Prima pagină / Oameni / High Tech  /  VIDEO: Din Chișinău în Silicon Valley, via Cluj – un startup moldovenesc dedicat agențiilor de social media, în căutarea visului american

VIDEO: Din Chișinău în Silicon Valley, via Cluj – un startup moldovenesc dedicat agențiilor de social media, în căutarea visului american imprimare

08.06.2016  

Planable este un startup creat de patru tineri din Republica Moldova, care au hotărât să își dezvolte și să își lanseze produsul la Cluj, dar între timp li s-a ivit ocazia de a-și muta afacerea în Silicon Valley, unde speră să găsească investitorul potrivit, scrie Stratupcafe.ro.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Planable este o aplicație dedicată agențiilor de publicitate, marketing și social media prin care, dezvoltatorii lui intenționează să ușureze realizarea campaniilor de promovare de pe rețelele de socializare.„Ideea acestui startup a apărut dintr-o problemă personală sau profesională pe care am avut-o noi. Toată echipa noastră am lucrat în industria de social media înainte de a porni în Planable. Una dintre problemele pe care le aveam noi era colaborarea cu clienții noștri pe partea de social media, pe partea de planuri editoriale pentru Facebook. Și aceasta este partea pe care o rezolvam în Planable. Încercam să facem colaborarea dintre agențiile de marketing și clienții lor mai simplă”, spune Xenia Muntean, CEO Planable, într-un subiect realizate de Startupcafe.ro.

Practic, startup-ul a creat o platformă comună, la care au acces atât agenția cât și clientul care a comandat o campanie de promovare pe social media. Toți cei care se ocupă de realizarea campaniei pot colabora în timp real și totodată clientul poate să vină cu feedback. 

„În Planable este simplu să creezi postările pentru campania de social media, pentru clientul agenției. E ușor să previzualizezi cum va arăta în social media seed-ul clientului tău și colaborarea dintre client și agenție devine mult mai rapidă. E ușor să îi transmiți clientului planului, campania pentru aprobare, clientul iți dă feedback foarte repede și sunteți amândoi pe aceeași pagină. Este foarte important ca agenția și clientul să fie sincronizați”, mai explică Xenia Muntean.

Potrivit Starupcafe.ro, echipa care stă în spatele acestui proiect este formată din Nicolae Gudumac (CTO), Vlad Calus (CMO), Veronica Zubcu (PR) și Xenia Muntean (CEO) - patru tineri din Republica Moldova care au hotărât în urmă cu câteva luni să își lase joburile pe care le aveau în agenții de marketing și relații publice pentru a pune bazele unei firme și al unui proiect propriu. 

„Toți am lucrat în domeniul social media și avem experiență pe zona de marketing în social media. Așa că eram familiarizați cu aceste problemele și provocările din aceste domenii și am știu cât de greu este să colaboram cu clienții când  vine vorba de campanii de social media”, spune fondatoarea Planable.

De ce au ales Clujul?


Ei s-au înscris anul trecut în programul de antreprenoriat Spherik Accelerator, organizat anual la Cluj-Napoca, unde ideea le-a fost acceptată și au început să își dezvolte startup-ul. În luna mai a acestui an au participat la competiția de startup-uri Startup Avalanche, organizată în cadrul Techsylvania, unul dintre cele mai importante eveniment de tehnologie din estul Europei și au fost aleși câștigători dintre alte 100 de proiecte din 15 țări participante. Astfel ei au obținut ocazia de a pleca în Statele Unite, în  Silicon Valley, unde sunt așteptați de unii dintre cei mai importanți investitori și de fonduri de investiții în tehnologie, menționează  Plecarea este programată pentru luna septembrie. 

„Am ales să venim la Cluj pentru că aici comunitatea startup-urilor este mult mai puternică decât ce avem noi în prezent în Chișinău - unde ecosistemul startup-urilor se află abia la început, sunt multe startup-uri cu potențial, idei bune și oameni talentați și acolo, dar în Moldova lucrurile evoluează foarte încet din acest punct de vedere. Ceea ce am găsit în Cluj este o comunitate unită, unde startup-urile se susțin între ele", mai spune Xenia Muntean. De altfel, ea ține să sublinieze că și-au înființat firma la Cluj cu sprijinul unui startup local care te ajută să scapi de o parte din birocrația înființării unei firme, 
approd.ro.

Cât despre provocările pe care le au în general, startup-urile din Republica Moldova, tânără spune că în ciuda faptului că au început și acolo să apară tot mai multe evenimente dedicate startup-urilor și să se creeze comunități destul de puternice, obținerea de finanțări rămâne încă o problema majoră pentru startup-urile aflate la început de drum.

Planable se află, în prezent, în faza de testare (private beta).  „Dar vom deschide în curând accesul pentru beta testeri și vom face o comunitate de utilizatori, care să ne dea feedback, să putem îmbunătăți produsul pe baza experienței lor. Va fi private pentru că trebuie să fie o comunitate exclusivă și vrem să le dăm treptat accesul userilor. Apoi, următorul pas este să integrăm partea de Instagram și Twitter (platforma fiind adaptată doar pentru Facebook)”, mai adaugă Xenia Muntean. 

Aplicația va funcționa după modelul „freemium” - adică fiecare agenție va avea dreptul să lucreze gratuit pentru campaniile unui singur client, pe măsura ce mai adaugă și alți clienți li se va percepe o taxă. 

„Am acumulat 500 de beta useri, dintre care și cinci agenții care ne dau feedback constant. Este foarte important să avem legătură cu agențiile. Nu este suficient să venim cu soluții la problemele pe care le bănuim noi că există ci să aflăm de ce au nevoie cu adevărat managerii de social media”, explica fondatoarea Planable.

Ce se va întâmpla în Silicon Valley


„Dacă experiența din România ne-a schimbat viața, credem că în Silicon Valley ne așteaptă o experiență la fel de uimitoare pentru noi. Ne vom întâlni acolo cu investitori și fonduri de investiții, oameni din startup-uri și din industria noastră și credem că ne va ajuta foarte mult să cunoaștem industria și să ne dezvoltăm mult mai repede. Sper să reușim să rămânem acolo. Sigur vom muta firma în Statele Unite”, spune Xenia Muntean pentru Startupcafe.ro.

Dar până la plecarea spre State, pe cei patru îi așteaptă o noua competiție dedicată startup-urilor, Pirate Summit, care va avea loc la Koln în septembrie, unde Planable va reprezenta România. 

Facebook.com/planable.io Planable
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.