Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabula modernă despre mape de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabula modernă despre mape de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

16.03.2014  

În această nouă fabulă modernă Tatiana Ţîbuleac făcea, în trenul Paris-Bruxelles, rondul de dimineaţă – adică se uita la toţi pasagerii şi încerca să le ghicească poveştile, când a intrat o fetişcană, tinerică şi roşcată...

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Odată la câteva luni trebuie să merg la Bruxelles, cu tot felul de rapoarte. Echipa noastră multinaţională lucreaza în şase ţări, iar în Belgia ne întâlnim să comunicăm pe viu. În acea dimineaţă mă trezesc devreme şi fac ceea ce nu fac în restul dimineţilor. Cel puţin de când am doi copii. 

Mă machiez în voie. Îmi îndrept părul. Mă parfumez. Îmi pun costumaş biznis. Îmi iau geanta cea scumpă. Pantofi cu toc. Ciorap subţire. Îmi pun inel şi cercei. Îmi iau o carte pentru tren. Îmi pun un ruj în geantă. Cărţile de vizită. Îmi scot din şifonier fața cea deşteaptă şi toate calităţile din CV. Sunt gata... Ah, nu. 

MAPA. 

Fără mapă la Bruxelles nu ai ce căuta. Chiar dacă o umpli cu hârtie de veceu, mapă trebuie să ai. Mare, mică, din piele, din plastic, cu iniţiale, fără, transparentă, în trei rânduri. Mapă trebuie. Mapa demostrează că eşti în temă, că ai ce spune, că nu eşti superficial, că eşti pregătit (pentru orice), că ai de lucru... Că eşti. 

Ultima dată, când deja mă instalasem în scaunul meu moale din trenul Paris-Bruxelles, totul era cum trebuia să fie. Eu făceam rondul de dimineaţă – adică mă uitam la toţi pasagerii şi încercam să le ghicesc poveştile. E un exerciţiu pe care îl face orice om care a călătorit de două ori în viaţa lui, aşa că nu pretind că este inedit. Dar, cu toate acestea, e stimulator. Aproape că terminam, când în compartimentul nostru a intrat o fetişcană. 

Era tinerică şi roşcată, avea cred vreo 21 de ani. Avea ochi verzi şi pistrui. Avea trei găuri într-o ureche şi un cot julit. Părul ei rebel, ca din sârmă carlionţată, era strâns într-un coc chinuit. Avea unghiile roase, dar pe care, se vede, s-a chinuit să le îndrepte repede-repede cu o pilă. Nu prea i-a reuşit. Purta o fustă scurtă, prea scurtă pentru trenul nostru şi pentru destinaţie, în plus că era şi roşie. În schimb avea un palton „clasic”, negru. Lung în mâneci şi cam larg în jurul taliei ei zvelte, probabil împrumutat de la vreo colegă mai „aranjată” în viaţă. S-a aşezat în faţa mea, trântind pe masă un rucsac enorm, pentru călătoriile în munţi, din care a scos o tartină învelită în staniol şi o sticlă de vreo 100 de litri de apă, de parcă megrea în deşert. Apoi, scotocind vreo cinci minute, a reuşit să găsească ce căuta: mapa pentru Bruxelles. 

Era clar că fata mergea la interviu, de aici şi toate eforturile de eleganţă. Trăgând cu ochiul pe mapă, am înţeles că e un proiect legat de turism. Şi banuiesc, era primul interviu din viaţa ei cu lume atât de serioasă. Nu am intrat în vorbă cu ea, nu am întrebat-o cine e şi ce vrea să facă. Dar am simţit un fel de solidaritate. Am vrut să îi meargă, să obţină acolo ceea ce şi-a propus – un job, finanţare, susţinere. 

Mi-a amintit uin pic de primul meu interviu „european”. Pentru care am cărat după mine pantofii cu toc şi am cheltuit venitul de o lună ca să îmi iau o ţinută serioasă. Pentru care m-am pregătit timp de o săptămâna, încercând să ghicesc oare ce mă vor întreba. Pentru care a trebuit să îmi răspund la întrebări dureroase: sunt oare suficient de bună, dacă sunt sau nu o proastă, dacă vor prefera pe cineva din Europa? 

Am coborât din tren cu roşcata în aceeaşi gară, dar am luat-o în direcţii diferite. Fiecare spre viaţa sa. Fiecare cu mapa sa. 

Ceva însă îmi spune că a reuşit.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.