Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabulă modernă despre aparenţe de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabulă modernă despre aparenţe de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

22.03.2014  

În noua fabulă modernă de Tatiana Ţîbuleac „familia de vizavi e tânără. Încep a face mâncare, apoi se sărută, apoi... Laptele a fost scăpat în foc nu o singură dată, cum s-ar zice”. E o fabulă despre aparenţe.

Votează: 3.0/5 (2 Voturi )

Eu la Paris nu-mi cunosc vecinii. Aici aşa trăiesc toţi. După patru ani într-un bloc, o ştiam pe gardiană şi pe un bătrân de de-asupra. El era surd şi uituc, ceea ce nu-i rău când ai doi copii mici. Recent, ne-am mutat la alt bloc. 

Deja îl cunosc pe gardian şi pe o isterică de desubt. Cu restul vecinilor fac cunoştinţă seara, când fac mâncare la bucătărie. Pentru că în Franţa toţi fac seara mâncare la bucătărie. Ei, şi ne vedem.

În familia din dreapta jos, de exemplu, ea e cucoană. Gateşte mereu el. Ea intră doar din când în când, cu instrucţiuni. Ei sunt OK. Familia de vizavi e tânără. Încep a face mâncare, apoi se sărută, apoi... Laptele a fost scăpat în foc nu o singură dată, cum s-ar zice.

Apoi mai sunt oameni singuri, care în bucătărie doar deschid berea. Bătrâni, care mănâncă puţin. Şi restul - fiecare cu cratiţa sa.

Eu în bucătărie sunt des. Cei mici rugumă mereu câte ceva. Sau trebuie spălaţi după ce au rugumat. Sau vor apă. Sau lapte, sau dulce. Aşa că eu văd tot. 

În fine, o familie m-a intrigat. În prima seară, pe când noi încă ne despachetam averea, i-am văzut dansând prin salon. Hmm, am zis, bravo! Iată un cuplu care se iubeşte, e nebun, profită, nu au cutii...

Şi, tot aşa, îi vedeam dansând, bând vin, prostindu-se, trăind. Când într-o zi - văd un copil. De vreo 10 ani. Aha, mi-am zis! De asta atâta dans - copilul era la bunici, probabil, sau prin altă parte. Clar. Să vă văd dansând acum!

Peste vreo săptămână toţi au plecat. Era înainte de Craciun şi era logic. Apoi noi am plecat. Când am revenit după vacanţă, ea devenise blondă. Copilul iar nu era. Deci, iar pupat, sex, drept că fără dans, de data asta. 

Apoi, ea a plecat. A rămas doar el. Plictisitor, mi-am zis. Pot deja nici să nu mă uit. O să bea bere toată seara şi televizor. Am greşit, şi încă cum!

Chiar din a doua seară a venit o mândră. Ce comportament! Ce delicateţe! Şi vin îi turna, şi ţigara îi da. Livingul era plin de tandreţe şi fumuri. 

- Toţi voi sunteţi aşa, nişte nesimţiţi, afemeiaţi ş.a. Soţul meu, săracul, a ascultat timp de o săptămână parerea mea extinsă apropo de toată naţia internaţională de bărbaţi. 

Apoi, într-o zi, citind anunţurile locale - îmi trebuia electrician - am găsit ceva curios. Apartamentul din blocul de vis-a-vis se dă în chirie. Cu ziua sau pe perioade lungi. Pentru familii, pentru persoane solitare sau pentru turişti. 

Toată lumea pe care o văzusem în acel apartament era venită. Diferită. Cu vieţi şi istorii proprii. Iar eu, ca o gospodină superficială, i-am pus pe toţi într-o oală. 

Acest caz m-a făcut să mă gândesc la alte cazuri din viaţă. Când oameni proşti, neinformaţi sau prea băgăreţi judecă tot, bazându-se pe aparenţe.

Cât de bine ar fi să ne uităm doar în propria cratiţă. 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.