Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Andrei Jilihovschi, solistul moldovean de pe scena Teatrului Bolşoi din Moscova

Andrei Jilihovschi, solistul moldovean de pe scena Teatrului Bolşoi din Moscova imprimare

Opera vieţii lui este opera

03.06.2013  

Dacă veşnicia s-a născut la sat, atunci Andrei Jilihovschi, originar din comuna Hârtop, Cimişlia, a cunoscut-o şi s-a împrietenit cu ea. De la părinţi a învăţat lucrurile cele mai importante din viaţă: răbdarea şi dragostea. Cu ele îşi construieşte opera vieţii: cântă operă pe marile scene ale lumii.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Are 25 de ani, iar portofoliul său artistic este de invidiat: cântă pe marea scenă a Teatrului Bolşoi din Moscova, a fost solist al Teatrului Mihailovky din Sankt Petersburg şi aproape doi ani solist invitat al Teatrului din Riga.

Veronica Vladei | Stiripozitive.eu

Moldoveanul de pe scena Teatrului Bolşoi Andrei Jilihovschi provine dintr-o familie numeroasă, genul de familie despre care se poate spune că poate deveni o întreagă echipă de fotbal. Are 4 surori, cum îi place lui să le răsfeţe „una mai frumoasa ca alta", şi 6 fraţi bravi.

Casa copilăriei lui Andrei se află în apropierea unei păduri şi a unui lac şi de acolo, probabil, i se trage firea romantică. Lecţiile vieţii le-a primit de la părinţi: „De la mama am învăţat ce înseamnă dragostea şi răbdarea, de la tata - ce înseamnă să fii bărbat iubitor, corect, integru".

Andrei Jilihovschi

De pe vremea şcolii i-au rămas amintiri despre drumul plin de băltoace şi noroi care se forma pe timp de ploaie. Avea cam un kilometru de mers până la şcoală, însă nu sa plâns niciodată şi înţelege că anume acele clipe i-au devenit cele mai nemaipomenite amintiri.

Andrei a moştenit pasiunea pentru muzică de la tatăl său, care dirija corul bisericii din sat. Cu toate că nu a avut studii muzicale, tatăl lui a simţit muzica într-un mod deosebit de fin. A iubit-o... „Şi încă pe când eram copil m-a aşezat în cor în grupul tenorilor, astfel am înţeles că tatăl meu crede în mine".

Nu numai părinţii erau cei care credeau în el, ci şi destin a crezut în el, oferindu-i şansa ca după absolvirea Colegiului de Muzică „Ştefan Neaga" din Chişinău să fie admis la Conservatorul de Stat din Sankt Petersburg.

Cea mai mare şansă s-a conturat vara trecută atunci când a participat la o preselecţie pentru a obţine postul de solist la Teatrul Bolşoi din Moscova „La acea preselecţie au participat peste 500 de cântăreţi din mai multe ţări şi până la urmă au fost selectate doar 6 persoane, printre care şi eu", povesteşte Andrei Jilihovschi.

Acum nu mai are emoţiile primului debut din colegiu, când îi tremurau picioarele şi mâinile. Se mândreşte acum cu premiile de la concursuri internaţionale şi cu o frumoasă experienţă în spate. „Timp de doi ani am fost solist al Teatrului Mihailovky din Sankt Petersburg şi aproape doi ani solist invitat al Teatrului din Riga. Acum sunt solist al Teatrului Bolşoi din Moscova".

Andrei Jilihovschi

Are marele noroc să cânte pe o scenă importantă alături de artişti celebri, Andrei mărturiseşte însă că are un sentiment parte atunci când cântă pentru oamenii din Republica Moldova.

„De fiecare dată când cânt la Chişinău, am o deosebită plăcere împletită şi cu responsabilitate. Deoarece Moldova este ţara mea, pe care o iubesc, o visez şi unde cândva mă voi întoarce", spune Andrei Jilihovschi, pentru care opera vieţii lui este opera.  

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.