Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Adrian Moraru: Arta mea este destinată tuturor celor care iubesc și apreciază frumosul în general și arta plastică în particular

Adrian Moraru: Arta mea este destinată tuturor celor care iubesc și apreciază frumosul în general și arta plastică în particular imprimare

01.11.2019  

Adrian Moraru pictorul contemporan, originar din Moldova, recunoscut internațional și stabilit cu traiul în SUA, vorbește despre modul în care abordează fiecare dintre lucrările sale și pasiunea mai puțin cunoscută, în interviul de mai jos.

Sunteți în mare parte stabilit cu traiul în SUA, ce vă determină să vă întoarceți acasă?

Inițial reveneam la Chișinău din mare dor pentru locurile natale, pentru a-mi revedea prietenii și colegii de breaslă și pentru ca să-mi încarc bateriile. La moment vizitele în Moldova s-au redus doar la cele care au un caracter profesional. Spre exemplu în recenta mea vizită la Chișinău, de acum o lună, am venit în special pentru vernisarea expoziției personale care a avut loc la Biblioteca Națională.

Din ce constă viața dumneavoastră de zi cu zi?

Din creație mixată cu diverse trăiri și emoții îmbinate cu o viață de familie, care în mare parte nu se deosebește de a celorlalți. Condiția unui artist nu diferă de spațiul geografic, unica deosebire ar fi că artiștii plastici din SUA ar avea mai multe oportunități de realizare, dar pe de-o altă parte la New York este o competiție foarte acerbă la nivel artistic.

De ce este nevoie pentru a deveni un artist plastic recunoscut internațional?

Talent, multă muncă, dedicație și perseverență. Trebuie să nu te dai bătut niciodată, chiar dacă drumul spre succes și realizare este unul anevoios, cu multe încercări și deloc ușor.

Cum are loc procesul de creație, de la apariția ideii până la rezultatul final?

Atunci când sunt inspirat cu o idee mai deosebită, imi schițez gândul pe o foaie care mai apoi se dezvoltă în mai multe căutări, iar în final mă opresc la schița cea mai reușită. După care urmează procedeul de transpunere a crochiului pe pânză, iar deja lucrul la pictura propriu zisă este unul creativ unde improvizațiile artistice sunt bine venite încât pictura finală uneori diferă mult de schița de pornire. Arta mea este destinata tuturor celor care iubesc si apreciază frumosul în general și arta plastică în particular.

Ce vă inspiră acum, comparativ cu 10 ani în urmă?

În mare parte aceleași subiecte, doar că abordarea lor s-a schimbat între timp. Mă inspiră în continuare frumosul estetic, femeia, pe care o consider cea mai desăvârșită operă de artă, anatomia umană, mai nou - Metropola New York City. Iar modul de abordare a devenit unul mai chibzuit. Tot timpul îmi propun ca noile lucrări sa fie mai bune decât precedentele, sunt deschis pentru concepte moderne si totodată continuu sa-mi perfecționez abilitățile tehnice de realizare.

Și-a lăsat amprenta asupra propriului stil, faptul că tatăl dumneavoastră este artist plastic?

Propriu meu stil s-a format în timp, fiind influențat inițial de Școala de Arte, apoi de anumite trăiri, perceperi personale despre viață și existența umană. Tatăl meu cu siguranță mi-a insuflat dragostea pentru desen și pictură, oferindu-mi ocazia de a crea alături de el în atelier.

Au fost lucrări pe care le-ați vândut, dar, mai apoi, ați regretat pentru că nu le-ați păstrat pentru colecția personală?

Nu, nu am regrete la acest capitol. Personal am o satisfacție atunci când se vinde o lucrare și când știu că ea mă va reprezenta în acea colecție de artă și în permanență va păstra cu ea o părticică din emoția și personalitatea mea artistică.

Care sunt lucrurile de care vă simțiți mândru că le-ați realizat?

Mai degrabă aș zice că mă simt onorat pentru faptul că am reprezentat Moldova la câteva expoziții internaționale cum ar fi ArtExpo New York,  Expoziția de la Consiliul Europii din Strasbourg sau cea de la Worldbank din Washington D.C.

Ce v-ați propus să realizați pentru timpul apropiat? Și dacă ar fi să lansați o campanie, ce ar presupune aceasta?

Planurile mele de viitor sunt participarea la expozitiile de arta din SUA si de ce nu, o expozitie personală mai amplă la Galeria Brâncuși din Chișinău.

Dacă aș lansa o campanie socială ar fi una care ar avea tangențe cu arta. Spre exemplu aș aduna fonduri sau donații pentru o Școală de Artă de la sat, sau aș susține un tânăr elev pasionat de artele plastice, care are o situație materiala mai precară.

Dacă nu pictură, atunci...

Muzica... Pentru că muzica este marea mea pasiune. Dacă nu eram pictor mă făceam muzician.

Ce pasiuni ascunse aveți, de care nu știe restul lumii?

Sunt un mare iubitor de Retro, de tot ce a fost frumos cândva, in special anii ‘60-‘70 ai secolului trecut, și aici mă refer la muzică, fashion, arte, automobilele, design-ul și coafurile etc., mi-ar fi plăcut să trăiesc în acea perioadă.

Reporter: Vlada Popsuico

Imagini: Arhiva personală

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.