Prima pagină / Oameni / High Tech  /  Corneline Spataru, designer: VEGArte, minimalism și alte forme de artă

Corneline Spataru, designer: VEGArte, minimalism și alte forme de artă imprimare

12.07.2019  

A deprins gustul modei fiind mică și a avut curajul să și-l materializeze prin studii. Corneline Spataru face parte din categoria tinerilor designeri care vor să schimbe concepții și să atragă atenția asupra problemelor de mediu, încercând să facă din artă un factor de responsabilizare a societății. Cum a fost experiența de studii în România și Franța, cum ar vrea să se vorbească peste ani despre ea, cât și despre proiectele pe care le realizează, aflați în interviul de mai jos.

- Cum a început povestea ta cu moda și design-ul?

- Cu „a fost odată”.

De la grădiniță aveam capricii de modă. Purtam haine create de mami și bunica special pentru mine, erau momentele mele magice. Eu cred că e o pasiune genetică, pe care eu am avut curajul să o materializez.

- Corneline, povestește-ne cum au fost anii de studenție la București?

- Intenși. M-am trezit înt-un octombrie, într-o lume ambiguă – studentă la București. Orașul încă nu mă dăduse pe spate, la vremea aia, pentru că abia mai târziu să înteleg că, de fapt, farmecul Bucureștiului constă în activitatea și mișcarea lui.

Atmosfera din facultate depășea orice tipare: manechine în serie, culoare, oameni îmbrăcați țipător, majoritatea dintre ei adepți ai curentului anti-fashion, inhibiții puține, etc, iar pe cealaltă parte eu – un visător cu planurile lui.

Bineînțeles că nu m-am multumit doar cu atât și mi-am intensificat studenția cu training-cursuri/seminarii Erasmus+ internaționale, activități și teambuildinguri în organizații de tineret, american dream  - în prima vacanță de vară, am culminat cu o mobilitate de studii Erasmus+ în Grenoble, France, înaninte de a mă dedica 100% în ultimul semestru, colecției de licență.

Studenția la București a fost una dintre cele mai intense perioade din viața mea și mă bucur pentru fiecare experiență, oportunitate, om care a apărut în viața mea.

- Cum este să faci design vestimentar la Universitatea Națională de Arte București?

- A fost senzație. Detaliul care m-a speriat la început, dar pe care îl apreciez cel mai mult acum este direcția artistică al specialității de Moda – Design Vestimentar de la UNArte. Nu m-au învățat să fac haine, m-au învățat să creez concepte, idei și viziuni. Acesta este esența, adevăratul bagaj pe care l-am adunat în facultate, în rest este vorba de muncă, meșteșug, ambiție, proces tehnic – și acestea din urmă fiind de apreciat, dar esența, pentru mine, constă în viziunea creatorului.

Volumul de muncă este mare, într-adevăr, dar ai șansa de a-ți doza implicarea și talentul. 

 

- Ce te-a învățat experiența de studii petrecută în Franța?

- M-a invățat că arta nu trebuie să fie neapărat dramatică, e observabil acest detaliu și în lucrarea mea de licență.

Mobilitatea de studii Erasmus+ la Ecole Superieure d’Art et Design din Grenoble, Franțam s-a întâmplat exact la timpul potrivit. A fost un „match” pentru că UNArte îmi formaseră deja o viziune artistică timp de 2 ani, dar aveam nevoie de o validare, de un context nou, ei bine – Erasmus, mi-a oferit-o.

La ESAD se studiază arta la un nivel mai experimental, sistemul favorizează autodescoperirea ca artist, iar la începutul fiecărui an, poți aborda o direcție nouă în artă, pe baza atelierelor pentru care pledezi. Deși cataloghez acest sistem, interactiv și ingenios, apreciez UNArte pentru abilitățile specifice pe care mi le-a format.

Un  semestru la ESAD a fost o perioadă scurtă, dar mi-a oferit destul: mi-a influențat modul de gândire (îi ador pentru că își trăiesc viața aici și acum. Intens), am participat la evenimente în grupuri de studenți francezi și internaționali, am participat și vizitat expoziții, am călătorit, descoperit, autodescoperit etc. Se merită. Just go for it!

