Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabulă modernă despre recensământ de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabulă modernă despre recensământ de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

24.04.2014  

Bonele, menajerele, însoţitoarele, stundeţii sunt personajele din noua fabulă - despre recensământ - semnată de Tatiana Ţîbuleac.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Toti vorbesc despre recensământ. E, în ţară, o mare nevoie de cifre. Cât mai exacte. Cât mai adevărate. Cifre care să ne spună pe unde suntem. Să ne găsească fiecăruia loc într-un zerou, după o virgulă, într-un raport. Să ne pună grămadă. În acte, ca în viaţă.

Am făcut şi eu un recensământ, de la geamul meu, din care se vede o gură de metro parizian. 

Pe prima linie vin bonele. Mame de rezervă şi bunici cu împrumut. Ele nu au dreptul să întârzie, să le doară sau să aiba dreptate. Bonele respiră poveşti şi cântece. Buzunarele lor cresc bomboane şi biscuiţi. Batistele lor şterg orice. Chiar propria identitate. Pentru că ele există doar penru a creşte oameni mari din oameni mici.

Apoi vin menajerele. Femeile care tac şi fac. Tac şi fac. Tac şi fac. Ele ştiu cele mai murdare secrete ale Parisului. Fiindcă ele văd Parsiul fără mască. Dimineaţa, seara, după orgii, după boală sau dezmăţ. Cu oameni boţiţi, supăraţi sau obosiţi. Cu mofturi şi cu răutate. Cu mizerie, mai ales umană. Ele sunt Aspirina miraculoasă, pe care o iau francezii atunci când au dureri de cap. Iar pe francezi îi doare capul mereu.

Însoţitoarele sunt pe locul trei. A, nu, nu acele însoţitoare... Însoţitoarele mele au rar parte de plăceri trupeşti. Ele sunt mereu în preajma bătrânilor, a infirmilor sau a copiilor bolnavi. Munca lor este să traiăscă în locul altora. Cu mâinlile lor bolnavii mănâncă. Cu ochii lor văd. Cu urechile lor aud. Însoţitoarele nu ştiu de ruşine sau greu. Ele pot dezlega orice nod, orice vis si orice frica. Somnul lor este din furat, iar timpul liber – pe datorie. 

Studentii... Ah, îi ador! Aceşti frumoşi tineri care se zbenguiesc zglobiu pe poduri şi prin cafenele. Cu nimic în spate. Cu totul în faţă. Ca niste marionete vii, care au aţe străvezii în mâini şi în picioare. Aţe pe care, dacă le urmaresti cu atenţie, te duc departe, departe, în oraşe şi sate moldoveneşti, unde sunt ancorate în inimi. Inimi mari de părinţi iubitori, chinuiţi, adunători, care prin aceste aţe le trimit marionetelor şi dragoste, şi bani, şi dulce – ca un combustibil nesecat pentru viaţă. O viaţă mai bună.

Mai sunt şi...

Dar parcă am obosit să mai număr. Sunt prea mulţi cumva. Să îi numere recensământul. Profesionist să îi numere. Să le dea tuturor pe dreptate – câte o cifră proprie, câte o pagină proprie.

A voastră fidelă zecimală din raport.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.