Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Radu Croitoru, violoncelist: Muzica are nevoie de oameni și nu invers

Radu Croitoru, violoncelist: Muzica are nevoie de oameni și nu invers imprimare

08.08.2019  

Radu Croitoru, tânărul care vrea muzică clasică în căști, dar nu zgomot. Noi am realizat un interviu în care am aflat cum a fost parcursul muzical de până acum, dar și ce a stat la baza ideii de a aduce muzica mai aproape de oameni: în parc, piață, mall sau chiar în stradă. Ce ne-a povestit, vedeți în interviul de mai jos.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

-  Cum a început povestea cu muzica?

- Povestea cu muzica a început din copilărie. Avem pian acasă și un mod de a-mi petrece timpul liber era jocul cu clapele la pian, primeam satisfacție de la sunete. Eram pe la finele anului școlar în clasa întâi când a apărut la televizor filmul Titanic și, entuziasmat, m-am dus la pian să reproduc bine cunoscuta melodie de Céline Dion, fără să știu note. De fapt, n-a fost foarte complicat, deoarece am folosit doar clapele negre ale pianului, însă pentru părinți, a fost un semn că trebuie să fac școală muzicală și în câteva zile deja eram elev la Liceul Ciprian Porumbescu.

-  Cum a fost parcursul tău în studiul muzicii?

A fost și este în continuare unul foarte plăcut, plin de trăiri frumoase, tristeți și bucurii, călătorii și concerte prin lume, alături de prieteni, oameni buni și mari personalități. Acest parcurs durează o viață.

-  Care sunt activitățile în care ești implicat? Unde te pot asculta oamenii?

Sunt implicat în viața culturală din România, dar și în Moldova mă strădui să fiu prezent câte puțin. Cânt în festivaluri, dau concerte, nu vreau să pierd contactul cu țărișoara noastră, chiar dacă ea ne zice la toți s-o lăsăm în pace.

M-am mutat de curând la Brașov, după nouă ani de viață culturală intensă la București am simțit nevoia să iau o pauză.

Pot să vă povestesc mai mult despre activitățile în care am fost implicat decât despre acelea în care sunt, dar cu altă ocazie, cu cea mai mare plăcere. Acum sunt angajat la Brașov, cânt la Filarmonică și e o perioadă calmă în viața mea. În sfârșit sunt înconjurat de munți, păduri, oameni binevoitori și calmi. Studiez la violoncel și mă gândesc la prezent și viitor.

-  Care e concertul la care ai fost spectator și te-a impresionat cel mai mult?

- La Festivalul Enescu” din București, pe parcursul edițiilor la care am asistat, am ascultat cele mai bune orchestre din lume și cei mai vestiți soliști, și dirijori care există la momentul actual. Fiecare concert m-a impresionat, recomand tuturor să meargă. Am avut ocazia să cânt la acest festival alături de minunata orchestră de tineret a României, a orchestrei Filarmonicii din București și a ansamblului Violoncellissimo”.

-  Cine sunt oamenii care te ghidează în muzica/de care te lași ghidat?

- În muzică,  în profesia mea de muzician, am fost ghidat dar mai degrabă susținut, în primul rând, de familia mea, profesoara mea de violoncel din liceu - Bella Savici și desigur, profesorul meu și mentorul meu prețios, violoncelistul Marin Cazacu, care este un exemplu de urmat pentru toți oamenii din lume, un bun prieten al meu și al tuturor violonceliștilor.

-  Povestește-ne despre Bach în căști. Cum ți-a venit această idee?

- Ideea o am demult, încă de când am descoperit trupa de jazz Snarky Puppy cu un video pe Youtube, unde publicul îi ascultau în căști. De la ei m-am inspirat și am adaptat un pic acest concept. O să organizez concerte în aer liber cu muzică clasică, după care va urma și jazz și ceva experimental, chiar și folclor! Silent party-uri!

Evenimentele vor fi organizate în spații verzi, malluri, acoperișuri, puncte turistice și monumente de arhitectură. Acest concept face să fie deosebit față de concertele sonorizate în aer liber, deoarece se va crea o acustică perfecta cu ajutorul acestor căști. Ele izolează ascultătorul de zgomotul din jur și îl face să pătrundă în totalitate în sunetul muzicii. Proiectul Bach în Căști” e o terapie muzicală și orice terapie e benefică, chiar dacă procesul câteodată e de neînțeles pentru unii, important e rezultatul ei.

Nu vreau să divulg toate ideile, dar să știți că sunt taaare multe lucruri frumoase de făcut cu aceste căști.

Deocamdată, mă axez pe proiectul Bach în Căști” și călătoriile prin țară.

-  De ce crezi că oamenii au nevoie de muzica clasica?

Muzica are nevoie de oameni și nu invers, ea e peste tot, doar că trebuie să știm s-o ascultăm. Marii compozitori au făcut asta, ei au auzit-o înainte de a pune notele pe hârtie și datoria noastră, a interpreților, e de a o aduce oamenilor, de a le trezi sentimente, gânduri și trăiri emoționale.

Recomand interviurile cu Cristian Mandeal și Sergiu Celibidache. Acești oameni vă vor face să iubiți muzica clasică și vor răspunde la întrebarea de ce noi cu toții avem nevoie de ea.

Cei care vor să susțină această inițiativă, o pot face accesând acest link

 

Reporter: Paulina Gușan

Fotografii: Arhiva personală

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.