Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabulă modernă despre normalitate de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabulă modernă despre normalitate de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

30.03.2014  

Noua fabulă modernă a Tatianei Ţîbuleac este despre Liusea, care n-are preţ „pentru Moldova, pentru moldoveni, pentru integrare”. „Dacă ar fi fost mai multe Liusi de-ale noastre pe aici, demult nu ne-ar fi trebuit vize. Nici paşapoarte. Demult am fi fost aici. Sau, mai bine spus, aici-ul ar fi fost acasă”.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Ceai băut cu Liusea, verde și plin de vorbă. Într-o pauză de masă, într-o luni, într-un Paris. Noi cu Liusea ne vedem rar, dar bine. Nu ne sunăm, nu ne felicităm, nu ne consultăm. Trăim. Iar când ne întâlnim, asta se vede. 

Mie îmi place Liusea pentru că ea este normală. Chiar şi astăzi, după câţiva ani în care s-au întâmplat multe în ambele noastre vieţi, ea este ca de obicei. Ca un calorifer imens care emană normalitate.

Liusea asta n-are preţ. Pentru Moldova, pentru moldoveni, pentru integrare. Dacă ar fi fost mai multe Liusi de-ale noastre pe aici, demult nu ne-ar fi trebuit vize. Nici paşapoarte. Demult am fi fost aici. Sau, mai bine spus, aici-ul ar fi fost acasă. 

Mă uit la ea şi îmi vine să o trag la xerox, să o înrămez, să o fac banner şi să o pun la toate intersecţiile Europei. Ca să vadă toţi că şi noi putem fi normali. 

Liusea a venit în Franţa la studii. A învăţat, s-a distrat, s-a acomodat. Cu bune, cu rele. Ca toţi tinerii europeni. S-a măritat cu un băiat francez, normal şi el. Împreună au construit o familie, trainică, normală. Plătesc impozite, adună bani, merg în vacanţe, au servicii unde obosesc, cresc, înaintează. Visează, îşi fac planuri. Fac copii. Fac greşeli. Fac bine.

Pentru mine, dar mai ales pentru francezi, Liusea este o uşurare. Ea este votul de încredere. Paşaportul biometric. Degetele încucişate pe sub masă ale oficialilor europeni.

Liusica, cea cu care beau eu astăzi ceai verde, este dă-doamnele european.

Ea nu are în poşetă istorii perimate despre rinichi vânduţi. Despre soţi violenţi. Despre părinţi abuzivi. Ea nu s-a prostituat, nu a consumat droguri. Nu a vent aici să fure soţul cuiva. Nu a venit ilegal. Are acte, abonament la metro, asigurare medicală. Vorbeşte limba, aproape fără greşeli. Nu fură conserve din magazine, nu scuipă în stradă. 

Ea este noua Moldovă, cea în rând cu lumea, cea normală.

Liusea şi ceilalţi tineri moldoveni normali...

Fiţi şi înmulţiţi-vă!

Spre binele tuturor.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.