Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabulă modernă despre mişcare de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabulă modernă despre mişcare de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

07.05.2014  

În această nouă fabulă modernă de Tatiana Ţîbuleac, scrisă la Paris, Coliţă se mişcă. Şi rămânem mişcaţi şi noi.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Pe Coliţă îl ştiu de mic, deşi el parcă nici nu s-a născut copil. De când îl ţin minte, de când se ţine minte, Coliţă a lucrat. Prin casă, pe afară, în grădină sau în câmp. A muncit după puteri – mai mult sau mai puţin. A făcut de toate. A încercat de toate.  Nu a stat degeaba nici o secundă.

- Mişcă-te, Coliţă, mişcă-te, că trece ziua, - îi spunea tatăl lui Coliţă, când acesta se oprea din făcut. 

Şi Coliţă s-a mişcat.

Nu a lăsat să treacă pe lângă el nici o şansa de câştig. Nici o posibilitate de avut. A construit, a privatizat, a cumpărat şi a alipit. A moştenit şi a înzecit. A adunat şi a păstrat. A râvint şi a obţinut. A economisit şi a investit. 

Ce-i drept, nu a avut timp de altele în viaţă. Nu s-a dus să înveţe, că era ba vară, ba toamnă – exact când munca fierbe. Nu a mers în vacanţe, ca alţi băieţi. Nu a călătorit. Nu s-a însurat. În schimb - a devenit om.

La 35 ai săi Coliţă lucrează în Italia. Are firma lui de construcţii, unde nimeni şi nimic nu stă degeaba. Are câteva baruri. Mai multe terenuri de pământ. Şi-a luat apartamente pe care le dă în chirie la Chişinău. A deschis cu un prieten o mini-fermă de porci, să vadă dacă merge.

Coliţă ştie că munceşte prea mult. El prost nu a fost niciodată. Simte că viaţa trece. Vede că alţii de vârsta lui au soţii, copii, bucurii. Aude că în lume există şi locuri de văzut şi frumos de trăit. Ştie că ar trebui să schimbe ceva în viaţă, să se oprească, să traga aer în piept. 

Dar parcă nu poate. Tot amână. Tot aşteaptă.

Căci şi acum parcă îl aude pe tata de acolo, din ceruri, spunându-i…

- Mişcă-te, Coliţă, mişcă-te, că trece ziua!

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.