 

- Anul acesta ai absolvit facultatea la București, respectiv ai prezentat și o colecție. Povestește-ne despre idee, inspirația și laitmotivele folosite.

Yees, I did it! Colecția mea de licență  - „VEGArte” este un manifest artistic, pașnic, pro veganism.

Scopul colecției este să reflectăm și să acordăm o atenție sporită condiției noastre ca factor uman de decizie raportat starea de sănătate a planetei, pentru că eu nu cred în oameni răi, ci doar într-o societate prost informată. Poate că arta va livra acest mesaj mai aproape de spiritul privitorului. Întrebarea mea este: oare comportamentul nostru față de mediu necesită schimbări? Stă în puterea noastă să intervenim!

Fiind o colecție de sacouri, ultimul, exprimă condiția ideală a umanității, a civilizației, și în acest sens el va capăta parți supradimensionate, gulerul, reverele, etc.

Fiecare ținută propune o reinterpretare a unui un sacou, iar manifestul va fi redat de piesele auxiliare – haine și pelerine din PVC – în interiorul acestora din urma voi atașa verdețuri, fructe și legume toate cu un singur mesaj „GO VEGAN!”

Așadar, cromatica spre care tind este pură, imaculată (pureness, refleshing colors), o combinație între alb și verdele naturii. Întreaga colecție adoptă un stil minimalist. 

Adaptate pe mărimea sacourilor și  poziționate peste taioare, jachetele din PVC  prezintă personajele colecției mele ca fiind învăluite în plastic și vor transmite privitorului o imagine ambalată. Verdele naturii, formele expresive de verdețuri și alte resurse vegane, vor fi introduse în unele secțiuni ale pieselor vestimentare.

Cred cu tărie în Veganism și prin acest proiect propun un manifest vestimentar despre cum ar arăta lumea fără "sânge în farfurie".

- Cine este creatorul vestimentar pe care-l admiri?

Umasan. De ce? Pentru că pe lângă stilul avangardist, tesăturile inovatoare, tehnica sofisticată de tăiere japoneză; valorile UMASAN sunt etica, durabilitatea și longivitatea planetei.

- Ce îți dorești să faci mai departe? Care este visul tău legat de design?

Vreau să îmi exploatez pasiunea pană la cele mai mici detalii, să cunosc căt mai multe tehnici de design, să inovez, să creez ceva util societății, planetei.
Recent, am lansat o linie de tricouri, drept perioadă de teasting cu conceptul „wearing faces is a new trend”. Deocamdată, îmi place ce se întâmplă.

Conceptul „wearing faces is a new trend” a pornit contra modei societății noastre destepte (smart generation) de a ne ascunde de emoții: eu nu iubesc, mie nu imi pasă etc. Eu sunt exact inversul, sunt omul/ tânărul artist pentru care viața înseamnă emoție, iar insensibilitatea – piatră – moarte, deși societatea noastră are alte valori.

Fiecare tricou din această linie este ilustrat cu câte un chip-emoție, minimalist, realizat în maniera „single line drawing”.

Tricourile sunt realizate în ediție limitată, iar ilustratia de pe tricou este de fapt, o aplicație de șnur atașată prin coasere.

Recent, cu un grup de prieteni am realizat un editorial fotografic foarte drag mie. Mai multe detalii pe contul de instagram @cornelinne.

- Ce ai dori să se vorbească despre tine peste ani? 

- Cred că mai mult mi-aș dori să se scrie decât să se vorbească: reviste, cărți, scenarii, piese (zâmbește).

 

Colecția „VEGArte"

Coordonator: lector univ. Dr. Alina Maria Griga

Fotografie: Alexandru Mărginean

Modele: Iana BraduCosmin Ilea

Concept „Wearing faces is a new trend”

Model: Dima Cubreacov 

Fotograf: Adrian Cristea


Reporteră: Paulina Gușan

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.