Prima pagină / Oameni / High Tech  /  Vitalie Eșanu. IT

Vitalie Eșanu. IT imprimare

Un om din IT în 4 cuvinte: World.Moldova.Esanu.Soft

15.03.2012  

Creator SpamBully (filtru de spamuri), SearchToolbar (pe când Google Toolbar nici nu apăruse), ElectionPlatform (Plaformă de votare online), BlogUpp! (schimb de publicitate pentru bloggeri), CodeGoo (aplicații pentru iPhone), Privesc.eu (online-TV). Toate acestea explică cine este și ce a reușit Vitalie Eșanu.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Acum două decenii, Vitalie Eșanu implementa cu succes la editurile din Moldova tehnologii de recunoaştere a caracterelor limbii române. Cu un deceniu în urmă devenea întreprinzător în domeniul tehnologiilor informaționale (IT), iar acum, recunoaște, „în timpul liber creez soft, pe care îl expun gratuit pe site-ul personal".

Vitalie Eșanu are o biografie mare şi întortocheată, însă cel mai simplu e să spui că este un om din IT, cu o nuanțare obligatorie: un om din IT strălucit. Este născut în Andrușul de Jos, are 35 de ani și a ajuns sus. Câteva titluri decupate din media punctează ascensiunea sa. Vitalie Eșanu a fost „cel mai tăcut personaj din echipa revistei „Contrafort" și a devenit „moldoveanul care a făcut avere reală din lumea virtuală", fiind desemnat în 2011 de către revista „VIP Magazin" „Descoperirea anului 2010".

Într-un interviu pentru Știripozitive.eu Vitalie Eșanu povestește cum a lăsat avioanele în favoarea calculatorului și vorbește de bine internetul din Moldova.

- Când ai înţeles că lumea IT nu este o poveste şi că tu trebuie parte din ea?

- Încă din copilărie eram foarte mult pasionat de tehnică, de modul cum lucrează jucăriile. Tatăl meu era electrician şi verifica contoarele electrice, le schimba, iar pe cele stricate, evident, le aducea acasă. Eu le desfăceam pe toate. Aveam vreo 100 de contoare acasă. Scoteam din ele numărătoarele și titirezurile şi mă jucam cu ele.

Pentru prima dată am auzit de calculatoare atunci când la noi în sat, în Andrușul de Jos, au adus „Agat", o copie la Apple 2. Pe-atunci eram în clasa a 5-a şi nu studiam informatica, însă mergeam la un cerc de aviamodelism anume în clasa ceea nouă cu calculatoare și cu bănci noi. De la al treilea etaj dădeam drumul la avioanele create chiar de noi, din lemn cu clei. Le cumpăram bucăţile, cu motoare ş.a. Acolo s-au adunat băieţi care doreau să facă avioane şi, totodată, erau impresionaţi de calculatoare.

Evident, am lăsat avioanele şi am început să studiem calculatoarele. Cam aşa a început cariera mea. Chiar şi acum am cartea ceea despre cum lucrează calculatoarele, toate schemele, cum să programezi etc.

- Care este nivelul calităţii internetului din Moldova?

- La capitolul internet stăm foarte bine. Eu am rămas şocat atunci când am mers în Germania sau în Grecia şi Turcia şi ei în hoteluri nu aveau wi-fi gratis. Asta-s bănuţi, bănuţi. E ca şi cum ai merge la hotel, dar fără WC sau are WC dar e cu plată. În Moldova operatorii 3G acoperă aproape toată ţara, oamenii îşi permit să aibă internet, iar calitatea şi viteza sunt foarte bune pentru Moldova.

- Ce crezi că reprezintă ştirile negative?

- Fiecare are propria înțelegere a negativului. Mie ştirile negative nu-mi plac. Ştirile negative sunt cele cu omoruri, cu oameni care au fost daţi dispăruţi. Pentru mine nu-s ştiri, ci anunțuri că atâţia oameni au murit. O altă ştire negativă e atunci când iei de pe Youtube un video deja consumat şi faci din asta ştire. Asta nu-i ştire, e PR.

- Dar ce crezi despre ştirile pozitive?  Îți amintești una?

- Atunci când  „Hai, Moldova!" a reușit să adune la Grădina Botanică atâția participanţi. Asta-i ştire pozitivă, pentru că-i face pe oameni să se-adune şi să facă un lucru bun.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.