe scena Filarmonicii Naționale împreună cu orchestra Folclor dirijată de maestrul Petre Neamțu când aveam doar 9 ani.

- Ai început să faci performanță muzicală de la o vârstă fragedă, cum a fost copilăria ta?

- Copilăria mea a fost una foarte și foarte frumoasă, cu toate acestea nu a fost o copilărie obișnuită pentru că rar îmi amintesc momente când eram cu prietenii pe afara sau mă jucam. La moment sunt foarte mulțumită și recunoscătoare că, copilăria mea a fost anume așa, deoarece îmi văd rezultatele muncii mele și îmi dau seama că tot ce se făcea era spre binele meu.

- Știu că faci parte din Fundația de caritate ARTA VIE. În ce activități ai fost implicată până acum?

Am făcut parte din Fundația de caritate „ARTA VIE" fondată de Alexandra Conunova, timp de trei ani. Întrucât am finalizat Liceul Ciprian Porumbescu, nu mai pot continua contractul pentru participarea în această fundație. Fundația a fost o a doua familie pentru mine, de aceea sunt sigură că nu voi uita niciodată cum împreună cu fetele din fundație mergeam sa susținem concerte la copilașii bolnavi de autism, în stare finală de boli incurabile, sau cu dizabilități atât mintale, cât și locomotorii. Acești oameni speciali pentru care noi cântăm ne încurajau doar prin simplul lor fel de a fi, mai mult pe noi, decât noi pe ei, deoarece ei,  în ciuda problemelor lor zâmbeau, și se bucurau de viața așa cum ar trebui să o facem noi toți.

- Fiind absolventă de liceu, unde urmează să îți continui studiile mai departe? Te vezi în Moldova sau peste hotarele ei?

- Intenționez să susțin examenele de admitere pentru conservatorul „George Enescu de la Iași. Nu pot sa spun dacă mă vad aici sau peste hotare, deoarece încă nu știu ce va fi mâine, totuși am o speranță în viitorul Moldovei și sper din tot sufletul să pot rămâne aici, cu un salariu decent și să mă bucur de viața aici, unde m-am născut.

- Cine este artistul cu care ai vrea să te afli pe aceeași scenă pentru a cântă?

- Nu aș putea la sigur să spun că vreau să mă aflu pe aceeași scenă și să cânt doar cu un singur artist, pentru că există o mulțime de persoane impunătoare și profesioniste în ceea ce fac, totuși mi-aș dori nespus de mult să fac o colaborare, dacă pot să spun așa, cu maestrul Gheorghe Zamfir – un geniu al naiului, cu maestrul Nicolae Botgros și orchestra sa. În muzica clasică visez să cânt împreună cu Andrei Ioniță faimosul violoncelist din Romania, și minunata pianistă Khatia Buniatishvili.

- Cine sunt oamenii care te-au susținut/te susțin în cariera ta muzicală?

-  Încă de când mă știu m-au susținut părinții, frații mei, și rudele. La moment, mândră deja să spun acest lucru, sunt susținută de o bună parte din audiența mea, cărora le mulțumesc din tot sufletul. După concerte, evenimente, atât eu, cât și părinții mei sunt luați cu asalt de sunete de la persoane puțin cunoscute nouă care mă felicita și îmi urează cuvinte foarte frumoase. La fel se întâmplă și în comunitatea online, Facebook, Instagram, primesc foarte multe mesaje drăguțe de la oameni care mă susțin continuu și eu le mulțumesc încă odată din suflet, pentru că sunt alături de mine atunci când am motive de bucurie.

- Se zice că muzica va salva lumea. Tu cum crezi?

 Cred că muzica poate face orice. Daca prin muzica noi tratăm boli, amelioram stări grave ale afecțiunilor psihice, încetăm războaie, păi muzica chiar poate salva lumea. Și eu am să încerc să o salvez!


Reporteră: Paulina Gușan 

Fotografii: Arhiva personală

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.