Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabula modernă despre nebuni de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabula modernă despre nebuni de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

12.03.2014  

„Planul lui Antoine era să prindă măcar câţiva fulgi şi să îi păstreze în borcan pentru totdeauna” în noua fabulă modernă a Tatianei Ţîbuleac.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Antoine avea doar 5 ani când ceea ce urma să îi dea viaţa peste cap s-a întâmplat.

În acea dimineaţă el mânca o gofră în faţa casei sale din Leuven, un orăşel belgian flamand, mic şi prietenos.

Antoine creştea acolo cu bunica sa – o femeie strictă care avea doar două ocupaţii în viaţă: să meargă la biserică şi să fiarbă dulceaţă. Părinţii lui muriseră într-un accident de maşină hidos, care, potrivit bunicii, s-a întâmplat pentru că ei erau nebuni. 

Nebuni însemna, de fapt, artişti. Pentru bunica, toţi artiştii erau nebuni şi meritau tot ce li se întâmplă. Sau nu li se întâmplă. 

Dar, să revenim. Antoine aproape că îşi terminase gofra, când din cer începuse să cadă ceva. Acel ceva era alb, rece, moale şi atât de frumos, încât la început el nici nu şi-a dat seama că asta era zăpadă. Până atunci, băieţelul văzuse doar un fel de picături de ploaie îngheţate, care se spărgeau de pământ prea repede. 

Cu viteza luminii, Antoine a intrat în casă şi, luând din bucătărie cel mai mare borcan pe care l-a găsit, a ieşit afară. Planul lui era să prindă măcar câţiva fulgi şi să îi păstreze în borcan pentru totdeauna. Sau măcar pentru o săptămână. Sau cât o fi. 

Antoine a alergat până a obosit. Fulgii însă mureau unul după altul în borcanul blestemat. 

- Eşti şi tu la fel de nebun ca şi tatăl tău, i-a spus bunica, mângaindu-l pe creştet. - Unele lucruri nu pot fi păstrate. Ele vin şi se duc, dispar, mor. Nimic nu-i veşnic. 

Au trecut anii. Bunica a murit. Antoine a crescut. Şi, spre bucuria lui, a aflat că totuşi lucrurile pot fi păstrate pentru totdeauna. Că ele nu trebuie să dispară sau să moară. Că ele pot trăi veşnic, dacă îţi doreşti cu adevărat. Dacă eşti nebun. 

Antoine s-a făcut fotograf. Şi a ramas nebun chiar şi astăzi, când are peste 60 de ani...

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.