Prima pagină / Oameni / Cultură  /  Emil Loteanu – regizor şi cinematograf

Emil Loteanu – regizor şi cinematograf imprimare

„Lăutarii” astăzi: Loteanu – regizor şi cinematograf, Lunchevici – violonist şi filarmonică, Caraciobanu – actor, stradă, timbru şi liceu

29.02.2012  

Atunci când a trăit, regizorul Emil Loteanu a fost un om viu, un om energic. Acum, când a rămas doar pe ecrane și în inimile noastre, avem dovada unei munci bine făcute, cu talent și pasiune, spre care să tindem în ceea ce facem astăzi.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Am urmărit împreună cu Grigore titrele de final ale unui film de Emil Loteanu, de acum patru decenii, „Lăutarii" (1971), poate cel mai celebru din istoria cinematografiei moldoveneşti. Şi vedem, iată, după 40 de ani, că oamenii care l-au creat au devenit şi altceva.

Emil Loteanu, regizor. Acum şi cinematograf. Cinematograful „Patria - Loteanu" din Chişinău.

Serghei Lunchevici. Violonist şi filarmonică. Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici" din Chişinău.

Grigore Grigoriu. Actor, liceu şi studiou. Liceul Teoretic „Grigore Grigoriu" din satul Cârnăţeni, raionul Căuşeni. Studioul „Grigore Grigoriu", deschis de Octavian Grigoriu la Chişinău.

Valeriu Cupcea. Actor şi sală studio. Sala Studio „Valeriu Cupcea" de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu".

Eugen Doga. Compozitor şi şcoală de muzică. Şcoala de muzică „Eugen Doga" din Chişinău.

Domnica Darienco. Actriţă şi plic poştal. În ianuarie 2009, Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei" a pus în circulaţie plicul poştal cu marcă fixă, consacrat aniversării a 90-a din ziua naşterii Domnicăi Darienco...

Constantin Constantinov. Actor şi stradă. În decembrie 2007, o stradă nouă din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău a primit numele actorului Constantin Constantinov.

Dumitru Caraciobanu. Actor, stradă, timbru şi liceu. „Dumitru Caraciobanu" este, din 1991, numele unei străzi din sectorul Buiucani al Chişinăului, iar portretul lui Caraciobanu se află, din 1994, pe un timbru din Republica Moldova. Iar la Comrat există şi un Liceu Teoretic „Dumitru Caraciobanu".

Cât de potrivită mi se pare aici replica dintr-un alt film care îmi place mult „Love Actually", ceva de genul: „Atâta timp cât curg titrele de final, filmul încă nu s-a sfârşit. Viaţa continuă şi mai există şanse".

Text: Știripozitive.eu | Igor Guzun | Aiciscriu.eu  

Subiect video: Grigore Bechet

Arhivă imagini: Moldova-film

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.