Prima pagină / Oameni / Fabule moderne  /  Fabulă modernă despre greutăţi de Tatiana Ţîbuleac, Paris

Fabulă modernă despre greutăţi de Tatiana Ţîbuleac, Paris imprimare

13.05.2014  

Se mişcă precum o felină, vorbeşte dulce, minte adevărat. Iar femeile aranjate îl tratează ca pe o prietenă. Este un gigolo - eroul fabulei moderne despre greutăţi, scrisă de Tatiana Ţîbuleac.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

La hammam, unde eu merg des, vine şi un gigolo. Îl cunosc toţi. El nu se ascunde, dar nici nu se bagă. Am aflat că este gigolo, pentru că de vreo două ori a venit acolo cu femeile pe care le însoţea. Nişte femei coapte şi, desigur, bogate. 

Hugo, să-i zicem aşa, deşi habar nu am cum îl cheamă, este de origine marocană. Are puţin peste 30, muschi tânăr şi zâmbet antrenat. Se mişcă precum o felină, vorbeşte dulce, minte adevărat. Nouă, la restul femeilor de acolo, ne place. Hugo are mereu vreo glumiţă. Vreun sfat gratuit. Ne reglează aparatul de abur. Dă drumul la bulbuci în giacuzzi. Ne sprijină să nu alunecăm pe ud… chestii din astea. Bărbăteşti.

Şi, desigur, ne bucură ochii. Cum n-ai da, un astfel de bărbat nu se găseşte pe canapea. Noi - femeile aranjate - îl tratăm ca pe o prietenă. Nu ne băgăm în sufletul lui cu întrebări, nu-i citim morală. Nu-l îndemnăm să se însoare şi să lase această ocupaţie fără perspectivă. La urma urmei, omul vine şi el să se odihnească. 

Ieri însă a avut loc o istorie. O fată tânără, apărută în cercul nostru din întâmplare, l-a văzut pe Hugo şi s-a dat la el. A început a flirta, a-l întreba, a-l bate la cap. Eu una m-am enervat. Hugo e al nostru, înţelegi, şi vine asta şi ni-l ocupă. Celelate femei tot nu erau mulţumite, dar am rămas toate înfofolite în prosoape mai departe, fără a scoate un sunet. Tăceam, căci suntem educate. Şi, dintr-o dată, Hugo a început a povesti. Hugo nostru s-a dezlănţuit…

- Nu este uşor, chiar deloc. Dar eu sunt obişnuit cu greutăţile… De trei ori pe săptămână alerg câte trei ore pe zi. În restul zilelor fac o oră înot, o oră - bicicleta, o oră - hammam. În fiecare seară, 200 de abdomene şi tot atâtea flotări. Exerciţii de respiraţie. Da, da, respiraţia corectă este mai importantă decât credeţi. Masaj – cel puţin o dată pe săptămână – pentru postură, pentru destindere…

Aici deja era prea cald. Am ieşit toate să facem duş, ca o turmă de raţe. Hugo în capul coloanei, ne ţinea uşa şi vorbea mai departe.

- Alimentaţia …e o întreagă ştiinţă. Poţi face sport toată ziua, dacă te îndopi, gata, strici tot. Cât mai multe legume, fructe, crudităţi. Eu mănânc doar peşte. Decizia mea fermă. Nu mi-e lene nicodată să pierd timp la bucătărie. Copt, abur - niciodată, niciodată prăjit. Uleiuri, seminţe - eu unul cred în asta. Fac bine la ten, la văz, la colon…

Înapoi la abur. Turma şi Hugo. 

- Disciplină, disciplină tot timpul… Te-ai lenevit la sport, mănânci mai puţin. Ai alergat mai mult, îţi permiţi ceva dulce, că trebuie, biensur, pentru plăcere, oameni suntem… Şi ulieuri, uleiuri. Eu nu cred în crème – e o amăgeală. Ulei de jojoba pentru faţă, de argan pentru păr, musc pentru simţuri. Dinţii mi-i spăl cu... vedeţi ce dinţi am (demonstraţie de dinţi) cu cenuşă de (nu ştiu ce)…Da, da… nu e uşor… nu e uşor…

- Sunteţi ocupat tot timpul… ce voinţă! - bolmojeşte una dintre noi. Nici nu îmi imaginam că e atât de greu să te ţii în formă…

Noi – restul – mute. Dăm din cap, strângem din buze, ne gândim la noi. La toate greşelile pe care le facem zilnic. La cât de nedesciplinate şi nesimţite suntem. La cum ne batem noi joc de noi înşine. De corp, de piele, de colon, la urma urmei. 

Nimic nu e uşor în viaţă, mă gândesc eu. Nici măcar să fii frumos.

Greutăţi.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.