Prima pagină / Oameni / High Tech  /  Voluntarul Veaceslav Crețu pune în funcțiune noul său proiect DigiKidz

Voluntarul Veaceslav Crețu pune în funcțiune noul său proiect DigiKidz imprimare

01.07.2016  

Veaceslav Crețu este un tânăr din Moldova care face voluntariat încă de mic, de pe vremea când era în școală. Acum, de trei ani s-a mutat în SUA, acolo unde își face studiile, la Kennesaw State University din statul Georgia, facultatea Știința Calculatoarelor. Pasiunea față de voluntariat nu a lăsat-o deoparte, ba chiar s-a apucat să implementeze proiecte noi, astfel că pe patru iulie lansează un proiect de alfabetizare digitală destinat elevilor din sate, proiectul DigiKidz.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Veaceslav Crețu, majoritatea timpului îl investește în educație, carieră și activități de voluntariat – proiecte sociale, conferințe internaționale și concursuri de fundraising. Este ferm și încrezut în ceea ce face, este îndrăzneț și cu o voință puternică de a produce un impact în societate, deschis spre colaborare și noi conexiuni de dezvoltare profesională. Uneori, este insistent la capitol decizional și la obținerea rezultatelor pentru beneficiul comun sau personal, care îi aduc rezultate majore.

iog

Despre voluntarul activ Veaceslav Crețu, despre activitățile pe care le-a realizat până acum, dar și despre noul său proiect DigiKidz, aflați în interviul acordat pentru Stiripozitive.eu.

- Cum ai început să faci voluntariat?

Probabil noi toți facem voluntariat, fie ajutăm pe cineva sau dedicăm timp pentru cei care au nevoie. Dar, referindu-mă la voluntariat ca activitate intensivă, am început în toamna anului 2010, când am aplicat cu un proiect informațional pentru a obține finanțare de la o organizație locală, din raionul Ialoveni. Motivul fiind foarte simplu, nu puteam să aștept multe oportunități de dezvoltare doar de la liceul în care studiam, fiindcă reprezintă un sistem elementar de dezvoltare. Eram în căutare de surse externe pentru creștere intelectuală și posibilități de implicare, pentru a obține o viziune clară în ce domenii sunt capabil de a produce un impact.

kjv

- Ce activități ai realizat fiind voluntar?

În acei ani, fiind liicean, am organizat un șir de activități, la nivel local cât și cel raional, mai mult ce țin de tineret. Trebuie să menționez că nu o făceam de unul singur, aveam suportul liceului și a primăriei. Am fost ales președinte a consiliului liceal și evident am coordonat toate activitățile pentru divertisment și de dezvoltare a elevilor. În comunitate, eram prezentator la evenimente anuale sau sărbători. Am fost coordonator local al evenimentului „HAI Moldova” și am creat pagina web a primăriei. Am creat o echipă de reporteri locali și împreună publicam articole despre activitățile locale și noutăți.

lgi

- La moment ești implicat într-un proiect numit „DigiKidz”. Ce presupune acesta?

Sunt inițiatorul acestui proiect și evident contribui la dezvoltarea și implementarea acestuia. DigiKidz este un proiect de alfabetizare digitală, destinat elevilor din localitățile rurale ale Republicii Moldova. Prin implementarea acestui proiect ne propunem să creăm un mediu favorabil de dezvoltare a elevilor și anume să deschidem o „Școală de vară a științei calculatoarelor”. În cadrul acestei școli, elevii vor fi încadrați într-un proces intensiv de studiu în domeniul digital unde vor interacționa cu specialiști din domeniu și alți mentori de succes pentru a face schimb de experiență și a-i motiva pe tineri să aleagă o carieră în IT.

iup

- De unde a apărut idee de a lansa acest proiect?

Conform Raportului Global IT 2012, Republica Moldova în ceea ce privește aptitudinile oamenilor a fost evaluată cu 5 puncte din 7 posibile, adică locul 65 din 142. Republica Moldova, precum și toate țările din Europa, se confruntă cu o creștere largă de insuficiență a competențelor în domeniul TIC și cu un nivel scăzut de alfabetizare digitală a populației. Mai ales, unii elevi din familii economic defavorizate nu dispun de suficiente abilități practice pentru a lucra într-o societatea informațională sau de a se adapta rapid la schimbările de dezvoltare actuală. În același timp, am reușit să găsesc posibilități și resurse necesare de a participa la concursuri de finanțare a proiectelor sociale, la care am și aplicat.

tdju

- Care este scopul și ce implică acesta?

