Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabulă modernă despre frumuseţe de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabulă modernă despre frumuseţe de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

02.04.2014  

În noua fabulă a Tatianei Ţîbuleac, transmisă astăzi de la Paris, Mzia a decis să plece departe. „Iar pentru asta şi-a propus să înveţe bine, bine, bine. Să se facă atât de deşteaptă, încât lumea să nu observe că e urâtă”.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Printre munţi, rodii şi oi, Mzia creştea singură, deşi avea o familie numeroasă. Părinţi, bunici, patru fraţi, tot atâtea cumnate şi o soră mai mică.

Ea era sora mai mare. Şi se ura pentru asta. Nu pentru că era mai mare, ci pentru că era mai urâtă decât toţi. Decât fraţii. Decât sora. Mai urâtă chiar decât cumnatele sale, care erau deja femei măritate. Asta însemna doar un singur lucru: Mzia va rămâne singură pe veci.

Pentru Georgia, pentru satul lor muntenesc, pentru rudele ei numeroase – acest lucru era ca şi moartea. O femeie nemăritată era mai rea decât un cal şchiop – nici să o hrăneşti, nici să o împuşti. 

Mzia plângea des. Mai tot timpul, de fapt. Într-o zi, bunica, singura care o lua în serios, îi spuse:

- O să întâlneşti şi tu ochii care te vor vedea frumoasă. Trebuie doar să-ţi aştepţi timpul.

Pentru că la 14 ani nu se făcuse mai frumoasă, iar sora ei se logodise deja, Mzia a decis să plece departe. Iar pentru asta şi-a propus să înveţe bine, bine, bine. Să se facă atât de deşteaptă, încât lumea să nu observe că e urâtă. 

Peste 10 ani de la această decizie, Mzia era studentă la Moscova. Era singura fată printre 60 de băieţi, ceea ce nu-i de mirare când o fată învaţă la Facultatea de Energetică. Vorbea două limbi străine, juca şah, schia, patina, cânta la chitară. Continua să înveţe bine, bine, bine. Deşi demult nu ma era urâtă. 

Însă tot singură.

Peste alţi 10 ani, care au trecut ca un alergat de cal, Mzia era la Paris. Cu un serviciu prestigios. Cu o carieră de invidiat. Cu talente. Cu admiratori... Fericirea parcă îşi găsise loc în viaţa ei, când sora şi cumnatul ei au murit într-un accident de maşină. Lăsând în urmă trei copii mici...

Eu am întâlnit-o pe Mzia încă peste 10 ani. La Paris, într-un parc. Înconjurată de cinci copii. Cei mai mici erau ai ei, făcuţi din dragoste cu un georgian stabilit în Franţa de mulţi ani. Cei mai mari – ai surorii ei, pe care Mzia i-a crescut singură ca o mamă devotată. 

În acea dimineaţă, în parc, profeţia bunicăi se împlinise... 

Cinci perechi de ochi o priveau pe Mzia cu dragoste nemărginită. Pentru ei, ea era cea mai frumoasă femeie din lume.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.