Prima pagină / Oameni / Știri pozitive de la vizitatori  /  „Chocolife” - ciocolata creată de Nadejda Josan din dorința de a mânca sănătos

„Chocolife” - ciocolata creată de Nadejda Josan din dorința de a mânca sănătos imprimare

25.09.2020  

Nadejda Josan este fondatoarea brandului „Chocolife” care oferă produse din ciocolată pe baza de cacao și unt de cacao fără aditivi dăunători. Din 2017 până în prezent, perioadă în care s-a inițiat și dezvoltat brandul, ciocolatiera a permis consumatorilor să beneficieze de un produs calitativ care poate fi recomandat persoanelor alergice și copiilor.

Nadejda Josan are în spate licența în Științe ale Educației, domeniul, Psihopedagogie și o lucrare de master în Științe Economice - Business și Administrare. Cursurile de ciocolatier au urmat ulterior, fiind în concediu de maternitate Nadejda a simțit nevoia de avea un domeniu în care să se dezvolte:

„În timpul studiilor universitare mi-ar fi plăcut să deschid o proprie afacere, dar între timp m-am căsătorit și în concediu de maternitate, ca și în cazul multor altor mămici, îți vin idei creative în care ai de combinat utilul cu plăcutul. Am făcut cursuri de ciocolatier, după care, am încercat și cred că mi-a reușit să inițiez o mică afacere.”

Statutul de tânără mămică copilul căreia i-a moștenit reacția alergică la multe produse a determinat-o să creeze unul propriu, calitativ și inofensiv:

„Am înțeles că nu pot să-mi protejez copilul de dulciuri, magazinele noastre sunt arhipline. Mă strădui să mențin un regim alimentar sănătos și respectiv să ofer,  celor ce ne înconjoară, posibilitatea de a consuma niște dulciuri sănătoase.”

Pregătirea ciocolatei artizanal necesită mult timp, dedicație și răbdare din partea membrilor familiei:

„Au fost momente când lucram câte șaisprezece sau chiar paisprezece ore pe zi. Acum pentru că este perioada caldă sunt mult mai liberă, ciocolata este un produs sezonier, vara se consumă foarte puțin și condițiile de păstrare sunt destul de delicate.”

De fapt, tot ceea ce am ajuns și am reușit până acum este datorită familiei, datorită soțului și copilului foarte înțelegător. De foarte multe ori părinții sunt cei care se implică, iau copilul de la grădiniță și petrec timpul cu el.”

Acum, Nadejda Josan știe cum poți crea un produs calitativ și s-ar putea să fie ea - cea care va sta la formarea noilor ciocolatieri.

„Am primit cererea de a oferi cursuri de producere a ciocolatei din partea clienților, din partea unor părinți și cred că este o idee bună de perspectivă, este ceva interesant și este loc de gândit.”

Nadejda nu a văzut niciodată o opțiune în a găsi un alt produs și afirmă că: „de la început aveam această idee, pentru că am învățat și activitatea în calitate de cofetar, dar gătesc brioșele și alte copturi doar pentru familie. Sunt de părerea că un om face lucrurile bine doar într-un anumit domeniu, nu poți fi foarte bun în toate domeniile”.

„Cred că prima apreciere a fost atunci când clienții au fost satisfăcuți de gustul ciocolatei pe care l-am oferit. Am primit o plăcere deosebită atunci când produsul i-a uimit pe turiști care au venit să ne viziteze și care mi-au sugerat să lansez o astfel de afacere și peste hotarele țării.”

Mă consider o persoană optimistă și cred că anume această calitate a fost cea mai puternică atunci mi-am propus spre realizare niște obiective și le-am realizat, pentru că nu am cedat. De fiecare dată când întâmpinăm un obstacol nu încetam să lucrez și să văd lumina înainte”, ne-a relatat fondatoarea „Chocolife”, Nadejda Josan.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu suportul Suediei. 

Reporter: Vlada Popsuico

Imagini video: Alexei Gurduza

Sursă copertă și galerie foto: Fb/ Chocolife - Handmade Chocolates

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.