Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Angela Iașcenco – „Leanca” din filmul Lăutarii – copilul care a crescut mare

Angela Iașcenco – „Leanca” din filmul Lăutarii – copilul care a crescut mare imprimare

O istorie despre cum o actriță din Moldova își trăiește visul unei vieți liniștite în Franța

14.05.2013  

Angela Iașcenco și Jenea Rolko sunt cei care au interpretat rolul copiilor Leanca și Toma în filmul „Lăutarii”, regizat în 1971 de Emil Loteanu. Acei copii de cândva au rămas cu siguranță în inimile spectatorilor neschimbați, exact așa cum erau în film, însă au devenit acum oameni mari.

Votează: 4.6/5 (10 Voturi )

Veronica Vladei | Stiripozitive.eu

Într-o discuție de suflet, Angela Iașcenco povestește acum din Franța amintiri de pe platoul de filmare de la „Lăutarii”, despre copilărie, adolescență și despre cum a decurs viața ei de mai departe, viața de după ecran.
Copilărie, film și cerneala de pe degete...
Angela Iașcenco s-a născut și a copilărit la Chișinău, într-o veche mahala, situată în regiunea gării feroviare.

Angela in copilarie

„Eram o ogradă plină de copii, verișori și verișoare de diferite vârste, cu care mă jucam și mă scăldam în lacul Valea Trandafirilor”. Recunoaște că a avut o copilărie frumoasă și plină de amintiri tandre și răvășitoare și, cu zâmbet melancolic, Angela Iașcenco își aduce aminte că deja la acea vârstă fragedă era un copil serios: „Nu-mi plăcea să mă joc cu păpușile, preferam creioanele și cărțile pe care le mâzgăleam, iar cu creioanele vopseam buzele la toate pozele ce-mi cădeau sub mână”.

Angela cu mama ei

Cu filmul s-a întâlnit printr-o minune, însă nu accidental, a rămas în lumea actoriei vreme de mulți ani. Primul ei rol a fost chiar cel al micuței Leanca din filmul „Lăutarii”.

Leanca din filmul Lăutarii

Angela își amintește cu drag ziua în care a fost adusă la studioul „Moldova-Film” de către asistentul de regie domnul Pecov. „Dumnealui stătea la ieșirea de la școala nr. 1 (astăzi liceul „Gheorghe Asachi") cu speranța că va găsi interpreta pentru rolul Leancăi. Am fost urcată într-o mașină și am fost adusă la studiou, unde am făcut probe, mi-au vopsit părul negru, mi-au pus straiele de țigancă.

Filmările au fost pentru mine, copilul de 7 ani, asemeni unui joc. Îmi plăcea să lipsesc de la lecția de matematică pentru a merge la filmări, îmi plăcea tot acel proces de pregătire: machiajul, îmbrăcarea costumului și ștergerea petelor de cerneală de pe degete.”

Leanca din filmul Lăutarii

De pe vremea studenției, a nopților nedormite și a clipelor ce nu se vor repeta...
Încurajată de părinți, a susținut cu succes examenele de admitere la Școala de Teatru „B.V.Șciukin” din Moscova. „Toată perioada studenției a fost ceva superb, miraculos, ceva ce nu se uită și, din păcate, nu se repetă”.
Plecarea la studii în Moscova 1980
Angela, asemeni unei pietre prețioase, a fost șlefuită de profesorii de acolo. „Am avut noroc să avem niște profesori nemaipomeniți. Profesoara noastră de vorbire scenică, N.O.Kalinina, o femeie unică, o rusoaică care ne învăța pe noi, moldovenii, cum să pronunțăm litera „L” moale. Lecțiile interminabile, dar extraordinare cu domnul Ion Ungureanu, care ne povestea atâtea și atâtea! Profesorul nostru de curs A.I Borisov, actor la Teatrul „Vahtangov”, un omuleț foarte activ la cei 70 de ani pe care-i avea atunci, și mulți alți oameni talentați care ne-au transformat în ceea ce suntem azi.”
Spectacolul de diplomă „Sashka” (1985)
Pierdută parcă în timp, Angela Iașcenco mărturisește zâmbind că nici acum nu poate uita perioada anilor de studenție: „Atât de vii au fost emoțiile trăite în școală încât îmi amintesc și acum de nopțile nedormite din ajun de examene.”.

Viața de om mare printre oameni mari

Imediat după încheierea studiilor, în mai, anul 1985, Angela Iașcenco s-a reîntors în Chișinău și a fost angajată în trupa Teatrului „Luceafărul”. Acesta a fost începutul de actor cu acte în regulă: „Deși așteptările pe care le-am avut și eu și colegii mei după ceea ce am văzut și trăit în Moscova au avut de suferit, ciocnindu-se de realitate, nu ne-am lăsat bătuți. Cei mai curajoși și perseverenți dintre noi au format mai apoi echipa Teatrului „Eugen Ionesco”.

Teatrul „Eugen Ionesco”, spectacolul „Chirița în provincie”
De-a lungul anilor lucrați în teatru, a întâlnit mulți actori, regizori, critici de teatru care ulterior i-au devenit prieteni: actrița Brigitte Perotton, actorul, regizorul și compozitorul Jacques Coutureau cu care a colaborat în spectacole, sunt doar câțiva dintre prietenii de suflet ai Angelei pe care i-a descoperit datorită actoriei.
Teatrul „Eugen Ionesco”, spectacolul „Revizorul”
Ce alte lecții i-a mai oferit lumea teatrului?! „Am învățat să comunic cu spectatorul, să-i aud respirația, să-i simt energia și să-l intrig, să-l prind în jocul meu și să-l duc cu mine în lumea și misterul meu."
Colaborarea cu teatrul din Paris, afișul din spectacolul  „Wouah, Wouah!”

Prezentul și ceea ce a rămas neschimbat din trecut

Acum Angela este stabilită în Franța nu prea departe de Paris, și își trăiește visul unei vieți liniștite. „Aici am o viață simplă, încerc să învăț să fac altceva, să sădesc o floare, să descopăr alte regiuni ale Franței, să cunosc alți oameni...”.

Împreună cu fiul Cristian

Cu toate astea, „actoria apă nu se face”, așa că Angela activează într-un teatru cu actori amatori și joacă spectacole pentru publicul parizian.
Angela Sochircă în prezent,  plimbare pe străzile Parisului
La întrebarea ce a rămas neschimbat din copilul de cândva pe care mulți l-au cunoscut în filmul „Lăutarii”, Angela Iașcenco a răspuns sincer și cu aceeași îndrăzneală pe care mulți au observat-o în primul ei rol, din copilărie: „Lacrimile. Ele întotdeauna sunt sincere. Mai ales cele de bucurie...”

Angela în copilărie Spectacolul de diplomă„Sashka” (1985),  Teatrul „Luceafărul”  Leanca din filmul lăutarii Colaborarea cu teatrul din Paris, afișul din spectacolul  „Wouah, Wouah!” Angela și mama sa Împreună cu fiul Cristian Teatrul „Eugen Ionesco”, spectacolul „Chirița în provincie”      Leanca din filmul lăutarii Teatrul „Eugen Ionesco”, spectacolul „Revizorul” Plecarea la studii în Moscova, 1980
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.