Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Veronica Mereuță - o Stea a circului: ,,Scena pentru mine este locul unde toate relele se uită’’

Veronica Mereuță - o Stea a circului: ,,Scena pentru mine este locul unde toate relele se uită’’ imprimare

15.05.2020  

Este o femeie ambițioasă și ne-a demonstrat că urcă pe funia succesului la propriu și la figurat. Aflându-se la o distanță de câțiva metri de pământ a obținut ceea ce și-a propus, echilibrul acestui success fiind format din ambiția și curajul care o țin mereu acolo sus. Vorbim despre o acrobată de la noi din Republica Moldova care de la vârsta de 4 ani practică acrobația aeriană și până în prezent se manifestă pe această latură. Se numește Veronica Mereuță și în interviul ce urmează ne va povesti despre cum a pornit pe această cale și cum a ajuns să atingă culmea pe care o dorea.

Veronica, știu că ești o persoană activă implicată mereu în activități, pentru început, povestește-mi ceva despre tine, ce îți place cel mai mult să faci?

- Într-adevăr, mișcarea reprezintă un punct esențial în viața mea de zi cu zi, sunt o fire ce nu acceptă plictiseala și cred ferm în faptul că timpul e cel mai prețios lucru pe care îl avem, de aceea încerc într-un fel să-mi încarc graficul astfel încât la sfârșitul zilei să fiu mulțumită că am făcut ceva util. Ador să fac sport, pe lângă faptul că sunt acrobată, practic fitnessul – activitate ce îmi permite să mă concentrez și pe aspectul estetic nu doar practic. Pentru cunoștințe mai profunde am hotărât să mă specializez în acest domeniu, obținând o diplomă de instructor fitness. În timpul liber ador să pictez, muzica, de asemenea, ocupând un rol important în viața mea - compun melodii și texte, pentru mine acestea fiind domenii ce îmi permit să mă exprim așa cum îmi place mie. Mențin un spirit curios și îmi place să descopăr noi orizonturi.

- Această plăcere a ta de acrobație de când ai descoperit-o?

- Pasiunea mea pentru spectacol s-a manifestat încă din copilărie, exemplul meu fiind tatăl meu, care activa ca artist de circ.

- Cum țiai dat seama că această activitate din viața ta este un talent și de ce ai hotărât să mergi mai departe? Care a fost punctul de pornire ? 

- Anume tatăl meu a văzut potențialul în mine și a hotărât să mă antreneze că să devin partenera lui de lucru într-un număr de duet acrobatic, la fel și mama a jucat un rol crucial, fără susținerea ei nimic nu ar fi fost posibil.

- Unde a fost primul spectacol pe care l-ai desfășurat?

- Am început antrenamentele intense la vârstă de 4 ani și după jumătate de an am debutat ca invitați speciali în emisiunea televizată „de la 5 la 10”, apoi au început turneele ce ne-a dus în multe părți ale lumii.

- Care a fost pentru tine cel mai impresionant spectacol? Unde a avut loc?

- Fiecare turneu a fost captivant în felul său, cel mai mult am adorat să iau parte din spectacolele de circ-teatru, ce mi-au oferit o experiență unică și unde mi-am descoperit o mare pasiune pentru teatru, jucând diverse roluri mulți ani în Elveția, cu mai multe producții de circ-teatru.

- Cine este partenerul tău de acrobație? Povestește-ne despre el.

- Partenerul meu de acrobație - tatăl meu este cel mai bun profesor pentru mine și știu despre ce vorbesc, deoarece am predat pentru mici și mari în mai multe școli specializate în Elveția și Franța. El are o capacitate extraordinară de a motiva și a preda în așa mod încît să vrei să cucerești munți. Este un perfecționist - da! și trebuie depusă multă muncă că să fie mulțumit, dar fără asta nu aș fi atins profesionalism în lucru.

- În jur de câte turnee aveți pe an?

- Există turnee lungi și scurte, pot dura în medie de la o luna până la 8-9 luni. Spectacolele se desfășoară în circuri staționare sau chapiteaux, teatre. Unele se deplasează în fiecare săptămână un oraș nou, altele zilnic. Plecăm în toată lumea, nu doar Europa. Unele turnee s-au dovedit a fi nemaipomenit de frumoase, dar și riscante în același timp.

La momentul de față toți stăm izolați, au suspendat toate spectacolele din cauza pandemiei.

- Unde te simți cel mai bine atunci când evoluezi pe scenă, pe cea de acasă sau din străinătate?

- Unde nu aș fi dau maximul pentru public și este o mare susținere și motivare faptul că publicul reacționează, este cea mai frumoasă recompensă aprecierea publicului ce nu te lasă să pleci din manej/scenă. Dar o deosebită plăcere și o atașare o am față Circul Național de Stat al Moldovei, este locul în care am crescut, am fost prima, cea mai mica artistă angajată oficial în Statele Circului.

- Cum se manifestă publicul de aici în timpul spectacolului?

- Publicul nostru este foarte cald și receptiv, poporul nostru, cu toate că trece prin perioade grele ce par că nu se mai termină, au o iubire aparte pentru circ. Este locul unde toate relele se uită și pentru o clipă nimerești într-o lume cu totul aparte, magică.

Cunoaștem cu toții situația circului nostru, cum reușești în pofida la toate să participi la spectacole?

- Din păcate,  într-adevăr este trist halul în care a fost adus circul de stat, dar mulți oameni capabili au făcut foarte multe să reabiliteze măcar arena mică, în care am avut plăcerea să activez în mai multe spectacole.

- Am văzut că ținutele tale atrag ochii publicului, cine ți le coase?

- Ținutele pentru spectacol le cos singură, faptul că sunt bravo la desen mi-a permis să elaborez designuri și mai apoi să le realizez. A început totul mai bine de zece ani în urmă din necesitate, pentru că îmi doream ceva ce nu puteam să-mi permit, am trecut prin multe momente grele,și iată că am început să cos pentru mine inițial și nici nu m-aș fi gândit că costumele mele vor fi solicitate cu timpul de mulți artiști.

- Cine te motivează în tot ceea ce faci?

- Sunt destul de încăpățânată și nu aștept motivarea nimănui, cu toate că cei dragi mie știu să mă susțină chiar și când lucrurile nu merg cum mi-aș fi dorit.

- De ce ți-e frică cel mai mult? Mă refer la carieră.

- Nu pot spune că am vreo frică, cred că trăim diverse etape atât în viața personală cât și în carieră, putem mereu să ne reinventăm mai ales într-un domeniu atât de artistic. Poate mă frământă faptul să nu reușesc să realizez unele scopuri, timpul trece și e atât de prețios, iar noi tindem să uităm de asta.

- Dorești să schimbi țara, poate să fii reprezentanta altei țări unde se câștigă mai bine?

- Eu îmi iubesc țara și nu mi-a fost rușine niciodată să spun de unde vin, mereu am tras acasă, că acasă nu este nicăieri.

Mulțumesc pentru timpul acordat, mult succes și mari realizări.

 

Fotografii: Arhiva personală

Mihaela Grosu, stagiară

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.