Prima pagină / Evenimente / Știri pozitive de la vizitatori  /  SPACES/CHIOȘC/K.A.I.R.: În caz că nu vă trebuie | Linia roșie / Если вам не нужны | красная линия / If you don’t need it | Red line, astăzi, 29 iulie 2013, ora 21:00

SPACES/CHIOȘC/K.A.I.R.: În caz că nu vă trebuie | Linia roșie / Если вам не нужны | красная линия / If you don’t need it | Red line, astăzi, 29 iulie 2013, ora 21:00 imprimare

29.07.2013  

Michal Moravčík / Jana Kapelová / Pedestalul Public. “если вам не нужны / красная линия“ (În caz că nu vă trebuie / Linia roșie). Proiecție: luni, 29 iulie 2013, ora 21:00. Intersecția str. Ismail cu bd. Cantemir, Chișinău.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Proiectul Janei Kapelová și al lui Michal Moravčík se axează pe autenticitatea zonei vechi a orașului Chișinău. Prin intermediul lui artiștii, într-o manieră speculativă, abordează viitorul zonei - în perspectivă, Bd. Cantemir urmând a se extinde. Proiecția pe două ecrane prezintă o documentație a activitatății lor din acea zonă.

Înlocuirea unor scaune vechi cu unele noi, tipizate (если вам не нужны / În caz că nu vă trebuie), cu participarea locuitorilor din zonă are de-a face într-o măsură oarecare cu omogenizarea zonei de trai și celei de lucru. Mobilierul vechi și nefolosit, adunat de artiști, a fost transformat și ulterior plasat în spațiul public pentru a fi utilizat din nou. Acest fapt a creat noi ocazii pentru redefinirea relației față de teritoriul orașului vechi și pentru "aproprierea" autenticității sale.

Kapelová și Moravčík au instalat scaunele modificate cu denumirile străzilor înscrise pe muchiile lor în trei locuri diferite, unde, de obicei, oamenii așteaptă să vină microbuzul. Parte integră a acestor instalații este și acțiunea красная линия (Linia roșie), care a constat în trasarea cu carioca roșie a unor linii pe suprafața mobilierului - un gest subtil de protecție a zonei orașului vechi aflate în pericol.

Acest eveniment este ultimul din seria de acțiuni organizată în colaborare cu Jana Kapelová și Michal Moravčík în cadrul programului de rezidență pentru artiști CHIOȘC/K.A.I.R. Proiectul în sine se bazează pe rezultatele obținute în cadrul Atelierului de cartografiere a spațiului public din Chișinău printre obiectivele căruia se numără analiza spațiului public existent și conceptualizarea unei rețele de spații publice pentru Chișinău, alternative spațiului public proiectat de regimurile anterioare (reprezentativ pentru puterea politică din acel moment). Totodată, prin acțiunile ce se organizează se dorește identificarea, recuperarea și repunerea în uz a unor spații abandonate, ignorate sau monofuncționale din Chișinău, astfel încît acestea să răspundă mai bine unor nevoi ale locuitorilor.

Proiectul SPACES (Zone Publice Durabile pentru Cultură în Țările din Est) adună la un loc artiști și lucrători din domeniul culturii din patru țări ale Parteneriatului Estic, Armenia, Georgia, Moldova, Ucraina, care se preocupă de reprezentarea unor subiecte sociale specifice pentru spațiile publice din orașele lor. Proiectul mai are drept scop fortificarea scenei independente de artă și cultură din aceste țări.

CHIOȘC - program de rezidență pentru artiști. Programul de rezidență pentru artiști CHIOȘC încurajează crearea unor lucrări noi, produse în raport cu contextul și realitățile locale. El oferă posibilitatea de a explora diferite probleme ce se referă la situația Moldovei în general și de a analiza procesele care modelează astăzi spațiul public al Chișinăului.

K.A.I.R. Program de Rezidență pentru Artiști în Kosice. K.A.I.R. este un program de rezidență organizat de Kosice 2013 - Capitala Culturală Europeană prin intermediul căruia artiști din diferite țări pot petrece pînă la 3 luni lucrînd și locuind în Kosice, iar artiștii din Slovacia de est pot călători în alte țări.

Acest eveniment este parte a programului de rezidență CHIOȘC/K.A.I.R. organizat în cadrul proiectului SPACES al Uniunii Europene. Proiectul SPACES este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Cultural al Parteneriatului Estic. Rezidența lui Michal Moravčík și Janei Kapelová este organizată în parteneriat cu Kosice 2013 - Capitală Culturală Europeană și beneficiază de suportul Ministerului Culturii al Slovaciei.

 

sursă: Chiosc.oberliht.com

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.