Prima pagină / Oameni / High Tech  /  Artur Gurău. Interactiv, pozitiv, digital

Artur Gurău. Interactiv, pozitiv, digital imprimare

„În Moldova lumea a început să genereze idei și să le realizeze”

27.02.2012  

Artur Gurău este tânărul antreprenor din domeniul digital care crede că poate schimba lumea din jurul său prin lucruri pozitive.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Este unul din acei tineri ambiţioşi care îşi trag existenţa din tehnologia care a marcat cel mai mult secolul XXI: internetul. Are studii juridice, însă a activat toată viaţa în comunicare și marketing, iar acum în online marketing şi soluţii digitale. În câțiva ani Artur a parcurs calea de la  „Web elev" la CEO al companiei „Granat".  

Artur Gurău povestește că prima sa interacţiune oficială, pe bani, cu internetul a fost cu acum şapte ani, atunci când a decis să creeze un website pentru compania tatălui său.

„Nu putea fi vorba de un website al unei companii din domeniul construcţiilor, al reţelelor inginereşti. Pe-atunci oamenii credeau că site-urile se adresează mai mult brandurilor pentru tineri. Împreună cu nişte prieteni am făcut şi branding companiei, prin schimbarea denumirii în una mai scurtă şi mai sonoră. Astfel interesul meu pentru media, online şi mai târziu publicitate, a venit de la sine".

La începutul carierei tot ce-şi dorea era să-şi deschidă o afacere de creat website-uri. A reuşit să câştige premiul la categoria „Web elev" la concursul WebTop. Cu timpul şi-a dat seama că îl fascinează mai mult publicitatea în internet şi vrea să facă lumea din jur mai frumoasă şi mai colorată.

„Partenerii tatălui meu din Germania mi-au dăruit un brandbook şi abia atunci am aflat ce-i asta. Am început să urmăresc toate publicitățile care apăreau şi-atunci mi-am dat seama că advertisingul nostru este foarte modest; în media urmăream designul revistelor, a ziarelor. Printr-o coincidenţă plăcută am făcut cunoştinţă cu directorul unei agenţii mari de publicitate, însă pe atunci nici nu ştiam cât e de valoroasă. Și după nişte discuţii m-a invitat să-mi încerc puterile în publicitate. Erau la sfârşitul anului II şi lucram în calitate de consultant juridic la PNUD, ceea ce-nsemna să-mi schimb radical jobul. L-am schimbat, chiar dacă salariul care mi se oferea nu era mai bun decât cel de la PNUD. Noul meu job presupunea să fiu, la început, media planner, după care am ajuns să fac prezentări şi strategii, concepte new media şi, la final, partea de online".

Fascinat de online, Artur a simţit că acolo îi este viitorul. Când, însă, a încercat să convingă agenţia la care lucra să creeze aparte o divizie de online marketing şi publicitate, a fost tratat cu refuz. Dar...

„Eram atât de sigur de forţele proprii, încât deja mă vedeam lucrând la o altă companie din Moldova. După mai multe runde de interviuri şi concursuri, am ajuns în finală cu un concurent. Din păcate, eram prea naiv şi n-am fost selectat. Am coborât, însă, cu picioarele pe pământ şi am continuat să lucrez la diferite proiecte din online şi când, peste un timp, am primit o ofertă de la Clickits, am acceptat. Am reușit datorită celor doi factori: era o companie fondată de prieteni de-ai mei şi era domeniul în care vroiam foarte mult să lucrez".

Online-ul din Moldova s-a dezvoltat mult în ultimii doi ani. Totul a început cu 7 aprilie

„Datorită evenimentelor din aprilie 2009, lumea a început să se orienteze mult mai serios spre internet. Portalurile de ştiri au fost „zguduite" de boomul cititorilor. Oamenii de afaceri au început să plătească per afişări şi nu per click. Slavă Domnului că a apărut, adică a avut şi el un boom, Facebook-ul în Moldova. Chiar şi istoria cu facebook.md demonstrează că o ducem bine. Mie îmi place când oamenii fac eforturi. Şi odată cu dezvoltarea ideii de facebooking în Moldova, lumea a început să genereze idei, să încerce să le realizeze. Nu contează dacă suferă eşec. În internet este mult mai important să încerci şi eu ştiu că noi vom reuşi".

Internetul moldovenesc este pe lista afacerilor cu transferuri băneşti mari

„Au început să se facă deal-uri mari, pe mulţi bani, au început să se facă proiecte care să fie vândute peste hotare. Companiile media au început să se orienteze serios către posibilităţile pe care le oferă online marketingul şi advertisingul. Social media este viitorul acestor companii", astfel descrie Artur Gurău evoluțiile pozitive din mediul în care este un profesionist.

Ştirile pozitive!

„Sunt îndrăgostit în această idee. Cred foarte mult în conceptul „gândeşte pozitiv" şi sunt şocat atunci când văd că toate portalurile sunt pline de omoruri, violuri etc. Da, ele fac rating, însă oamenii se vor sătura de atâta masochism şi se vor reorienta, aşa cum au făcut cu internetul şi social media. Nu privesc televizorul din motiv că toate aceste ştiri au ca scop să ne streseze şi mai mult şi să fim trişti. Ştirile pozitive, însă, vor schimba modul de gândire. Oamenii vor deveni mai zâmbitori".

Acum Artur este concentrat asupra dezvoltării noii sale afaceri din domeniul soluțiilor digitale şi speră ca internetul să-i poată satisface toate nevoile. În timpul liber este blogger şi activist social, fiind iniţiator al mai multor campanii sociale şi de informare și unul dintre organizatorii TEDxChișinău.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.