Prima pagină / Oameni / High Tech  /  Magia discurilor de vinil. Oxana Crețu Ramat: “Music is Green”

Magia discurilor de vinil. Oxana Crețu Ramat: “Music is Green” imprimare

27.12.2013   Rodica Ninicu

Vă invităm în lumea Artei, mai exact, în una dintre cămăruțele acesteia. Predominante în anii 60-70, uitate după acea perioadă, de către unii – aruncate demult, la alții – le mai putem găsi pe undeva prin podurile casei. La Oxana Crețu Ramat le descoperim în formă de artă. Este vorba despre discurile de vinil.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Cu discurile sale de vinil Oxana Crețu Ramat a reușit să impresioneze un număr impunător de francezi, care o caută pentru a le oferi posibilitatea de a le avea în propria casă sau, cel puțin, în calitate de decor la evenimentele pe care aceștia le organizează.

Oxana este o tânără artistă plasticiană, fotograf și designer, originară din Republica Moldova, stabilită de șapte ani în Bordeaux, Franța. Cu o sete permanentă de a cunoaște și de a crea, după absolvirea unei facultăți în domeniul design-ului de produse, aceasta își continuă studiile, fiind acum studentă la Școala de Arte din Bordeaux (Beaux Arts de Bordeaux).

Lucrările Oxanei au fost expuse la Maison Ecocitoyenne din Boreaux, la Cour Mably, Winery Philippe Raoux. Cel mai recent, pe 13 decembrie 2013, Oxana Crețu Ramat a fost invitată cu expoziția sa personală - "Music is Green" - la unul din evenimentele organizate de către DJ Art School din Bordeaux.

"Music is Green" reprezintă o grădină suspendată, cu gingășie și poezie. Această instalație procură emoții prin amintire. Prin ideea de a readuce le viață discurile de vinil, plantele vii vin să se instaleze în interiorul acestora, prelungind astfel viața discurilor într-un context diferit de industria muzicală.

„Istoria a început cu o întâlnire cu un galerist, prieten, Nicolas Chevallier", povestește Oxana. „Trecând pe la el, într-o după amiază, îmi spune: „Ah, te așteptam, vroiam să-ți prezint pe cineva"...

A telefonat rapid pe cineva, spunându-i persoanei de cealaltă parte a firului că eu sunt pe loc. În câteva minute la galerie s-a prezentat un oarecare Julien Minet, care a început să-mi povestească despre un proiect pe care îl planifică în alianță cu un mare artist din Bordeaux - Jean-François Buisson. Doar de atât a fost nevoie pentru a incita interesul meu. Julien îmi spune că printre participanți el nu are designeri de produse.

„Ei bine, Juliane, acuma explică-mi în detalii despre ce e vorba!" - mi-am zis eu în sinea mea, iar Julien a continuat: „Eu sunt directorul unui label de muzică - "Boxon Records", am un stoc important de vinil și mi-am zis să fac apel la artiști, să facem ceva din el".

„În acest moment, în capul meu, a apărut o imagine din copilărie în care verișoara mea, Angela, nu știu prin ce miracol, făcea din vinyl vazoane de flori odulate în care creștea și o plantă „fermecată" numită „dojdic" (ploiță). Aceasta a fost ideea de bază care, prin cercetări și încercări, m-a adus la proiectul final "Music is Green".

„După neîncetate cercetări și idei aruncate pe foițe, mi-am zis că tendințele sunt astăzi orientate spre grădinuțe suspendate, care doresc să învăluie tot habitatul nostru cu verdeață și lumină", spune Oxana.

Oxana Crețu Ramat

„După mici experiențe cu pământul necesar pentru creșterea și dezvoltarea plantelor vii, problema a fost rezolvată cu ajutorul unor plate miraculoase, numite "Tillandsia", care nu au nevoie de pământ pentru a fi întreținute. Lumina a apărut și ea în proiect, mai întâi cu niște motive tăiate cu ajutorul unui freze 3D, un miracol tehnologic pentru care au fost implicați elevii de la DUT Genie des meteriaux de la Universitatea Bordeaux 1, iar un pic mai târziu am instalat și niste lampe micuțe de tip LED. Astfel am încercat să combin în acest proiect:

1.      Posibilitățile tehnologice a timpurilor noastre 

2.      Recuperare materiilor dificil reciclabile

3.      Transferul de context a unor obiecte depășite de aceleași tehnologii și

4.      Plantele vii, prin care vreau să denunț poluarea, impactul neglijent al omului asupra mediului etc.

Acest proiect simplu dar nicidecum simplist a fost chibzuit aproape un an de zile și reprezintă prima mea intervenție în lumea designului și a artei. Pentru mine, obiectul creat prin designul de astăzi nu mai are dreptul să fie inconștient. Alegerile noastre trebuie să fie deliberate, gândite, marcate de sens și responsabilitate".

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.