Scopul este de a sprijini îmbunătățirea calitativă a conținutului și procesului de învățământ în domeniul digital a elevilor din diferite licee, prin deschiderea unei școli de vară, contribuind astfel la sporirea calității cunoștințelor și abilităților practice ale tinerilor specialiști în domeniul Tehnologiilor Informaționale și a Comunicațiilor Digitale. 

- Câți tineri vor beneficia de acest proiect?

Luând în considerație cele menționate anterior, noi ne vom baza mai mult pe eficiență și impact. Inițial estimam mai mulți beneficiari, însă acum cred că vom avea în jur de 15 – 20 de elevi. Toate acțiunile de proiect sunt realizate de o echipă de voluntari care se află acasă, studenți de la universități și monitorizate de mine și mentorii mei din SUA. Evident, planificăm să extindem acest proiect și în alte regiuni ale țării, dar depindem direct proporțional de resursele financiare disponibile.

fhb

- Cum te susține diaspora moldovenească ?

A fost necesar să lucrez la acest capitol ceva timp pentru ca să obțin suportul și încrederea totală a diasporei moldovenești. Inițial trebuie să îți creezi un nume, să reprezinți un model de urmat și să devii un membru de influență. Suportul și încrederea pe care am obținut-o din partea diasporei se datorează faptului că am participat la cea de a-III-a ediție a Convenției Moldo-Americane, în ianuarie anul curent. La eveniment am prezentat câteva din activitățile mele ca delegatul tineretului la ONU și am propus idei de dezvoltare a diasporei, unde am și fost recunoscut de către membrii diasporei ca cel mai bun ambasador de tineret în SUA. În majoritatea cazurilor, membrii îmi oferă sfaturi, sugestii pentru diferite proiecte la care pot să particip, resurse pentru dezvoltare și facem schimb de idei pentru o cooperare de succes. Este foarte important să fim uniți și să creăm o diasporă puternică peste hotare. Consider acest aspect a fi unul decizional în procesul de dezvoltare a comunității și a țării.

jkș

- Ce ai de gând să faci pe viitor după ce vei absolvi universitatea? Te vei implica în alte activități de la noi din țară?

La moment sunt ferm axat pe educație și carieră, fiindcă am o viziune clară în ceea ce privește poziția mea în context internațional. Doresc să devin o persoană de influență și să pot motiva alți tineri, dar și pe cei din țara noastră să urmeze și să promoveze valori. Cât privește implicarea în diverse activități din țara noastră, contează mult faptul să promovez o imagine de valoare a Republicii Moldova la nivel global. Consider că un nivel de respect a altor națiuni față de cultura noastră trebuie să existe indiferent de situația țării în plan politic sau economic. Sunt decis să contribui cât de mult posibil la dezvoltarea diasporei și a națiunii prin ceea ce fac și consider benefic nu doar pentru scop propriu dar și comun.

bvgmk

- Ce sfat le-ai da tinerilor de peste hotare care sunt studenți?

Să nu ezite să se implice în activități care necesită un pic mai mult decât doar o simplă temă pentru acasă. Să depășească zona de confort și să experimenteze alte aspecte a vieții de student. Să promoveze cultura și tradițiile țării oriunde ar fi și să demonstreze că sunt capabili de a contribui la dezvoltarea societății în care locuiesc. În final, să nu repete aceleași greșeli a generațiilor anterioare și să pună accentul pe o colaborarea eficientă cu colegii lor unde sunt studenți.

gj

Autor: Cristina DUDUCIUC

Foto: Arhivă personală  

Veaceslav Crețu pune în funcțiune noul său proiect DigiKidz Veaceslav Crețu pune în funcțiune noul său proiect DigiKidz Veaceslav Crețu pune în funcțiune noul său proiect DigiKidz Veaceslav Crețu Veaceslav Crețu Veaceslav Crețu Veaceslav Crețu Veaceslav Crețu Veaceslav Crețu Veaceslav Crețu Veaceslav Crețu Veaceslav Crețu Veaceslav Crețu
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.