Prima pagină / Oameni / High Tech  /  Născută la Chişinău, regina inoxului celebrează la Paris 55 de ani de creaţie

Născută la Chişinău, regina inoxului celebrează la Paris 55 de ani de creaţie imprimare

Maria Pergay, autoare de piese de mobilier şi obiecte de interior

06.04.2012  

Parisul o omagiază în aceste zile pe regina oţelului inoxidabil, Maria Pergay, născută în 1930 la Chişinău şi plecată în Franţa de unde a cucerit lumea.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Marea regină a designului, Maria Pergay, nu a pierdut nimic, la 81 de ani, din verva sa de copil atunci când a ajuns, în 1937, la Paris de la Chişinău.

Maria Pergay

„Muză a lui Pierre Cardin, ea a cucerit Statele Unite, Marocul, Rusia şi Arabia Saudită", scrie „Le Figaro". Maria Pergay a îmbinat fierul forjat cu oţelul lustruit, obţinând cu piesele sale de design un efect simultan de claritate şi brutalitate.

De-a lungul carierei sale, Maria Pergay a creat piese de mobilier şi obiecte de interior, în care se regăsesc rafinamentul, luxul şi fantezia. Oţel pe care l-a îmblânzit i-a permis să relaxeze formele de mobilier, care oferă oamenilor ondulaţia curbelor senzuale. Ea a creat bijuterii împreună cu Dali, a fost designerul palatului regelui saudit şi a mobilat interioarele altor palate în deşert.

Acum marile galerii ale lumii îi prezintă operele, omagiindu-i cariera şi talentul, inspirat - am vrea să credem - şi de Chişinăul în care a copilărit.

Maria Pergay

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.