Prima pagină / Oameni / Există viață și fără țigări!  /  Există viaţă şi fără ţigări! (7): Ileana, profesoară de științe economice și sociale la un liceu din Paris

Există viaţă şi fără ţigări! (7): Ileana, profesoară de științe economice și sociale la un liceu din Paris imprimare

21.06.2013  

Născută la Chișinău, Ileana este profesoară de științe economice și sociale la Liceul „La Salle Saint Nicolas” din Paris și a împărtășit acum povestea ei de renunțare la țigări, cu speranța că această mărturie „îi va putea ajuta câtuși de puțin pe cei care doresc din tot sufletul să lase fumatul, dar încă n-au realizat unele momente pentru a trece de la teorie la practică”.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

„Deci, s-o luam de la început. Stiripozitive.eu m-au rugat să mă prezint. La 37 de ani, sunt profesoară de științe economice și sociale la liceu și am o fiică de 12 ani", povestește Ileana, care este prima femeie care se asociază inițiativei „Există viață și fără țigări" și depune o mărturie în acest sens.

„Am fumat vreo 20 ani, la început mai puțin, iar cu timpul ajunsesem la un pachet pe zi. Am început să fumez pe la sfârșitul scolii, cam devreme după mine, cum o fac mulți adolescenți care încearcă țigara, asimilând-o cu libertatea pe care încep s-o achiziționeze în această perioadă a vieții”.

Ileana

„În căutarea libertății, am început să ‘încercăm’ să fumăm cu ‘fetele’. Eram un grup de prietene, ne regăseam după lecții la una din ele acasă și trăgeam câte o țigară, după care trebuia să utilizăm o jumătate de flacon de deodorizant pentru a neutraliza mirosul, naivele de noi, care nu se spulbera așa cu una cu două”.

„PARTEA POZITIVĂ ERA CĂ ÎNCEPEAM SĂ PRICEP"

„Cu timpul, peste câțiva ani, cum se și aștepta, fără să-mi dau seama, am ajuns să fumez cam un pachet pe zi. Zic, cum se și aștepta, fiindcă așa funcționează mecanismul de dependență a fumătorilor. Astăzi îl cunosc, căci mult timp mă interesam cum și ce se face că nu ne putem lăsa. Și citisem de vreo trei ori bestseller-ul lui Allen Carr despre cum să te lași de fumat, înainte ca să reușesc. Printre altele, în carte scrie: „Fumați neapărat până citiți cartea și nu încetați fumatul până nu terminați ultima pagină”. În consecință, nu am terminat cartea de câteva ori, inconștient nefiind gata să las fumatul.

Cu toate astea, partea pozitivă era că începeam să pricep câte puțin mecanismele de înrobire pe care inconștientul unui fumător le refuză”.  

„Ideea care m-a surprins și m-a pus și mai mult pe gânduri: contrar la ceea ce credeam în adolescență, suntem nu liberi, ci robi atâta timp cât fumăm”, spune Ileana.

„O altă idee pe care am realizat-o citind cartea și interesându-mă la dreapta și la stânga e că pentru a lăsa fumatul nu e nevoie de voință. Lăsând fumatul îți faci un cadou”.

„Și a treia: odată lăsat, acest obicei abject, pentru o mare majoritate, o singură țigară îți poate fi fatală, în sensul că revii în câteva săptămâni la linia de start, adică la un pachet pe zi”.

„FIICA MEA ERA FERICITĂ DE REUȘITA MEA DE A TRECE FRONTUL DE PARTEA NEFUMĂTORILOR"

„Asta mi s-a întâmplat când am lăsat prima dată. Mă ținusem cam vreo șase luni, dorința dispăruse și mă simțeam mare și tare: nici în gând să-mi treacă ideea că o țigară poate să mă influențeze. Dar așa s-a și întâmplat: m-am alăturat robilor în câteva săptămâni. Și nu vă pot descrie sentimentul de dezgust pe care îl simțeam: chestia e că timp de șase luni de viață nefumătoare organismul se schimbă, acumulează kilograme, digestia se dereglează, suferințe peste suferințe, etc., ca peste șase luni să revii la punctul de plecare.

Să vă spun că plus la toate mă simțeam ca o adolescentă care se ascunde de părinți pentru a nu fi prinsă cu țigara în dinți: numai că de data asta mă ascundeam de fiica mea, care era fericită de reușita mea de a trece frontul de partea nefumătorilor și ar fi fost distrusă la gândul că am redevenit adictă”.

„Am recitit cartea lui Carr, am reînregistrat mental mecanismele, am reanalizat situația, am înțeles ce trebuie și mai ales ce NU trebuie să fac odată cu abandonarea fumatului”.

„SUNT FERICITĂ CĂ MI-AM FĂCUT ACEST CADOU ȘI ÎMI SUNT RECUNOSCĂTOARE"

„În consecință, sunt nefumătoare de mai mult de 3 ani. Nu am dorințe mari de a fuma. Să fiu sinceră până la sfârșit: dorințele sunt, dar extrem de rare și mici și nu se compară cu plăcerea pe care o procura de fiecare dată gândul că fac parte din persoanele care au ales aceasta cale - calea de a lăsa fumatul”. 

„Sunt fericită când mă gândesc că mi-am făcut acest cadou. Micul dezavantaj este acumularea câtorva kilograme în primii doi ani, dar care au dispărut o dată cu adaptarea organismului la noul mod de viață, puțin sport, o alimentare echilibrată și, ca să rămân sinceră, o doză de stres la liceul unde lucrez”, spune profesoara de la Liceul „La Salle Saint Nicolas” din Paris. 

„În schimb, sunt multe avantaje. Pielea s-a îmbunătățit, o spun fiindcă astăzi sunt destul de atentă la aparența pielii unor fumători din anturajul meu – pentru marea majoritate are o nuanță surie. Respirația este ușoară și nu am această aură a mirosului de tutun pe haine și păr. Dar, ca să nu mai umblu în lung și-n lat, sentimentele preferate sunt senzațiile de libertate, fericire și recunoștință!”

„Nu mai stau să aștept în convulsii nerăbdătoare momentul în care pot ieși afară să fumez în frig, ploaie, zăpadă și vânt, tremurând sub umbrelă! Sunt fericită că am reușit să-mi ofer acest cadou și îmi sunt recunoscătoare mie însămi pentru această decizie și mă mulțumesc în fiecare zi!” 

„Noi am fost educați într-un mod specific, sovietic, cu tendințe de sacrificiu pentru societate, autobiciuire și autocritică. Poate că ar trebui să începem să învățăm să fim fericiți cu noi înșine, prin faptele bune pe care le facem în primul rând pentru sine. Iar a-ți oferi o viață fără țigări face parte din acest fel de lucruri bune”.

Iniţiativa „Există viaţă şi fără ţigări!" este susţinută de Biroul Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Uniunea Europeană în cadrul Campaniei naţionale antifumat.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.