Prima pagină / Locuri / Știri pozitive de la vizitatori  /  La New York după o doză de libertate și zgomot

La New York după o doză de libertate și zgomot imprimare

Rodica Socolov: Jurnal de călătorie

30.10.2014  

Lucrurile așteptate, dar mai ales cele neașteptate, se împlinesc. Chiar dacă nu le înțelegem la moment, vine, odată și odată, timpul să reflectăm asupra lor. Așa s-a întâmplat cu călătoria mea la New York, programată „pentru o doză de libertate și zgomot”, specifice unui oraș care nu adoarme niciodată.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Vă mai amintiți de nemaipomenitul hit ”Goodbye America" al formației de rock „Nautilus Pompilus”? Piesa, care din întâmplare a devenit un imn al unei generații, nu era deloc despre „La revedere, America”. În debutul Perestroikăi membrii formației au conceput-o supliment pentru CD-ul „Omul Invizibil”, fără să-și dea seama cum ar putea fi recepționată de public.

Tinerii din „Nautilus Pompilus”, de fapt, au vrut să-și ia rămas bun de la copilărie. Publicul a reacționat cu totul altfel, sesizând că „ceva din viața pleacă, dar ce anume - inexplicabil”. „Goodbye America” s-a lansat cu o doză puternică de neliniștite, frică și pesimism.

Era anul 1985.

Dar America n-a fost un vis al copilăriei mele. Nu eram eu cea care s-a jucat în „indieni și europeni”, am jucat doar în „cazaci și tâlhari”. Cudate jocuri, dar parcă cineva din generația mea nu s-a jucat de-a războiul?

În timp ce moș Ion din mahala noastră în Rublenița își instala patul și o mulțime de provizii alimentare în jurul lui în beci, pe timpul războiului rece, soțul meu, elev la Vermont, se ascundea sub bancă de sovietici.

Să-i fi spus cineva că va lua de nevastă o „sovietică”, nu avea să creadă, precum nici eu, dacă mi-ar fi spus cineva că voi locui peste hotare iar într-o zi voi merge în America pentru o vacanță.

Lucrurile așteptate, dar mai ales cele neașteptate, se împlinesc.

La New York timp de-o săptămână am încercat să mă acufund în mai multe realități: întâlniri cu rude și pământeni, turism, navete, shopping, teatru, concert, artă, librării și cafenele. M-am convins: New York-ul într-adevăr impresionează prin dimensiuni și varietate!

Viața la New York este foarte grăbită. La poalele clădirilor monumentale nu ești altceva decât o furnică și fără a da din coate ori fără a da ripostă unei situații neordinare nu ajungi departe.

Vestea bună e că și Moldova e promovată la New York iar într-un melanj cultural deosebit Statuia Libertății stă la straja orașului zi și noapte, chiar dacă oceanul și așa îl protejază prea lesne de restul lumii, acolo, în America, unde n-am sperat să merg vre-odată. 

La New York după o doză de libertate și zgomot La New York după o doză de libertate și zgomot La New York după o doză de libertate și zgomot La New York după o doză de libertate și zgomot La New York după o doză de libertate și zgomot La New York după o doză de libertate și zgomot La New York după o doză de libertate și zgomot La New York după o doză de libertate și zgomot La New York după o doză de libertate și zgomot La New York după o doză de libertate și zgomot La New York după o doză de libertate și zgomot La New York după o doză de libertate și zgomot La New York după o doză de libertate și zgomot La New York după o doză de libertate și zgomot La New York după o doză de libertate și zgomot La New York după o doză de libertate și zgomot
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.