Prima pagină / Evenimente / Știri pozitive de la vizitatori  /  Studenți - inclusiv de la Chișinău și Bălți - dezbat despre facultăți și piața muncii la Closer to Oxford

Studenți - inclusiv de la Chișinău și Bălți - dezbat despre facultăți și piața muncii la Closer to Oxford imprimare

21.10.2013  

Săptămâna acesta începe a 10-a rundă de dezbateri adresată studenților din 7 orașe universitare din România și Republica Moldova, în programul Closer to Oxford (www.closer2oxford.ro).

Votează: 4.8/5 (4 Voturi )

Tineri din Chișinău, Bălți, București, Timișoara, Cluj, Sibiu și Iași se pot înscrie până pe 24 octombrie 2013 pentru a participa la competiția de debate online, sesiunile de elearning și la dezbaterile publice din proiect. Premiile constau în 4 eReadere și diplome acordate de Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR), valorizate atât de universitățile din străinătate, cât și de angajatorii din România. 

„În Closer2Oxford se strâng studenții care înțeleg cât de importantă este gândirea critică și argumentarea ca achiziții în parcursul lor. Iar acest program de educație non-formală, premiat de două ori la nivel național, cu o tradiție de 4 ani, este singurul spațiu în care își pot exersa aceste abilități. În plus, funcționam simultan în România și în Republica Moldova, lucru care ne bucură", spune Monica Mocanu, coordonator proiect și președinte executiv ARDOR.

Tutoriale Closer to Oxford

Fiecărei runde C2O îi revine o tema pe care se poartă atât dezbaterile online cât și cele publice. „Este timpul ca statul să nu mai subvenționeze specializările care nu au căutare pe piața muncii?", este moțiunea aleasă printr-un vot online. Pentru pregătirea participanților, trainerii ARDOR pun la dispoziția studenților atât resurse de lectură relevante pentru subiectul dezbaterii, cât și materiale teoretice originale.

4 tutoriale video - noutate în această rundă

Participanții Closer to Oxford s-au obișnuit ca din trei în trei luni să înceapă o nouă rundă de debate online. Anul acesta, organizatorii s-au gândit să faciliteze experiența de învățare prin sesiuni de elearning despre cele mai importante concepte teoretice în dezbateri, aplicate pe moțiunea aleasă. Bianca Dragomir, trainer ARDOR și unul dintre cei 3 autori ai tutorialelor spune: „În aceste tutoriale de 6 până la 10 minute fiecare, am încercat să parcurgem cele mai importante chestiuni care transformă un discurs într-o pledoarie convingătoare într-o dezbatere. Este pentru prima oară când trainerii ARDOR au o astfel de inițiativă și sperăm ca cele patru tutoriale video să fie utile participanților Closer to Oxford, dar nu numai. Intenția noastră este să creștem astfel calitatea dezbaterilor, dar și confortul celor care trec prin această experiență inedită." 

Runda a 10-a a programul Closer to Oxford începe săptămâna aceasta; studenții mai au timp până joi, 24 octombrie să se înregistreze. Înregistrările se fac pe pagina web a programului www.closer2oxford.ro

Despre proiect

Closer to Oxford este un proiect educațional inițiat de ARDOR în 2010 și desemnat în 2011 „cel mai bun program educațional" prin premiile obținute la Gala Societății Civile și Premiile Radio România Cultural. Closer to Oxford pune în valoare oameni și argumentele lor, aducând un plus de accesibilitate, provocare intelectuală și conținut practicilor de dezbateri, încă firave în România. În cei 4 ani de derulare, Closer to Oxford a strâns peste 1600 de studenţi care și-au exersat argumentele pe 9 moțiuni controversate si de interes public. Stau mărturie cele peste 900 de texte argumentative de pe site-ul proiectului, cele 27 de dezbateri publice cu peste 50 de invitați de marcă și 31 de seminarii de argumentare şi public speaking.

Finanțatorul ARDOR în această rundă este Open Society Foundations. Parteneri ai proiectului sunt Centrul pentru Studiul Democra iei, GRASP, Open Politics, Europuls, LEAP, ELSA, Policy Center for Roma and Minorities, Centrul de Resurse pentru participare publică Ce-Re, Cogitus, Educativa, Ospoon. Parteneri media: Radio România Cultural, Hotnews.ro, România Pozitivă, Foreign Policy România, Studentie.ro, Edu-news.ro si Think Outside the Box.

Parteneri media locali sunt: Știripozitive.eu, Diez.md (Chișinău), Editura.md, Tineri Trăsnet, Hotnews.md (Bălți).

„Sunt studentă la Universitatea de Stat “Alecu Russo” din Bălți, mă implic activ în acțiuni de voluntariat și-mi plac proiectele care mă fac să excelez. Ca orice om axat pe succes, îmi plac “luptele” incitante ce se soldează cu victorii, iar dezbaterile permit identificarea învingătorilor reali. Am participat cu colegul meu Dumitru la campionatul național de debate online Closer2Oxford Moldova. Datorită acestei experiențe, am înteles cît de mult contează să fii bine "echipat" cu argumente ca să cîștigi, dar în special, cât de important e sa fii in compania unui coechipier puternic”, mărturisește coordonatorul de la Bălți, Ana Zatușevschi.

Contact:

Monica Mocanu - coordonator național Closer to Oxford
email: office@closer2oxford.ro 

Ana Zatușevschi - coordonator regional C2O
e-mail: ana.zatushevschi@gmail.com
telefon: 68508501

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.