Prima pagină / Oameni / Există viață și fără țigări!  /  Alexandru Eftode, RFE/RL: „Am tras ultima țigară la intrarea în aeroport”

Alexandru Eftode, RFE/RL: „Am tras ultima țigară la intrarea în aeroport” imprimare

„Există viaţă şi fără ţigări!” (12)

10.08.2013  

Alexandru Eftode contribuie de mai mulți ani, prin relatările sale de la „Europa Liberă”, la „diseminarea informaţiilor factuale şi a ideilor”, așa cum spune misiunea acestui post de radio care transmite în 28 de limbi și în 20 de ţări. Cu microfon sau fără, Alexandru este și purtătorul ideii că există viață și fără țigări și ne-a dezvăluit în acest scurt dialog și câteva informații factuale despre asta.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Nume: Alexandru Eftode. Vârstă: 35 de ani. Loc de muncă: Radio Europa Liberă/Radio Libertatea. „Am fumat mai mult de zece ani, dar nu constant. Am făcut și pauze. Cea mai îndelungată a fost de doi ani", spune Alexandru Eftode, mărturisind că nu mai fumează de zece luni. „M-am lăsat definitiv și nu am de gând să reiau".

- Și decizia de a renunța la fumat cum s-a conturat? A fost un proces lung, de conștientizare și încercări multiple, sau a fost vorba de altceva?

- Am luat decizia atunci când mi-am dat seama că voi avea în curând o ocazie potrivită pentru asta. M-am lăsat de fumat la început de vacanță. Am tras ultima țigară la intrarea în aeroport. Călătoria aceea de două săptămâni însemna o schimbare totală de decor. Diminețile începeau cu totul altfel, zilele și serile treceau diferit. Uitam cu ușurință de țigară. Puține lucruri îmi aminteau de fumat.

Când am revenit la rutină, am continuat să ies la pauze de țigară, numai că eu nu mai fumam. Pur și simplu schimbăm o vorbă, o glumă cu colegii. M-am lăsat de fumat din toate motivele obișnuite, de la îngrijorările de sănătate până  la faptul că a fuma nu-i cool. Însă decizia propriu zisă am luat-o deodată, în clipa în care am observat o strâmbătură din nas. O țineam în brațe pe una dintre fiicele mele și o deranjase respirația mea. Gestulețul ei din nas a fost voit discret. Tocmai aceasta l-a pus foarte bine în evidență. N-a durat mult până s-a ivit ocazia să încerc să mă las. Trag concluzia că reușita este direct proporțională cu motivul. 

- Cum s-a schimbat în bine, Alexandru, viața ta și a apropiaților tăi după ce ai renunțat la țigări?

- Eu mă simt mai bine fizic și moral. Îmbunătățirile sunt numeroase, de la faptul că nu mai gâfâi când alerg (și alerg mai mult) până la faptul că pot aprecia mai bine un vin bun. S-a dovedit adevărat că fumatul atenuează simțul gustului și mirosului și că acestea redevin normale când de lași. Moral mă simt mai confortabil la gândul că m-am debarasat de o dependență și la acela că plămânii mei nu mai arată probabil ca filtrul de motorină al unui tractor.

- Acolo, la Praga, unde vă aflați de câțiva ani, sunt încurajați în vreun fel fumătorii să renunțe la fumat și ce putem învăța la Chișinău din asta?

- Fumătorii sunt mai degrabă descurajați să-i afecteze cu țigările lor pe alții. În restaurante există locuri pentru nefumători, iar spațiile pentru fumători devin din ce în ce mai înguste și nearătoase. Poliția te poate amenda și pe stradă, dacă te prinde fumând în stațiile de tramvai, unde se adună de obicei mai multă lume și este expusă. Nu mai spun că este interzis fumatul în clădirile publice.

Logica statului este limpede - bolile provocate de fumat omoară oameni, iar până îi omoară pun pe sistemul de sănătate o presiune mai mare decât orice sume ar putea spera să obțină din accizele la țigări. Acestea sunt mari și se văd în preț. Un pachet din cele mai populare țigări costă vreo 90 de coroane, aproape 5 dolari. Măsurile guvernamentale de descurajare a fumatului sunt logice. Nu cunosc însă dacă s-au făcut estimări în Cehia și dacă se poate estima cu precizie efectul lor.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.